Анализа: "Ел Гари" - шта је Валенсија видела у Невилу?!

Стручни консултант и помоћник Роја Хоџсона је ненадано ангажован на позицији тренера посрнулог гиганта Валенсије. Зашто се шпански клуб одлучио за њега и шта можемо очекивати у његовој првој сезони?

Фудбал 05.12.2015 | 22:40
Анализа: "Ел Гари" - шта је Валенсија видела у Невилу?!

Када српски фудбалски тренери на телевизији анализирају утакмицу која предстоји, или ону која је управо завршена, од количине фраза и општих места, које се на овим просторима понављају откако је први пут неко шутнуо лопту, они који то гледају се једноставно запитају - како су ови људи уопште постали тренери?

Са Гаријем Невилом је потпуно супротно.

Радио је као "пундит" (стручни консултант, фудбалски експерт) на "Скај Спортсу" и једина мисао која би могла да вам прође кроз главу - док он у том тренутку до најситнијег детаља описује и анализира утакмицу - како овог човека неко не запосли као менаџера?

И то се коначно десило.

Шпанска Валенсија је у четвртак и званично потписала уговор са некадашњим капитеном Манчестер јунајтеда, помоћником Роја Хоџсона у репрезентацији Енглеске и човеком који је сваког понедељка увече говорио о грешкама, али и позитивним стварима, које су направили менаџери широм Премијер лиге.

Посао фудбалског критичара обављао је сјајно. Лишен свих флоскула које вас науче да изговарате док сте још у пионирима, а са изузетним фудбалским знањем и без устезања, говорио је и о својим добрим познаницима, пријатељима, бившим саиграчима, менаџерима које познаје читав живот.

Ни за кога није било пардона, а оно чиме је посебно купио гледаоце док је у тандему са Џејмијем Карагером анализирао кризе у Манчестер ситију, Јунајтеду, Челсију или Њукаслу, јесте то да своје тврдње није базирао искључиво на теорији или "прежвакавао" проблем који је случајно уочио, него је за све то имао и здраворазумско решење. Како би то он исправио.

За разлику од Џејмија Карагера, који би утакмицу најчешће анализирао из позиције штопера, места на коме је толико година успешно играо у Ливерпулу, Гари Невил је већ од самог почетка овај посао схватио врло озбиљно и говорио из позиције менаџера, а затим могао да се "увуче" у главу и голмана, офанзивног везног или нападача.

Чак и када се не бисте сложили са његовом првобитном идејом, он би дао довољно добре аргументе да се, ако ништа, бар запитате да ли сте у праву.

Свима који су понедељак вече проводили уз "Мондаy Нигхт Фоотбалл" било је јасно да ће Гари Невил једнога дана и постати тренер, али да ће то путешествије почети на клупи посрнулог шпанског гиганта - вероватно није никоме ни пало на памет.

ОТКУД ГАРИ НЕВИЛ БАШ У ВАЛЕНСИЈИ?

Након што је Нуно Еспириту Санту напустио "слепе мишеве" после лошег почетка сезоне, медији су потенцијалне замене пронашли у именима Алехандра Сабеље, Франка Рајкарда, Михаела Лаудрупа, Хорхеа Сампаолија, а било је и оних који су мислили да ће се милијардер на челу овог клуба "залетети" и ангажовати Карла Анћелотија.

Уместо тога наставља се вишегодишња традиција ангажовања неафирмисаних менаџера, односно тренера са потенцијалом, али без рада у великом клубу. И тако ће вероватно и бити док не пронађу "свог Дијега Симеонеа". Власника Питера Лима није одбила ни авантура Дејвида Мојеса у Реал Сосиједаду који је неуспешно покушао да имплементира своје "острвске" идеје на шпански фудбал.

Гари Невил и Питер Лим се не познају баш од јуче...

Све је почело неколико месеци након што је Сингапурћанин купио Валенсију (мај 2014. године). Заинтересовао се и за полупрофесионални клуб Салфорд сити, који је тада непуних годину дана био у власништву "класе ‘92". Рајан Гигс, Пол Сколс, Ники Бат и браћа Невил су пазарили овај клуб, а онда је Питер Лим одлучио да купи 50 одсто деоница и тако подржи идеју петорице бивших јунајтедоваца.

Већ јуна наредне године довео је и првог члана породице Невил у Шпанију.

Фил Невил је ангажован на позицији асистента првог тренера, иако је до тада био без тренерског искуства или имао било какве везе са Шпанијом.

На крају је у децембру доведен и старији од браће Невил, а иако ово личи на низ случајности, не можемо а да се не запитамо - да ли је ово од самог почетка и куповине малог Салфорд ситија била мисија коју је имао Лим? Власник каже да није...

Као и сваки пут када "острвски" тренер долази у Примеру, неизбежна је и прича да ли су ове две ствари уопште "компатибилне", али се лако заборављају добре епизоде које су у овој лиги имали Боби Робсон, Џон Тошак или Тери Венејблс, а изненадићете се и да је готово сваки шпански клуб у својој историји имао бар једног тренера са Острва. Валенсији је Гари четврти.

"Разни клубови су ми нудили посао менаџера, више пута у последњих пет година, али никада то није био прави тајминг", рекао је Гари Невил коме ће брат Фил и бивши фудбалер овог клуба Мигел Анхел Ангуло бити помоћници.

"Хтео сам време за учење после 'изласка' из фудбала. Међутим, када сам у недељу добио позив да преузмем Валенсију, помислио сам 'Каква шанса! Какав изазов!’. Било је време да се и ја латим посла, после неколико година седења на телевизији и приче о тренерима. Ово је диван фудбалски клуб. Да сам ово одбио, изгубио бих део кредибилитета", казао је у четвртак на промоцији Гари Невил.

Он је уговор потписао само до краја сезоне, па су одмах кренуле спекулације о томе да ли је у питању само "прелазни тренер" који би требало да припреми екипу за оно што следи.

Шпански медији помпезно најављују ових дана да је Жозе Мурињо оно што наредног лета спрема Питер Лим, али је то Гари Невил демантовао потврдом да планира са целом породицом да се пресели у Шпанију, од раног јутра да учи шпански, а потом и на неизбежно питање одговорио са: "Нисам дошао овде да запослим следећег менаџера".

И верујте, већа је шанса да неко на Острву "чува" фотељу Невилу него да је он дошао на Местаљу да је чува Мурињу.

КАКАВ ФУДБАЛ ДА ОЧЕКУЈЕМО?

Без обзира на све оно што је у емисијама говорио Гари Невил, потпуно је друга прича како ће то примењивати у свом самосталном раду, а тога је сигурно свестан и он. Рекао је да је током каријере пажљиво слушао шта су његов менаџер Алекс Фергусон и селектори репрезентације Енглеске говорили и упијао је само ствари које су му се допале, док је одбацивао оне које му се не свиђају.

Тако је градио своју тренерску личност.

Нагласио је и да је у претходних пет година, колико се не бави фудбалом, тражио простор за одмор од играња, али и за рад на себи, те да је у потпуности сазрео као човек и у том периоду заправо највише напредовао када је у питању тактика.

Међутим, не треба заборавити да то није једина ствар која одређује доброг тренера. Неке "ситнице" попут харизме и мотивације су једноставно у човеку, док поједине Невил мора успут да научи.

Понуде које је одбијао претходних година нису биле због тога што није у питању довољно велики клуб, нити зато што му се новац није допао, то је било из разлога што није био задовољан својим знањем. У тренутку када је схватио да је спреман и да не сумња у себе - одмах је прихватио понуду.

Тешко је прогнозирати какав фудбал ће играти Невилова Валенсија јер једноставно никада нисмо видели Невила како води неки клуб.

Вероватно ћемо често виђати како се у неким утакмицама свесно прилагођава игри ривала те тактизира и више него што је то можда потребно. Биће темељан у припреми утакмица и покушаће да искористи мане које уочи, а временом ће покушати да увиди и које су то врлине који садашњи ростер Валенсије њему нуди.

Посебну пажњу је у својим анализама обраћао и на прекиде, па није немогуће да нова карактеристика Валенсије буде велики број голова постигнутих из прекида или мали број голова примљених након њих.

Немојте се чудити и ако буде имао проблема са утакмицама на "Местаљи" јер је често одлика младих тренера да им терет доминирања на терену и покушаја разбијања бункера представља већи проблем него играње против Барселоне на "Камп Ноу".

Прво питање на конференцији на представљању је чак било да ли ће покушати да форсира игру по крилима, што је у неку руку и традиција Валенсије, на шта је он одговорио да за сада не размишља о томе и да ће стил зависити од могућности играча, а не да ће играче, без обзира на све, прилагодити одређеном стилу игре.

"Не желим да увредим Валенсију причом да сам дошао овде да играм као Манчестер јунајтед. Искуства са Сер Алексом Фергусоном су непроцењива, али у свакој утакмици ћемо играти тако да пронађемо начин да победимо."

Валенсија је у овој сезони форсирала два система, у неколико варијација.

Најчешће је то било у формацији 4-3-3 и 4-4-2, али са великим бројем ротација из утакмице у утакмицу. Терет повреда, скупо плаћених Алвара Негреда и Родрига (Валенсија је у последње две године потрошила преко 200 милиона евра), а можда и утицај менаџера Жоржа Мендеша, је диктирао састав у неким утакмицама, а они најталентованији тако нису долазили до изражаја.

Можда сасвим другачија ситуација буде код Невила, пошто каже за себе да има стрпљења за младе играче, те да ће све одлуке које буде доносио бити дугорочне и да се неће обазирати на свој уговор од шест месеци.

Колико су сви опрезни са његовим ангажовањем, а потом и похвалама и критикама, говори и одговор Гарија Невила на питање шта би он наредног понедељка рекао о новом тренеру кога је ангажовала Валенсија.

"Преиспитивао бих ту одлуку Питера Лима. Био бих веома скептичан. Свестан сам да морам да докажем навијачима и играчима да сам способан да радим овај посао. Све недоумице око мене једино се могу уклонити након наших добрих партија", објаснио је Невил.

"Знам да ће након неких мојих решења људи пожурити да пронађу на ЈуТјубу када сам тврдио другачије, али нека, не стидим се тих ствари. Увек сам био директан, а такав ћу остати и као тренер", завршио је Невил.

Срећно Невиле, па или Мојес или Робсон. Нема између.

ЛИЧНА КАРТА
Рођен 18. маја 1975. године у Манчестеру. 20 сезона је носио дрес Манчестер јунајтеда, јединог клуба за који је наступао у каријери. За Енглеску наступао од 1995. године до 2007. Каријеру завршио 2011. године са 20 освојених трофеја.

Коментари / 0

Оставите коментар