Послушајте како је заиста звучао Хитлер

Тајни снимак приватног разговора Адолфа Хитлера са једним војсковођом из 1942. откривен је тек пре неколико година.

Свијет 04.12.2015 | 16:00
Послушајте како је заиста звучао Хитлер

У снимку Хитлер незваничним тоном разговара са Карлом Манерхајмом у тренутку када је сазнао да су Руси произвели 35.000 тенкова у првој години рата.

Пошто Хитлер никад није дозвољавао незванично снимање, ово је први познат снимак његовог гласа у таквом тону.

Током једноминутног клипа, Хитлер каже: “Да ми је неко рекао да нација може почети са 35.000 тенкова, рекао бих му да је луд”.

Фински инжењер звука Тор Дамен снимио је првих 11 минута Хитлеровог разговора са Манерхајмом. Његов званични задатак био је да снима рођенданске говоре и Манерхајмове одговоре, али је одлучио да настави и након што се разговор са званичног “пребацио” на приватни.

Трака је сакривена и објављена је тек педесетих, али се тада сматрало да је лажна, јер је Хитлеров глас звучао сувише “мекано”.

У снимку се чује да каже: “Да ми је неки генерал рекао да нека нација има 35.000 тенкова, рекао бих му: ‘Ви, мој добри господине, све видите преувеличано двапут или десет пута. Ви сте луди; видите духове”.

“То је немогуће. Рекао сам ти раније да смо налазили фабрике, једна од њих је Краматорскаја, на пример. Пре две године је тамо било само неколико стотина (тенкова). Нисмо знали ништа. Данас, тамо је фабрика тенкова у којој – током прве смене нешто више од 30.000, а током целог дана више од 60.000 – радника ради. У једној јединој фабрици тенкова!”

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар