ВОА: Повратници из Сирије пријетња Србији

Неколико стотина бораца са западног Балкана и даље је присутно на ратиштима у Сирији и Ираку, а неки који су се оданде вратили представљају значајну претњу, каже директор Војнообавештајне агенције Славољуб Дабић.

Србија 08.12.2015 | 08:50
ВОА: Повратници из Сирије пријетња Србији

У првом разговору за медије од када је постављен на ту функцију, Дабић је листу "Данас" рекао да се не очекује угрожавање безбедности Србије, али и да се не могу искључити појединачне акције инспирисане великим терористичким нападима са цивилним жртвама.

"Неколико стотина бораца из региона је и даље присутно у Сирији и Ираку у редовима такозване Исламске државе или Џабат ал Нусре (Ал Каиде)", додао је он.

Према његовим речима, део повратника представља само потенцијалну претњу, пошто њихова очекивања од учешћа у рату у Сирији нису испуњена.

"Повратници који су провели дуже време на ратишту и они који се плански враћају у регион јесу значајна претња. Захваљујући стеченим искуствима и успостављеним везама током боравка у Сирији и Ираку они могу бити логистички ослонац потенцијалним терористима који регион користе као транзитну руту", истакао је Дабић.

Он је подсетио да, сразмерно броју становника, западни Балкан представља један од региона са већим учешћем добровољаца у сукобима у Сирији.

Дабић напомиње да Србија негује пријатељске односе са многим блискоисточним и афричким државама, да води избалансирану спољну политику у блиском и ширем окружењу и да "не очекујемо угрожавање наше безбедности".

"Ипак, екстремне идеје имају значајан број присталица у региону и пропаганда, посебно путем друштвених мрежа, инспирише неприлагођене, проблематичне, асоцијалне и индоктриниране појединце, који се могу докопати оружја и извести самосталне терористичке акције. Стога не можемо искључити појединачне акције инспирисане великим терористичким нападима са цивилним жртвама, попут обарања руског путничког авиона и трагедије у Паризу", наводи Дабић.

Отворен је простор за бројне илегалне активности, укључујући и могућност убацивања потенцијалних терориста на подручје Европе, такође, број носилаца претњи у региону расте, услед повратка радикалних исламиста у матичне државе са бојишта у Ираку и Сирији, истиче Дабић, одговарајући на питање о безбедносним претњама након терористичких напада у Паризу.

Он је додао да систем одбране Србије карактерише обимна међународна сарадња чији је један сегмент сарадња ВОА са страним војнообавештајним и безбедносним службама.

"Најновији догађаји у свету само потврђују колико је значајно да свака савремена држава има снажне националне обавештајне и безбедносне службе, добро технички опремљене и са квалитетним кадровима. Међутим, и поред свих савремених достигнућа у обавештајним пословима, сарадња постаје све битнија у суочавању са новим неизвесностима и све опаснијим претњама", истакао је Дабић.

(Данас)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Глупост

08.12.2015 08:31

Неце они никада напасти на Србију,запамтите то добро.

ОДГОВОРИТЕ