Ердоган увјерен да има божанску мисију

Бивши шеф израелске тајне службе „Натив” – Јаков Кедми – изнео је сопствено виђење: због чега Турска води агресивну политику према Русији.

Свијет 08.12.2015 | 20:28
Ердоган увјерен да има божанску мисију

 У интервјуу московском дневном листу КП, прво је оценио:

“Ердоган се увек тако понаша. Не само агресивно, него и провокативно. Он је био тај који је односе са Израелом довео до пуног заоштравања. Тада је чак јавно обећавао да ће трговачке бродове који плове према Гази пратити турски ратни бродови. Израел му је тада поручио: само изволите, ако вам није жао ратних бродова. Зато се на томе тада све завршило”.

Кедми наглашава да Ердоганова агресивна реторика “прикрива његову беспомоћност и неспособност да нешто учини”.

Он посебно подвлачи: “Главно ипак нису Ердоганове речи већ његова идеологија. Централна тачка те идеологије је у уверењу да је историјска мисија Турске да у целом свету успостави цивилизацију турског ислама. Он такву политику води од момента доласка на власт. Зато је од самог почетка кокетирао са Арапима и објашњавао им да их турска империја није колонизовала. Односно: да је циљ Турске да Арапе ослободи утицаја европске цивилизације”.

Кедми је уверен да Ердоган верује да Турска треба да освоји Европу, али и Русију и САД и да је то њена божанска улога. То није успела Османска империја иако је била стигла до Беча, а он сматра да са њим почиње њена нова ера.

„Основна полуга турског и Ердогановог утицаја у арапском свету – указује Кедми – је организација Муслиманска браћа. Ердоган је њен главни патрон и финансијер. Зато је подржао преврат у Египту и његовог бившег председника Мухамеда Морсија, са којим су на власт дошла Муслиманска браћа. Зато је подржао и преврат у Тунису, а у Сирији подржава Туркмене који чине окосницу Муслиманске браће у тој земљи. Зато и настоји да свргне Асада који је најуспешнији противник Муслиманске браће”.

КП је Кедмију поставила и ово питање: “Да ли је тачно да се Ердоган тако држи и због компликоване унутарполитичке ситуације да би одвукао пажњу сународника од ње?”
„Турска је вишенационална и мултиконфесионална земља. Њен највећи проблем су – Курди. Целовитост Турске и њена стабилност зависе од држања курдске мањине. Зато је гушење Курда један од Ердоганових циљева. Зато је заоштрио ситуацију са Курдима. Под изговором да се бори против Исламске државе почео је да бомбардује позиције Курда у Сирији. Њему је била потребна привидна претња да би могао да удари на Курде у Турској”.
Кедми истиче да је фундаменталистички ислам Ердоганова идеологија и да је он своје циљеве изложио у књизи о “дубинској стратегији”:

„Ердоган је у тој књизи изложио своје планове отворено. Исто као што је Хитлер изложио своје у „Мајн Кампфу”.”

(Факти.рс)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

КА

08.12.2015 20:03

Ти си ЛУД ЦОВЈЕК ГОС.ЕРДОГАН!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кј

08.12.2015 20:48

Није луд ето и Додик,Изетбеговић су умислили да су богови !

Name

Глупости

08.12.2015 20:08

Јели ово само увод у прицу како направити белај турској. Сада ето турска хоце да освоји цитав свијет. Прицајте Ове прице дијеци и будалама. Само они могу да повјерују у ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УГ

08.12.2015 20:26

Доће њему Путин главе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

08.12.2015 20:27

Израел се насо да прица,смрадови.Дрзе највеци концентрациони логор преко 50 година.ФРЕЕ ПАЛЕСТИНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл лепиња

08.12.2015 20:37

Ердогане сјед надо си се

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

08.12.2015 21:16

Сва предвидјања сукоба добра И зла це се назалост обистинити 2016 године..Добро је на страни Русије И Ислама, а зло је страна радикалног Ислама...Видимо се у 2017 ...

ОДГОВОРИТЕ