Фочанска болница као примјер у здравству

Универзитетска болница у Фочи није само једна од најреспектабилнијих здравствених установа у Републици Српској већ бренд по којем се препознају општина Фоча и њена околина.

Република Српска 10.12.2015 | 08:30
Фочанска болница као примјер у здравству

У сивилу које прати овај дио земље, у вријеме кад привреда не ради, а људи живе све теже, ова установа и добре вијести о успјесима њених љекара који "чине чуда" право су свјетло у тмурној свакодневници и нада за становнике овог, али и околних градова из којих све чешће долазе пацијенти.

Болница у граду на Дрини и Ћехотини пружа услуге специјализоване поликлиничке здравствене заштите из свих грана медицине. Опремљена је савременом медицинском опремом, а уз то има и врхунски кадар.

Захваљујући томе, није новина да фочански љекари често направе "чудо" јер обављање сложених операција посљедњих неколико година углавном је било сан мањих средина. Међутим, тим љекара са доц. др. Дражаном Ерићем на челу учинио је да и најкомпликованији случајеви добију шансу. Примјера ради, др. Ерић је са својим тимом извео сложену операцију реплантације шаке младићу Александру Радовићу из Рогатице. Тако се у овој години у Републици Српској десио први успјешни оперативни захват пришивања ампутиране шаке.

"Реплантација шаке једна је од најкомпликованијих операција у реконструктивној микрохирургији. Када замислите да ви морате поново спојити све те мале крвне судове, мекоткивне и коштане структуре да бисте поново добили функционалну шаку онда схватате како је то тежак оперативни захват. Овај успјех није дошао случајно јер сам прије пет година урадио и прву реплантацију кажипрста једном младом човјеку. Посљедњих пет година на нашем Одјељењу за пластичну хирургију урађено је много реваскуларизација прстију, санирано много компликованих повреда шаке, као и реконструкција палца ткивом са подлактице, што с пуним правом истиче Универзитетску болницу у Фочи као центар за хирургију шаке. Од компликованијих операција се раде реконструкције дефеката са слободним микроваскуларним режњевима који такође представљају најсофистицираније оперативне захвате у реконструктивној хирургији“, испричао је за Ерић.

Ово су само неки од захвата који су болницу у Фочи издвојили у сам врх, потврђујући њен епитет као најбоље у овом дијелу БиХ, а млади љекар који изводи најсложеније микрохируршке захвате имао је безброј понуда да каријеру настави и на другом мјесту.

Бројне понуде за наставак каријере

"Ја сам имао доста понуда, а у посљедње вријеме ме је контактирало неколико институција у земљи, али и у регији, тако да се може десити да ме видите на неком другом мјесту“, каже Ерић.

У болници у Фочи ради од 2003. године.

"Одмах након завршетка Медицинског факултета сам изабрао Фочу због свог учитеља академика Борише Старовића који је био мој ментор за специјализацију. Он ме је увео у свијет пластичне хирургије, а због њега сам остао у Фочи и наставио тамо гдје је он прекинуо након преране смрти. Он је створио наше Одјељење за пластичну и реконструктивну хирургију, он је човјек који је заслужан за све што сам научио у струци, али и животу“, објашњава Ерић.

Био је први студент који је своје основне студије, специјалистичке студије, постдипломске студије и докторат завршио на Медицинском факултету у Фочи. За пластичну хирургију одлучио се још као студент друге године, када га је академик Старовић увео у операциону салу и изабрао за асистента приликом извођења операција.

"Од тада сам све вријеме студија с академиком Старовићем провео у операционој сали. Специјалистички испит и докторску дисертацију из пластичне хирургије сам положио код проф. др. Миломира Нинковића код кога сам се и едуковао на Клиници за пластичну, реконструктивну хирургију и хирургију шаке "КМ Богенхаусен" у Минхену. Остатак специјализације сам се усавршавао у Београду код доц. др. Синише Којића, проф. др. Миодрага Чолића и проф. др. Драгана Замаклара“, прича Ерић.

Нада за пацијенте

"Иако спадам у групу млађих љекара, годишње урадим у просјеку 250 операција у општој анестезији и 300 операција у локалној анестезији. Ја мислим да је то много за једног хирурга. Ту има доста и тешких пацијената којима сте ви једина нада и када једном човјеку, који има неки тешки здравствени проблем, помогнете онда вам је то огромна сатисфакција која вам даје елан да наставите“, каже др. Ерић истичући како у Сарајеву, Бањалуци, Тузли и Зеници пластични хирурзи одлично раде свој посао и постижу завидне резултате.

Ове је године био једини предавач из бивше Југославије на Европском конгресу хирургије шаке у Милану, а прошле године на Европском конгресу пластичних хирурга у Единбургу, доказујући тиме колико је важно улагање у едукацију.

"Тек тада видите колико је потребно да улажете у себе да би вас прихватили за предавача на овим најзначајним конгресима“, каже млади љекар који предаје на Катедри за хирургију Медицинског факултета у Фочи.

Управо сарадња Универзитетске болнице с Медицинским факултетом даје одличне резултате, иако болница сарађује и са свим домовима здравља и болницама у окружењу, али и ван земље.

"Ја сам тренутно на позицији доцента на Катедри за хирургију и свакодневно радим са студентима јер држим теоретску и практичну наставу из пластичне хирургије. Имамо доста талентованих студената, тако да им несебично преносим своје знање као што су и мени преносили моји учитељи“, каже Ерић.

У окружењу у којем живи и ради, Ерић није препознатљив само као изврстан хирург већ и добар човјек, што је веома важно.

"Добар човјек ће у сваком моменту хтјети да помогне не гледајући материјалну или било какву другу корист за себе. Он ће дати себе да би помогао другима. Постоји одлична изрека Иве Андрића која каже 'Живот нам враћа само оно што ми другима дајемо' и ја се цијели свој живот водим њоме", каже Ерић.

Болница у Фочи одувијек је важила за респектабилну здравствену установу на подручју регије, но и данас предњачи у кадровском и сваком другом смислу.

"Универзитетска болница у Фочи је израсла у једну респектабилну здравствену институцију у Републици Српској. Овдје раде одлични љекари, али и медицинско особље који лијече пацијенте из свих дијелова Републике Српске и Федерације Босне и Херцеговине. У посљедње вријеме долази све више пацијената из Босанскоподрињског кантона и мислим да су задовољни нивоом здравствених услуга које пружа наша болница. Код нас је ове године два пута боравио и проф. др. Миломир Нинковић, оперисао је пацијенте из Сарајева, Травника и Сремске Митровице. Услови у нашој болници су бољи него у осталим здравственим установама у Републици Српској, али цјелокупно стање у здравству није сјајно“, истиче Ерић.

(Клиx)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Драган

10.12.2015 07:46

Овакви људи треба да су богати и да се питају шта да се ради. А не неки фармацеут Шкрбић који му скројио живот.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошњак

10.12.2015 07:58

Свака част ДОКТОРЕ Ерић. Тако млад а тако искусан ХИРУРГ. МАЛО ВАС је.Желим ти мкого успјеха у каријери.Надам се да и ти неодеш у иностранство, гдје се такви стручњаци чувају као мало воде на длану. Ако и одеш нико ти нече замјерити, јер у БИХ се стручњаци попут Вас уопште нецјене.

ОДГОВОРИТЕ
Name

С М

10.12.2015 08:03

Све похвале

ОДГОВОРИТЕ
Name

подлугови

10.12.2015 08:32

Диван момак, из дивне породице поријеклом из Подлугова. Само напријед, а ти знас како треба! Хвала Бн на позитивном тексту. Доста нам је висе прице о лоповима и криминалу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

станица подлугови

10.12.2015 13:29

Илијас је увјек најбоље кадрове давао.

Name

о чему ви

10.12.2015 08:50

Има и у Бањалуци таквих људи. ал кад неце да потпишу штетан уговор добију отказ и онда додје један од полтрона и није ни засјео у фотељу већ је ставио потпис. Надам се да це одговарати сви до једног. Ако не овде онда це горе 100 %

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган требиње

10.12.2015 10:12

Морам да похвалим сво медицинско особље на сваком нивоу и ова болница је примјер како треба радити и обављати посао на високом нивоу у односу на остале болнице.СВЕ ПОХВАЛЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

10.12.2015 10:17

Упућен сам стицајем околности, али из без тога је познато да се читаво здравсто у Фочи труди за сваког пацијента несебично иако некима од њих није плаћено ни здравствено осигурање. Почевши од дома здравља па до болнице. Скоро је несхватљиво колико се медецинско комплетно особље поред толико напорног посла односи одлично према пацијентема. Мора се ипак издвојити хирургија. Они убједљиво највише имају посла посла, чак један хирург зна имати и по 3 операције дневно. Како рече мој пријатељ који је оперисан поцијели дан "тутње" кревети возећи пацијенте на опериције. Немају они ни радног времена ни недјеље ни празника. Замислите колико треба знања, смирености, воље и осталог да обавите 3 опериције скоро једну иза друге. То је несебично залагање и борба за сваки живот до изнемоглости. Све то уподпуњавају угледни професори "са стране" који долазе да врше предавања студентима и право обилазе и пацијенте и помажу у њиховом лијечењу и оперишу. Медецински центар у Фочи је установа са највећим бројем операција. Укупно гледајући буквално сви, свако одјељње обавља свој посао изнад свих просјека. Дугујемо им огромну захвалност без обзира на Хипократову заклетву!

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

10.12.2015 11:25

Цеститам!Цуо сам доста позитивних примјера!

Name

Горан

10.12.2015 11:56

Све похвале за доктора, и да не напуста овај болесни народ коме је потребан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брцко

10.12.2015 12:19

Свака Цаст Докторе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БРЦКОПУНО

10.12.2015 13:05

ПУНО ПОЗДРАВА ДОКТОРУ ИЗ БРЦКОГ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брцко

10.12.2015 13:09

Свака Цаст Докторе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

З М

10.12.2015 13:54

Имали смо прилику упознати доктора Ерица, диван цовјек првенствено. Хвала богу сто овакви људи и струцњаци јос нису отисли , а за особље у болници Фоца све похвале! Као да су са друге планете! ;-)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роки

10.12.2015 17:39

Колико се сакрило полтрона иза Ерица. Док му Мариц сазна за оволике похвале, неце сигурно јос дуго остати у њој. Бице њему као и осталим добрим докторима којих је засигурно бивало у болници али СНСД-ов цовјек не да пред себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сока

10.12.2015 18:16

Имала сам прилику да упознам др Ерица,диван цовјек,врхунски струцњак у свом послу а толико једноставан за разлику од надувани доктора који су просли поред медецинског факултета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праве вриједности.

10.12.2015 18:43

Фоцаци су дивни људи . Просле године је моја мајка била у болници и ја сам је обисао.На такав пријем код људи нисам никада нгдје наисао .Како у граду тако и у Болници.Херцеговци свака вам цаст.Цојство како би рекли Црногорци се види на сваком кораку.Поздрав Фоци од Бозиц Драгољуба из цх.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оси

10.12.2015 18:56

Напокон један људина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милла

10.12.2015 19:51

Све похвале

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славиша Милић

11.12.2015 16:45

Све похвале за рад болнице у Фочи. Посебне похвале Др. Радмилу ( Мики) Марићу!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

12.12.2015 13:29

Свака цаст доктору,дивном особљу болнице у Фоци и херцеговцима који увјек сваког доцекају расирених руку и домацински.То није обицна болница то је Клиника Сварцвалд.У Србији у Сремској Каменици које је много мање мјесто од Фоце постоји такодје слицна клиника која је позната по својим резултатима.Волио бих да Фоца постане позната у региону.Немојте мислити ако је мало мјесто да је то немогуце.....блонице и треба да су у малом мјесту да се болнесници изолују од буке и да им опоравак у природи лаксе иде а доктори могу на миру да раде и да се посвете послу и науци.Само сто треба направити у РС боље путеве да се брзе стизе до Фоце.

ОДГОВОРИТЕ