Одрекли се ужине да би другу купили ципеле

Ученици 1/1 одељењаТехничке школе у Новој Вароши одрекли су се ужине да би купили патике и ципеле школском други чија је породица слабијег материјалног стања, па он неће више морати да пешачи до школе у подераној обући.

Србија 02.12.2015 | 18:00
Одрекли се ужине да би другу купили ципеле

Сиромаштво у коме живи Боривоје Димитријевић (15) , његове нове школске другове гануло је до суза. Брзо су се организовали и прикупили новац за поклон, а поред два пара нове обуће свом другу из одељења поклонили су и већу количину очуване половне гардеробе.

Боривоје је девето од укупно десеторо деце Млађена и Драгице Димитријевић из Ојковице. Мада живи у оскудици и немаштини, никада се није жалио , а његови школски другови кажу да су га "одале" поцепане патике у којима је долазио у школу и на часове физичког васпитања.

"Остали смо запањени приликама у којима Боривоје живи. У одељењу нас је 28 и лако смо се договорили да свако да по 200 динара, а да Боривоју поред патика купимо и ципеле како би имао удобну обућу и за зиму. Наших пар динара без ужине мала је жртва у односу на невоље са којима се Боривоје свакодневно сусреће. Одужиће нам се бољим знањем на часовима и уколико сачува своју веселу природу и скромност, због којих је и омиљен у разреду", каже за "Ало" ученик Миљан Рајић, иницијатор акције.

Боривоје са породицом живи високо у брдима изнад Затарског језера код Нове Вароши и свакога дана до школе и назад пређе близу 40 километара. Од тога он препешачи 15 километара јер деоницом пута од раскрснице на магистрали за море у Кокином Броду до Ојковице и Јасенова не саобраћа аутобус.

"Захвалан сам им до неба. Од куће до најближе аутобуске станице пешачим више од сат времена у једном правцу. Најтеже је када су пљускови и дубок снег, али бар сада нећу морати да у мокрим чарапама седим на часовима. Породична примања су симболична јер се тешко откине динар, а и увек се нађе нешто прече што треба купити и обезбедити за кућу", каже скромно Боривоје.

Хуманитарна акција коју су споровели будући машински техничари моторних возила, пријатно је изненадила и њиховог разредног старешину Миладина Зековића. Они се надају да ће њиховим примером кренути и друга одељења, јер је у школи још сиромашних ђака који долазе из социјално угрожених породица.

"Овом акцијом показали су своје право, људско лице и зарадили су петицу из хуманости за цео живот. Професор сам 32 године и овако нешто нисам доживео у својој пракси. И до сада су ђаци прикупљали помоћ за угрожене, али ово је први пут да сами покрену хуманитарну акцију за свог школског друга. Боривоју смо почетком септембра обезбедили и половне уџбенике", каже професор Зековић.

Извор: Ало/Мондо

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

тако треба,

02.12.2015 17:14

Све је за похвалу а само цуди гдје је раније био разредни старјесина, па да је он покренуо хуману акцију, а и остали наставници, зар они не знају стање својих уценика?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богољуб

02.12.2015 21:13

Јос један доказ да светла будуцност Србије осигурана,јер на младима Србија остаје.Девојке и момци,велико вам хвала.Показите старијим да су несто заборавили или барем запоставили.

ОДГОВОРИТЕ