Мосад: Турска жели да освоји Европу

Ердоган верује да Турска треба да освоји Европу, али и Русију и САД и да је то њена божанска улога, истакао је бивши шеф израелске тајне службе „Натив”Јаков Кедми у интервјуу московском дневном листу КП.

Свијет 09.12.2015 | 07:10
Мосад: Турска жели да освоји Европу

Кедми додаје да то није успјела Османска империја иако је била стигла до Беча, те да Ердоган сматра да са њим почиње њена нова ера.

“Ердоган се увијек тако понаша. Не само агресивно, него и провокативно. Он је био тај који је односе са Израелом довео до пуног заоштравања. Тада је чак јавно обећавао да ће трговачке бродове који плове према Гази пратити турски ратни бродови. Израел му је тада поручио: само изволите, ако вам није жао ратних бродова. Зато се на томе тада све завршило”“, рекао је Кедми.

Кедми наглашава да Ердоганова агресивна реторика “прикрива његову беспомоћност и неспособност да нешто учини”.

Кедми истиче да су Ердоганове ријечи и његова идеологија. „Централна тачка те идеологије је у увјерењу да је историјска мисија Турске да у целом свијету успостави цивилизацију турског ислама. Он такву политику води од момента доласка на власт. Зато је од самог почетка кокетирао са Арапима и објашњавао им да их турска империја није колонизовала. Односно: да је циљ Турске да Арапе ослободи утицаја европске цивилизације”, додао је Кедми.

Он додаје да је основна полуга турског и Ердогановог утицаја у арапском свијету организација Муслиманска браћа.

„Ердоган је њен главни патрон и финансијер. Зато је подржао преврат у Египту и његовог бившег предсједника Мухамеда Морсија, са којим су на власт дошла Муслиманска браћа. Зато је подржао и преврат у Тунису, а у Сирији подржава Туркмене који чине окосницу Муслиманске браће у тој земљи. Зато и настоји да свргне Асада који је најуспешнији противник Муслиманске браће”, тврди Кедми.

Кедми је истакао да је Турска је вишенационална и мултиконфесионална земља, те да су њен највећи проблем Курди. „Цјеловитост Турске и њена стабилност зависе од држања курдске мањине. Зато је гушење Курда један од Ердоганових циљева. Зато је заоштрио ситуацију са Курдима. Под изговором да се бори против Исламске државе почео је да бомбардује позиције Курда у Сирији. Њему је била потребна привидна претња да би могао да удари на Курде у Турској”, истакао је он,

Кедми истиче да је фундаменталистички ислам Ердоганова идеологија и да је он своје циљеве изложио у књизи о “дубинској стратегији”:

„Ердоган је у тој књизи изложио своје планове отворено. Исто као што је Хитлер изложио своје у „Мајн Кампфу”.”

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Драган

09.12.2015 06:55

Турчин ће попушити убрзо.Никад ми није јасно да Хришћане може неко угрозити,а нас преко двије милијарде на планети,све најмодерније оружије и најубитачније у нашим рукама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наивни

09.12.2015 07:26

Драгане бас си наиван. Вјерујес пропагандној масинерији највецих окупатора. Ово ти је она, нападсј друге а ти отимај.

Name

Ста рече?

09.12.2015 07:30

Шта рече црни Драгане, у "нашим" рукама??? Ти у својој руци немаш ни 10 марака, мани се политике, то је за мало веће хришћане...

Name

оо

09.12.2015 07:30

Драгане Турчине !

Name

Бошњак

09.12.2015 07:43

Драгане Турчине, напуши се *******.

Name

Ја

09.12.2015 07:44

Кога толико? Вас снсд-ОВАЦА!? Драгане, заборавио си таблете за гузу...а морас на посао у зграду владе!

Name

оп

09.12.2015 07:45

Драгане сабери се мало ста прицас,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Занимљива информација

09.12.2015 08:04

Сад Баја зна ком да се придрузи па кад Турци заузму Европу требаце им неко с искуством да то све покраду а од њег за тај посо нема бољи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

09.12.2015 08:17

Постовани и драги уредници БН тв..Молим вас дајте нам несто љепсе уз јутарњу кафицу. Могли сте о Бурдусу, Паји Цутури или Цкаљи...ПРВИ пут у зивоту цујем за име тамо неког аналитицара. Гдје их само налазите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

09.12.2015 14:16

Мосад/ Кедми пун мржње према Турској из својих неких разлога што му је болест напала мозак и сад би да се читава Еуропа понаша као и он сам само да је крви просипати !

ОДГОВОРИТЕ