Најредовније перемо руке послије тоалета

Перете ли редовно руке након тоалета? Истраживање је провела агенција Гаулп Интернешенал међу Европљанима, те се показало како су Балканци на самом врху у Европи када се ради о одржавању хигијене прања руку.

Босна и Херцеговина 03.12.2015 | 14:55
Најредовније перемо руке послије тоалета

Титула најчишћих припала је грађанима Босне и Херцеговине гдје се према резултатима анкете показало како чак 96 одсто људи редовно пере руке сапуном и топлом водом након обављања нужде. Ове године у истраживање није уврштена Хрватска, баш као ни Словенија али зато је на листи Србија гдје према анкети 83% људи пере руке након тоалета.

Иза БиХ су Португалци и Турци од којих је 95% изјавило како пере руке, а на листи "најчишћих" нашла су се Молдавија (94%). Анкета је највише посрамила Холандију гдје је чак половина испитаних изјавила да не пере руке након кориштења WЦ-а. Нису се прославили ни Италијани гдје тек 57 посто испитаних држи до ове хигијенске навике, баш као и Шпанци, Французи, Руси и Литванци.

"Прање руку доприноси здрављу јер убија бактерије које се скупљају на длановима. Осим тога, доказано је да људи с том навиком доносе паметније одлуке и мање се оптерећују с прошлошћу", наводи доктор Спајке Ли с америчког универзитета у Мичигену.

Анкетом се показало и како су навике другачије унутар сваке државе појединачно, зависно о регионима. Слично истраживање проведено прије четири године тада је показало како су најчишћи Британци с 95 посто хигијенски освијешћених.

Извор: Индеx.хр

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Србин

03.12.2015 14:55

Хајде бар у нецему да смо при врху листе па бар у овоме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Засто

03.12.2015 23:30

Па мора да перемо јер у сваком насем тоалету је толико прљаво дасе цовјеку сгрози,мислим у томе смо први али ми не схвацамо.