Не постоје "мушки" и "женски" мозак

Наука нас је до сада учила да постоје мушки и женски мозак из чега су произашле теорије да се мушкарци боље сналазе у простору, док жене могу да раде више ствари одједном. Међутим, прво истраживање полних разлика спроведено на површини читавог људског мозга показало је да "мушки" и "женски" мозак не постоје, тврди студија са универзитета у Израелу.

Занимљивости 07.12.2015 | 10:30
Не постоје "мушки" и "женски" мозак

Напротив, мозгови већине људи поседују карактеристике оба пола.

Како би тестирала "стару" теорију, Џоел је са тимом научника провела истраживање на 1400 људи између 13 и 85 година, скениран им је мозак па су стручњаци пратили мождану активност. Утврђено је да постоји 29 мозговних подручја која се разликују у зависности од тога да ли је особа мушко или женско. "Тек између 0 и 8 одсто особа има мозак који садржи искључиво особине одређеног пола, мозак већине људи је мешавина мушких и женских карактеристика. То је потврдило да мушки и женски мозак не постоје", потврдила је Џоел.

"Већ се дуго водимо теоријом која дели мозак на мушки и женски. Она почива на претпоставци да мозак почиње да се убрзано развија након што фетус развије пол. Тада се мозак развија у зависности од полним хормона", додала је професорка Дафна Џоел са Израелског униврзитета у Тел Авиву.

Нова, али и доказана теорија

"Идеја да се људски мозак не дели према мушком и женском полу је нова и контроверзна, али доказана", додала је Анелис Каисер с Бернскогуниверзитета у Швајцарској.

Оповргнута је и теорија која говори да се мушкарци боље сналазе у простору. "Дуги низ година прочавам тај феномен и закључио сам да сналажење у простору нема везе са полом", открио је др. Хаусман са британског Универзитета Дурам. Исто тако, мушкарци нису ништа бољи у математици, као ни у осталим природним наукама.

"Ствари нису тако једноставне." напомиње Александра Кауцки-Вилер с Бечког универзитета. "Статистичке разлике и даље постоје, али односе се на групе, а не појединце. Међутим приликом истраживања мозга, потребно је анализирати и околину, а не само биологију", наставила је.

Истраживање је посебно битно за будућност рода. "Ово је доказ да људе не смемо да делимо према роду јер мозак каже да нико није само мушко или женско. Родна искључивост је погрешна јер смо сви другачији", закључила је ауторка студије Дафне Џоел.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар