Објаве са Фејсбука завршиле на билбордима

Злостављање и расизам су велики проблем на интернету, а посебно на друштвеним мрежама попут Фацебоока где су вређања у статусима и коментарима свакодневна ствар.

Свијет 03.12.2015 | 21:50
Објаве са Фејсбука завршиле на билбордима

На овај велики проблем на прилично оригиналан начин одлучила је да упозори бразилска непрофитна организација Цриола која се бори против расизма – неке од увреда на које су наишли на Фацебооку одлучила је да објави на билбордима.

У оквиру кампање 'Виртуално насиље, стварне посљедице', тражили су увредљиве и расистичке објаве уз које су корисници објавили и геолокацијске ознаке, тако да су билборде поставили у оним насељима и дијеловима града у којима те особе живе.

На плакатима, као што је видљиво на фотографијама, је лице и име корисника замрљано, а јасно је видљива само објава. Али, сигурно је да су се корисници који су написали такве коментаре шокирали када су у свом комшилуку видјели овакве плакате.

Циљ кампање није да се открије идентитет особа које објављују увредљив и расистички садржај, већ упозори на њега и објасни људима да оно што пишу у виртуалном простору има велики утицај у стварном животу.

У Цриоли су се на ову занимљиву кампању одлучили након расистичких коментара који су објављени на Фацебооку против бразилске новинарке Марије Хулије Кутињо у којима су корисници извријеђали њен изглед и расу.

“Само желимо да образујемо људе како би у будућности размислили о посљедицама прије него што напишу расистичке и увредљиве коментаре”, објавили су из ове организације поводом постављања билборда по улицама Бразила.

Али, иако су имена и фотографије корисника који су написали овакве коментаре замрљана, оваква јавна објава тих коментара ипак доноси одређени фактор застрашивања и срамоћења, и упозорава кориснике да, скривени иза монитора рачунара, ипак не могу да вређају и нападају друге мислећи како то нико неће примијетити и реаговати.

(НН/зимо.хр)

Коментари / 0

Оставите коментар