Кажњавају власнике прљавих аутомобила

Један град чистим чине и чисти аутомобили. Сада је стигла казна за оне несавјесне возаче који не воде бригу о својим четвороточкашима.

Свијет 03.12.2015 | 22:47
Кажњавају власнике прљавих аутомобила

Управо то су схватили и градски челници града Нанђинга, који су почели да "чисте" имиџ свог града тако што су одлучили да прво крену од градских аутомобила, вјерујући да и они доприносе утиску о једном граду.

Наиме, градски оци Нанђинга, који се налази у провинцији Ђиангсу, објавили су саопштење којим обавјештавају возаче да ће власници прљавих возила бити кажњавани. У саопштењу су поручили да изглед њиховог возила може негативно да утиче и на сам изглед града, преноси ББЦ.

Градске власти су навеле да ће казне бити различите, у зависности од тога који дио аутомобила је прљав. Наиме, 100 јуана (16 долара) биће казна ако су каросерија или точкови блатњави. Ова нижа казна иде уз упозорење власнику аутомобила.

Више казне су намијењене онима чије су регистарске таблице прљаве, а највише казне су резервисане за оне којима се гули боја са аутомобила и оне који на аутомобилима имају недозвољене рекламе. За њих ће казне бити чак и до 2.000 јуана. На срећу возача, неће бити кажњавани ако је запрљаност аутомобила настала усљед кише или снијега.

Имплементација нових правила биће постепена и настојаће да се сви возачи прво добро упознају с овим правилима. Лиу Гуожанг из градског комитета Нанђинга каже да неће бити ријеч о драконским казнама.

Ипак, нова правила су наишла на противљење кинеске јавности, што се најбоље види из коментара на друштвеним мрежама;

"Заиста не знам зашто би била ваша брига ако је мој аутомобил прљав", пита се један корисник кинеске друштвене мреже Веибо. И други нису ништа блажи, па нова правила називају "нонсенсом", док се највећи дио Кинеза пита како то да ништа не подузимају по питању прљавог ваздуха.

(НН/ББЦ)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ВРС РВИ

04.12.2015 12:26

Што би код нас брзо напунили буџет и промјенили утисак о чистоћи...

ОДГОВОРИТЕ