Закерберг постао тата поклања Фејсбук

Оснивач Фејсбука Марк Закерберг и његова супруга Присила Чен добили су ћерку Макс и искористили ту прилику да свету пошаљу поруку - поклониће 99 одсто свог власништва у једној од највреднијих компанија на свету у добротворне сврхе.

Свијет 02.12.2015 | 22:51
Закерберг постао тата поклања Фејсбук

Милијардер из Силицијумске долине и његова супруга су на Закерберговом Фејсбук профилу објавили пост под насловом "Писмо нашој ћерки" у коме наводе да ће највећи део свог богатства поклонити будућим генерацијама.

Они ће 99 одсто власништва Фејсбука, односно око 45 милијарди долара, донирати сопственој добротворној фондацији, док ће око 450 милиона долара задржати за себе и своју породицу.

"Драга Макс, твоја мајка и ја још немамо довољно речи да опишемо наду коју нам ти дајеш у будућност", наводи се у писму.

Закерберг на свом профилу додаје:

"Као и сви родитељи, ми желимо да одрастеш у свету који је бољи од нашег. И док се наслови често фокусирају на лоше ствари, свет у неким стварима постаје бољи. Здравство се унапређује. Мање је сиромаштва. Знања је све више. Људи се повезују. Технолошки прогрес у свакој области гарантује да ће твој живот бити драматично бољи него наш данас. И ми ћемо допринети, не само зато што те волимо, већ зато што имамо моралну одговорност према деци и следећој генерацији", навео је Закерберг.

Оснивач Фејсбука и један од најутицајнијих људи на свету је навео да ће више детаља открити у наредним месецима, "када ускладе породични ритам и врате се са породиљског одсуства".

"Разумемо да сви имате питања зашто ово радимо и како ћемо то урадити", навео је Закерберг.

Ипак, он је истакао да је у питању 99 одсто власништва Фејсбука и да је циљ "Чан Закерберг Иницијативе" да унапреди људски потенцијал и промовише једанкост међу свом децом нове генерације.

Закерберг је, очекивано, споменуо повезивање целог света на интернет, а као прве области којима ће се бавити навео је развој наставе прилагођене појединцу, рад на лечењу неких болести, повезивање света и изградњу чврстих заједница.

"Даћемо 99 одсто власништва Фејсбука - тренутно процењених на 45 милијарди долара - током својих живота. Знамо да је то мали допринос у поређењу са свим ресурсима и талентом људи који се већ баве таквим стварима, али желимо да урадимо шта можемо, заједно са осталима", поручио је свету и својој ћерки Закерберг.

Закерберг, који иначе држи до своје приватности, изненадио је свет овом објавом, а више детаља се очекује у фебруару, када се врати са најављеног двомесечног одсуства из компаније због принове.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

02.12.2015 06:29

Има јос наде!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пантелија

02.12.2015 07:31

Све што имам добротворно ћу поклонити самом себи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Марко

02.12.2015 07:43

Да га је угасио то би била вијест,овако ми је сумњив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

02.12.2015 11:51

Овај је исти као покојни Пантелија из филма Маратонци трче почасни круг, кад су читали тестамент ,, све што имам остављам самом себи,,. Наравно да ће уложит у своју фондацију и опет ће се они питати гдје и колико да утроше паре. Што би наш народ рекао ,,брезвезе,,

ОДГОВОРИТЕ