Дуња - краљица јесени

Печена или кувана се препоручује анемичним особама, а помаже и код упале желудачне и цревне слузокоже. Чај од семенки смирује, помаже код несанице и прочишћава дах.

Здравље 06.12.2015 | 08:30
Дуња - краљица јесени

Од октобра до децембра шири се опојан мирис дуње (Цyдониа облонга). Воћка златножуте боје, опорог укуса, прави је рудник хранљивих састојака, због чега је код старих народа била невероватно цењена. Сматрали су је симболом плодности, па су је младенци уочи венчања јели. Французи вековима праве сир од дуње, кувају плодове док не очврсну да се секу ножем, а Јованка Орлеанка је посебно волела овај специјалитет. Стари Римљани су из дуње извлачили етерична уља и производили парфеме.

Потиче из Ирана и Анадолије, а самоникла врста у средњој Европи назива се “сидонијска крушка”. Обилује витамином Ц, као и каротеном (провитамин А), витаминима Б1, Б2 и Б3, бакром, калијумом, калцијумом, магнезијумом, натријумом, гвожђем, сумпором, хлором. Садржи протеине, угљене хидрате, целулозу, танине и пектине, а мало калорија и масти.

Семенке имају 15 посто уља и много драгоценог састојка амигдалина (витамин Б17), који има антиканцерогено дејство. Богате су мастима, танином, пектином, шећерима, јабучном киселином, емулзином и протидом.

Код дуње су лековити плодови, листови и семе, од плода се прави сок и сируп који регулише рад црева и спречава инфективне болести. Сок укуван са једнаком количином шећера, лечи кашаљ, астму и акутну дијареју. Печена или кувана дуња се препоручује код упале желудачне и цревне слузокоже, и анемије. Чај од семенки смирује, отклања несаницу и лош дах. Свеже воће служи за припрему компота, мармелада и воћних кашица или одлично се слаже са печеним месом.

ПРЕПАРАТ ПРОТИВ БОРА

Народни лекари препоручују ефикасан препарат против бора: кашичица семенки дуње се ситно исецка, истуца у авану и прелије са две кашичице кључале воде. Смеса се промеша и остави десет минута да одстоји, а њоме се мажу лице, врат, руке, испуцале усне. То би требало радити редовно да би се боре ублажиле. Лосион за негу се припрема тако што се 200 г дуњине коре држи две недеље у 3 дл јаке ракије, најбоље комовице, а затим се то процеди, сипа у три бочице и херметички затвори. Тиме се лице маже два пута дневно.

ЧАЈ ЗА ГРЛО И ПЛУЋА

Дуњу добро оперите, очистите, пресеците на четири дела. Одстранити семенке и тврди део око њих, а меснати исеците на листиће и одмах ставите у литар вреле воде. Кувајте на умереној температури 15,20 минута, оставите да се охлади. Процедите и пијте у малим гутљајима током дана. Чај помаже код дисајних тегоба, кашља, промуклости и бронхитиса.

Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Реалан

06.12.2015 09:35

О ракији ни ријечи? :)

ОДГОВОРИТЕ