Пресуде Шешељу и Младићу до марта

Новоименовани председник Хашког трибунала Кармел Агиус рекао је пред Саветом безбедности УН да је у завршној фази састављање пресуде првом председнику Републике Српске Радовану Караџићу и лидеру СРС Војиславу Шешељу.

Свијет 10.12.2015 | 07:30
Пресуде Шешељу и Младићу до марта

Он је изјавио да ће ти поступци бити завршени до краја марта 2016. године.

Он је у обраћању Савету безбедности УН нагласио да је због објективних разлога дошло до извјесног одлагања у случајевима против Караџића и Шешеља, што је условило да ти првостепени поступци не буду окончани до краја 2015. године, како је планирано.

"Упркос томе, састављање пресуде у изузетно комплексном предмету Караџић и предмету Шешељ је у завршној фази и предсједавајући судија ми је изнио увјеравање да ће овај поступак дефинитивно бити завршен прије краја марта 2016. године. Такође се надам да ће и поступак "Шешељ" бити окончан у истом временском року", навео је Агиус.

Говорећи о првостепеном поступку који се води против генерала Ратка Младића, те о жалбеним поступцима у предметима против Јовице Станишића, Стојана Жупљанина и јадранка Прлића, Агиус је рекао да се они одвијају према плану.

Он је указао да је завршетак једног од жалбених поступака у предмету "Станишић и Симатовић" заказан за 15. децембар 2015. године, саопштено је из Хашког трибунала.

У осврту на предмет против Горана Хаџића, Агиус је подсјетио да је 26. октобра Веће донело одлуку да због лошег здравственог стања Хаџића одгоди поступак на три месеца и нагласио да та одлука може бити продужена.

"Сигуран сам да ћете се сложити са мном да су изазови попут здравственог стања оптуженог изван наше контроле и захтијевају континуирано разматрање од случаја до случаја. Здравствено стање Хаџића се помно прати", навео је Агиус.

Агиус је поручио да је на њему одговорност да тај суд доведе до затварања 2017. године и да је одлучан да поверени задатак обави најбоље што може

Коментари / 0

Оставите коментар