Видео - На данашњи дан: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ПРВАК СВИЈЕТА!!!

На данашњи дан, пре тачно 24 године Црвена звезда постала је најбољи фудбалски клуб на свету.

Фудбал 08.12.2015 | 20:00
Видео - На данашњи дан: ЦРВЕНА ЗВЕЗДА ПРВАК СВИЈЕТА!!!

Тадашњи шампион Европе савладао је 8. децембра 1991. године чилеанског великана Коло Коло у Токију 3:0 и постао освајач Интерконтинеталног Купа.

Најуспешнија генерација у историји најтрофејнијег српског клуба није имала већих проблема против освајача Копа Либертадореса, иако је од 43. минута играла са играчем мање, пошто је искључен капитен Дејан Савићевић.

Звезда је повела у 21. минуту преко Владимира Југовића, после асистенције управо Савићевића, да би исти играч дуплирао вођство у 59. минуту. Коначан резултат сусрета поставио је најбољи стрелац Европе Дарко Панчев у 71. минуту.

Тим који је славио на Националном Олимпијском стадиону у главном граду Јапана разликовао се од оног који је тријумфовао у Барију 29. маја, када су црвено-бели после пенала поразили Олимпик Марсеј у борби за 'ушати' трофеј.

Клуб су у међувремену напустили капитен Стеван Стојановић, Драгиша Бинић, Роберт Просинечки, Рефик Шабаноџовић и Слободан Маровић.

Такође, отишао је и тренер Љупко Петровић, па је екипу са клупе предводио Владица Поповић.

Нажалост, уследило је ратно стање и санкције Уједињених нација, па шампион није имао третман какав заслужује наредне сезоне. Најпре је у Суперкупу Европе, који је Манчестер Јунајтед уз доста среће решио у своју корист (1:0), одигран само један меч, да би све кулминирало почетком нове сезоне, када су црвено-бели били принуђени да, као званични шампиони Европе и света, своје мечеве као домаћини играју у главном граду Бугарске Софији.

Састав Црвене звезде: Милојевић, Радиновић, Михајловић, Василијевић, Југовић, Белодедић, Најдоски, Ратковић, Стошић, Панчев, Савићевић.

Коментари / 0

Оставите коментар