Суспензија Шенгена и до двије године?

Европска унија би могла да размотри суспензију Шенгенског споразума у трајању до двије године због мигрантске кризе, преноси "Фајненшел тајмс".

Свијет 03.12.2015 | 16:48
Суспензија Шенгена и до двије године?

Министри ЕУ разговараће у петак о најдраматичној мјери која им је на располагању након што су "на видјело изашле озбиљне мањкавости на грчкој граници".

Како пише лист, могућност активирања "члана 26" из 20 година старог споразума о слободном кретању унутар ЕУ предлаже се у припремном документу за састанак министара унутрашњих послова.

"То значи да би привремене контроле граница, уведене овог љета, између земаља као што су Њемачка и Аустрија, постале дуготрајна мјера, која би окрњила слободну зону кретања", наводи ФТ.

Документ под називом "Интегритет Шенгенске зоне" израдио је Луксембург, као предсједавајућа чланица ЕУ, доспио је у јавност, а његов садржај анализирао је професор европског права са Универзитета у Есексу Стив Пирс.

"Раније је објављено да је у питању план за суспензију Шенгена само у Грчкој, али начин на који је израђен овај документ и формулације које се користе упућују на то да је у питању много шира намјера - нешто што би могло да се примјени на цијелу зону", пише Пирс на свом блогу.

У четвртом одјељку документа објашњава се на који начин би требало одговарати на "значајне мањкавости у контроли спољних граница" и наводи се да би у складу са тим требало размотрити активирање члана 26, односно чвршће контроле у унутрашњим границама ЕУ.

"… ако ванредне околности представљају озбиљну пријетњу по безбједност у зони без граничних контрола, период поновног увођења контрола унутрашњих граница може бити продужен на максимално двије године", наводи се.

Иако нема директног позива за суспензију цијелог споразума, о чему се говорило прошле јесени, документом се отвара простор за брзо затварање цијелих граница или њихових дијелова унутар саме ЕУ.

Како истиче ФТ, ЕУ је раније упозоравала Грчку на одговорност за постојећу кризу и апеловала да боље реагује или потражи помоћ споља, да не би сама била суспендована из шенгенског споразума.

"Папир из Луксембурга, неочекивано, иде много даље. Не пријети се само Грчкој суспензијом и поновним успостављањем граница, већ ширењем такве препоруке на већи број чланица", пише лист.

Према постојећој регулативи Њемачка, Аустрија, Француска и Шведска би ускоро могле да додатно појачају већ уведене граничне контроле, а активирањем овог приједлога би процес суспензије у појединим земљама могао да буде много бржи него до сада.

(Независне новине)

 

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Нога

03.12.2015 16:19

Грцку је требало избацити због дузницке кризе из ЕУ, сада се само свети.

ОДГОВОРИТЕ