Истина о квару "фалкона" још није позната

Председник Николић рекао је да истина о инциденту са авионом "фалкон" којим је у априлу летео за Рим, али се због квара вратио у Београд, није изашла на видело.

Србија 09.12.2015 | 09:40
Истина о квару "фалкона" још није позната

Осим тога, он је навео и да Тужилаштво још није послало одговор ни да ли су пронађени елементи за кривично дело.

"Истина о инциденту није изашла на видело. Нама је пилот у току лета послао поруку - Отказао је мотор - да би када је слетео рекао да су због чишћења проливене кафе померена крилца. Већ сутра када је авион кретао у Базел на поправку испоставило се да исти мотор није могао да упали, да нигде нема кутије која чита параметре контроле лета и параметре у пилотској кабини", рекао је Николић за данашње "Новости".

Саветници председника Николића, који су са њим били у државном авиону за Рим, поднели су кривичну пријаву против Н.Н. лица због угрожавања безбедности ваздушног саобраћаја, а Николић каже да Тужиластво није чак нашло за сходно да их обавести ако нису пронађени елементи за кривично дело што би, према његовим речима, било довољно.

"Због свега сам донео одлуку да свуда летим редовним линијама, а не државним авионом, да ме више нико не би понижавао".

Председник је у званичну посету Ватикану ишао 17. априла, али је изнад јадранске обале мотор "фалкона 50" престао да ради и дошло је до пропадања, а пилот је одлучио да летилицу врати за Београд.

Поред Николића у авиону су били његови сарадници Иван Мркић, Оливер Антић, Станислава Пак Станковић и Јасмина Митровић Марић и сви они осим председника потписници су кривичне пријаве.

Како преносе "Новости", у коначном извештају о инциденту Директората цивилног ваздухопловства наведено је да је на авиону услед намерног извлачења преткрилаца, активирањем прекидача у случају нужде, дошло до "гашења мотора број 3", али саопштено је и да је гашење мотора последица недовољне количине горива и да је узрок слабији притисак пумпе од потребног.

Како се наводи, на сервису у Базелу пумпа је замењена, а као корективна мера требало је да се замени и прекидач за извлачење преткрилаца, како би се убудуће спречила могућност њиховог ненамерног активирања.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

09.12.2015 12:01

Промени гориво покушај са Томовачом. Гарант пали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дјокица

09.12.2015 14:07

Заборавили курблу кад су кренули из Београда

ОДГОВОРИТЕ