Неопходан регистар педофила у БиХ

Дјечија порнографија, као глобална криминална активност, највише се практикује и шири посредством интернета, те представља један од раширенијих облика сексуалног злостављања дјеце и малољетника у савременом друштву.

Босна и Херцеговина 05.12.2015 | 16:01
Неопходан регистар педофила у БиХ

Оваквих случајева је нажалост све више и код нас, о чему најбоље свједочи и 485 пријава пристиглих у посљедњих пет година преко wеб странице www.сигурнодијете.ба, коју је у циљу превенције дјечије порнографије и других облика сексуалне злоупотребе и искориштавања дјеце у БиХ посредством информацијских и комуникацијских технологија покренуо Међународни форум солидарности – ЕММАУС у сарадњи са Министарством безбједности БиХ, те уз подршку организације Саве тхе Цхилдрен и ОАК фондације.

Иако је већина пристиглих пријава била непотпуна, 57 их се односило на дјечију порнографију и 61 на непримјерену онлине комуникацију или друге облике злостављања путем информацијских и комуникацијских технологија.

Према ријечима координаторице пројектних активности у ЕММАУС-у Елме Захировић све релевантне пријаве прослијеђене су надлежним ентитетским агенцијама за провођење закона на даље поступање, са могућношћу слања повратне информације особи која је поднијела пријаву.

"Дјеца укључена у сексуални чин се снимају и снимци се емитују путем интернета и мобилних телефона за даљу дистрибуцију и на тај начин се остварује добит. Процјењује се да највећи број сексуалних порука и наговора на сусрете примају дјеца старости од 10 до 13 година која користе рачунар изван куће, уз претпоставку да само 10 одсто оваквих случајева буде пријављено полицији", појашњава Захировић.

Напомиње да постоји и други начин да свако дијете потенцијално буде повријеђено дјечијом порнографијом - као случајни, ненамјерни проматрачи претражујући интернет странице. Процјењује се да су близу 24 милиона дјеце дневно у неком тренутку на мрежи, а велики дио њих се сусретне с неким од педофилских садржаја на интернету. Педофилске групе креирају интернет странице на којима објављују информације које упућују дјеци, гдје их покушавају увјерити да је однос између дјетета и одраслог природна и нормална ствар.

"Дјеца данас проводе већину свог времена у виртуалном свијету гдје су често суочени с различитим штетним садржајима, без икакве заштите због компјутерске неписмености родитеља и наставника с једне стране, али и због неадекватне полицијске истраге у сајбер свијету с друге стране", истиче Захировић.

На питање ко су особе које траже сексуално задовољство у дјеци, каже да су оне углавном или искључиво сексуално оријентисане према њима, што не значи да такви људи не живе привидно у нормалним породицама, обичним животом, а често и сами имају дјецу. Могу припадати свим социо-економским групама и расама те имати виши или нижи степен образовања.

"Недавни догађаји нам показују да педофили постоје и међу свештеницима и просвјетним дјелатницима и свим другим професијама које би се требале бавити одгојем младих и њиховим духовним здрављем. То је доказ погрешних предрасуда да злостављачи дјеце углавном долазе из сиромашнијих и ниже образованих слојева друштва", наглашава Захировић.

Иако је случајева дјечије порнографије и педофилије све више, БиХ још увијек нема јавни регистар педофила. Ипак, из Министарства правде РС вјерују да ће овај ентитет регистар педофила добити почетком наредне године. Иницијативу за његово доношење је још прије неколико година поднио омбудсман за дјецу Републике Српске.

"Већ дуже вријеме инсистирамо на измјени Кривичног закона и успостављању регистра педофила. Програми превенције су ушли у образовни систем, саставни су дио школе, тако да би успостављањем Центра за подршку дјеци жртвама насиља и занемаривања, које је планирано почетком наредне године, и измјенама кривичног закона, у нормативном смислу, закључили обавезу државе да заштити дјецу у овој области, а онда остаје обавеза сталног надзора, програма превенције и поступања надлежних, али и унапређења система у оним областима у којима се за тим укаже потреба", истиче Граховац.

У Министарству правде ФБиХ је и након неколико дана покушавања било немогуће сазнати да ли би у скорије вријеме могло доћи до измјене Кривичног закона и примјене регистра педофила и у ФБиХ.

(БН/Клиx.ба)

Коментари / 0

Оставите коментар