СДС предлаже закон о страним судијама

Пред посланицима парламента БиХ сљедеће седмице наћи ће се закон чијим усвајањем би престао мандат међународних судија у Уставном суду БиХ, међутим и прије него што је приједлог угледао свјетлост дана наишао је на чврст отпор.

Босна и Херцеговина 04.12.2015 | 07:21
СДС предлаже закон о страним судијама

Највећа бошњачка странка у старту је одбила приједлог о одласку страних судија, којима је према Дејтонском мировном споразуму, односно Уставу БиХ, мандат требало да буде свега пет година, односно до 2001. године.

Борислав Бојић, посланик СДС-а у Представничком дому парламента БиХ, рекао је јуче да ће на првој наредној сједници овог дома, заказаној за 10. децембар, ова странка предложити закон о Уставном суду БиХ, појашњавајући да ће тражити да се из Уставног суда БиХ избаце стране судије и именују домаће.

"Ми смо имали расправу унутар СДС-а и одлучили да овај приједлог иде на дневни ред сљедеће сједнице", рекао је јуче Бојић, додајући да у сваком случају одлука Уставног суда БиХ о неуставности Дана Републике неће бити поштована.

Идеја да стране судије (а што је један од захтјева из заједничке изјаве странака из Републике Српске) напусте БиХ, неприхватљива је за СДА.

Шефик Џаферовић, замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, рекао је јуче да не зна какав ће закон и у којој форми о Уставном суду предложити Клуб СДС-а.

"СДА је у сваком случају против одласка страних судија из Уставног суда БиХ", рекао је Џаферовић.

О овом закону говорио је и Милорад Додик, предсједник Републике Српске, који је рекао да је тај акт спреман и да је у току фаза консултација са људима који су потписали заједничку изјаву у Бањалуци и са правницима.

"Покушаћемо да анимирамо и Хрвате и хрватске политичаре да видимо шта они мисле о томе, да ли можемо да урадимо заједничка рјешења и ако у томе успијемо то ће бити сасвим нова пракса да се два конститутивна народа појављују са приједлогом закона", рекао је Додик.

Представници хрватских странака још раније су рекли да су за то да се оконча мандат страним судијама у Уставном суду БиХ.

Иако сви говоре о закону о Уставном суду БиХ, стручњаци упозоравају да се мора пронаћи други назив за закон којим би се окончао мандат страним судијама, јер доношење закона о Уставном суду БиХ би подразумијевало измјену Устава БиХ, што је готово немогуће у садашњим политичким околностима. У самом СДС-у јуче смо покушали сазнати тачан назив закона који ће предложити, међутим ни они нису знали.

Оно што је занимљиво јесте да је још 2007. године било покушаја да се страним судијама оконча мандат и на то је пристао тадашњи лидер СДА Сулејман Тихић, али уз један захтјев, а то је да тројицу судија Уставног суда БиХ који би замијенили странце бира парламент БиХ, на шта странке из Републике Српске нису хтјеле пристати.

Поред одласка страних судија, још један од захтјева из заједничке изјаве коју су потписале највеће странке у Републици Српској је и тај да одлуке у Уставном суду БиХ могу бити донесене само уз глас судија из сваког ентитета, а једини начин да се то уради је измјеном Правилника о раду Уставног суда БиХ.

"Измјене може предложити сваки судија Уставног суда БиХ и то је једини могући начин да се дође до тога да одлуке Уставног суда подразумијевају глас из сваког ентитета, не судија из сва три конститутивна народа већ ентитета, јер нигдје нема да се бирају судије из одређеног народа, већ из ентитета", рекао је Крстан Симић, бивши судија Уставног суда БиХ.

Он наглашава да већ постоји израђен Нацрт закона о престанку мандата страних судија, који се састоји од осам чланова и који само неко треба да упути у процедуру јер, како каже, то је најбезболнији и једини могући начин да се страним судијама оконча мандат.

Извор: Независне новине

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Сноуден

04.12.2015 06:35

Ако се ради о сувереној дрзави коју са једне стране заговара СДА,онда нема мјеста страним судијама.С друге стране све одлуке су упитне јер су стране судије радиле незаконито добиле су мандат на пет година а остале су петнаест сто је недопустиво и неуставно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Сноуден

04.12.2015 09:14

Да није овух страних "судија" како би наши политичари остали на власти, то им је храна и велика могућност да манипулишу са нама, а ми као и увијек падамо на шовинистичким идејама, а суверености БиХ што се тиче ту нема нио "С" од суверености, јер оваква БиХ настала је вољом великих сила првенствено САД и она ће као таква остати све док то њима буде требало. Смрт Капитализму, живјела дјела Карла Марxа и Фридрицха Енгелса.

Name

ТРЛА БАБА

04.12.2015 06:46

Ово све лици на "трла баба лан да јој продје дан". У недостатку моци, зеље, могуцности, итд. Да несто сустински мијењају домацим политицарима (било које вјере, нације, политицког опредјељења) добро додју ови предобро плацени, а неспособни, странци да би њима могли да се баве и тако једно вријеме оставе народу да "глодју дневнополитицке коске". Све с циљем да се пазња скрене са сустинских тема, односно оног од цега народ треба да зиви. Тако, народ заборави на сустинске ствари у дрзави, а то је: да вецина домацих политицара (уз пуно сауцесце и подрску страних плаценика) константно и безобзирно пљацка народ, претворивси дрзаву у неку врсту приватног власниства. И све то на криминални и мафијаски нацин, купујуци дрзавним (народним) парама све сто се купити мозе (гласове, полицију, тузиоце, судије, стране плаценике у БиХ, итд.). Наравно, народу је то јасно, али је немоцан (или неце) да било ста промијени. Они који су запослени по странацкој линији, или на други нацин узивају бенефиције владајуцих резима, иако виде криминал око себе неце да било ста мијењају јер би тиме угрозили властиту позицију, а они незапослени или борци и ратни инвалиди су немоцни јер ; или им је обецано да це и они добити посао (па цуте), или су неорганизовани и у мањини. Да не говоримо о томе да од рата па на овамо народ константно насиједа на добро смисљену (наравно од политицара) стратегију да све окрецу на национално (наводну огрозеност једних од других на националној основи) и тако владају насим обезвредјеним зивотима. А народ ко народ, насједа на ту игру и свјесно или несвјесно омогуцава једном малом броју људи (на све три стране) да се енормно богати управо преко муке и ледја тог истог народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

04.12.2015 07:04

А када ће Закон о поријеклу имовине?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

04.12.2015 07:13

Прво закон о Уставном суду - значи никада!

Name

...

04.12.2015 07:20

Чуј овога.

Name

Саво

04.12.2015 07:18

СДС још није схватио с ким је у коалициј.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тунел

04.12.2015 07:51

Нека си ти схватио ...

Name

ре тунел

04.12.2015 10:36

Изадји из тунела,упаљено је свјетло 2006 године.

Name

насјело се

04.12.2015 07:33

Савез за промјене изгледа насједа на Додикову игру. Па баш Додику треба да се ослабе државни правосудни органи како би он са својим правосудним органима у Републици Српској, који су очито под његовом контролом, могао да проводи самовољу и све што му падне на памет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Градиска

04.12.2015 09:13

Небаљезгај глупости, Ибро

Name

ре градиска

04.12.2015 10:31

Знаци ли то да би неко био сертификовани Србин мора полозити "додикологију"

Name

Адвокат

04.12.2015 07:34

Мозе, нек се направи суд који це бити спигла градјана БИХ. 5 Босњака, 3 србина, 2 Хрвата и један остали. 11 и никад неце бити 50:50%

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саво

04.12.2015 08:07

Не ваља ти шпигла адвокату!

Name

а зашто то

04.12.2015 07:59

Аууу овдје изгледа свако хоће свог чо'јека да постави на мјесто судије. Кукала нам мајка онда.Најбоље би било онда један судија из русије, америке, јапана, њемачке, саудијске арабије, енглеске, норвешке, и ватикана. Па ако они кажу тако је онда немамо ми шта бити паметни плахо. И то поставити само оне који су еминентна лица на познатим универзитетима и који имају више од 65 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

04.12.2015 08:41

Па давно би стране судије отисле да суд доноси правицне одлуке а не по националном кљуцу.Само они одлуцују по правној регулативи сви остали по националном кљуцу.Па људи да није њих мозес мислити ста би тек онда ови политицари радили.Јос да су странци у опстинским судовима све би било другације. Смрт фасизму слобода народу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Суд

04.12.2015 09:30

У Рс треба исто убацити у Суд два два два из сваког вецинског народа по двојицу и онда није проблем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

04.12.2015 12:51

Ако Додик говори о ономе да би два конститутивна народа требала да надгласају треци, а знамо да једино ми блокирамо да БХ призна Косово јер су босњаци и Хрвати за то, ако Додик ао хоце да придобије Хрвате за уставни суда, нек не заборави да це Хрвати прво тразити да РС не блокира признање Косова, и ко зна ста јос.

ОДГОВОРИТЕ