Поплаве угрожавају пола милиона људи

На простору Босне и Херцеговине 28 општина је изложено највећем ризику од поплава и клизишта, а 260 хиљада људи живи у подручјима која су изложена веома високом ризику од поплава, док 284 хиљаде људи живи у подручјима која су изложена веома високом ризику од клизишта.

Босна и Херцеговина 09.12.2015 | 11:40
Поплаве угрожавају пола милиона људи

Износ штета које би могле бити проузроковане поплавама и клизиштима у овим подручјима процјењује се на 7,8 милијарди КМ, показује Студија о ризику од поплава и клизишта за стамбени сектор у Босни и Херцеговини коју је израдила Европска унија кроз Програм за опоравак од поплава.

Ово је прва процјена ризика од вишеструких опасности израђена у земљи која пружа информације свим нивоима власти и даје им могућност да развију план за смањење ризика од катастрофа. Студија закључује да је усклађивање закона и провођење конкретних мјера неопходно за спријечавање будућих поплава и клизишта.

Климатске промјене и екстремне временске непогоде, као оне у мају 2014, захтијевају да сви релевантни актери у Босни и Херцеговини у потпуности спознају неопходне мјере за смањење ризика од катастрофа, те да их без одлагања проведу. Тим је Програм за опоравак од поплава, упоредо са пружањем правовремене помоћи заједницама погођеним поплавама, препознао и важност израде овакве процјене, која ће властима омогућити доношење одлука на основу информација о ризику које су базиране на чињеницама.

"Можда нисмо у могућности да спријечимо временске непогоде, али можемо знатно смањити њихове потенцијалне посљедице. Спријечавање поплава и управљање ризицима кључни је изазов за власти у БиХ и Европска уније ћа наставити да буде њихов партнер у том погледу и да им пружа подршку.”

Свеобухватна процјена ризика за стамбени сектор један је од конкретних примјера наше подршке, као и резултат рада Европске уније кроз Програм за опоравак од поплава, који ће омогућити релевантним институцијама да користе ове информације за развијање планова и даљи рад по овом питању. Европска унија је у склопу фондова ИПА 2014 намијенила значајна додатна средства за Босну и Херцеговину у износу од 41 милион евра, која ће бити усмјерена на даљи оправак од поплава и управљање ризиком од поплава", рекао је Мелвин Асин, шеф Одјељења за сарадњу при Делегацији Европске уније у Босни и Херцеговини.

Студија наводи да приоритети за све нивое власти у Босни и Херцеговини укључују: развијање система за рано упозоравање, израду планова за случајеве поплава и прописа о коришћењу земљишта, изградњу узвишења и зидова, као и усклађивање и провођење закона о просторном уређењу и изградњи и о геолошким истраживањима у Федерацији Босне и Херцеговине, Републици Српској и Брчко дистрикту, чиме би се додатно смањио ризик од појаве клизишта.

"Провођење мјера за смањење ризика од катастрофа мора бити наш заједнички приоритет. Поплаве у мају 2014. су указале колико смо сви ми угрожени и рањиви. Провођењем Програма за опоравак од поплава ми ублажавамо посљедице поплава, али нашу пажњу сада морамо усмјерити на спријечавање, како се опет не бисмо суочили са таквом врстом катастрофе,“ рекла је Сезин Синаноглу, резидентни координатор Уједињених нација и резидентни представник УНДП-а.

Студија је прво објединила ризике од поплава и клизишта за стамбени сектор, те је интегрисала процјену утицаја климатских промјена које повећавају те ризике. Она је даље повезала ове информације са информацијама о просторном уређењу стамбеног сектора у Босни и Херцеговини, те о социо-економским карактеристикама општина путем географског информативног система. Улазни подаци о изложености ризику од поплава и клизишта и за израду процјене били су сегменти и анализе планова за просторно уређење.

Корак који ће пратити израду Студије је израда детаљније анализе за подручја са веома високим степеном ризика од поплава и клизишта. Пилот-пројекти ће стога бити проведени у општинама Добој и Тузла, које су идентификоване као такве кроз анализу изложености већем броју ризика и кроз социо-економску анализу угрожености. Овим пројектима ће се развити методологија за израду даљих анализа у подручјима изложеним ризику, те за развијање прикладних структуралних и неструктуралних мјера за превенцију и заштиту.

Извор: Кликс

Коментари / 0

Оставите коментар