Примједбе привреде и противљење синдиката

Унија удружења послодаваца РС доставила је Влади РС примједбе на 25 чланова радне верзије новог закона о раду, наводећи да у закон не треба да буду пренесена права из колективног уговора као што су минули рад и регрес, док су представници Савеза синдиката РС затражили измјене постојећег закона.

Република Српска 01.12.2015 | 16:38
Примједбе привреде и противљење синдиката

Представници Владе РС одржали су јуче појединачно консултације са представницима Уније удружења послодаваца РС и Савеза синдиката РС о радној верзији новог закона о раду.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Драгутин Шкребић је рекао да је много ствари из колективног уговора пренесено у закон и да за тим нема потребе уколико ће бити потписиван нови колективни уговор.

- Спремни смо да о томе разговарамо послије доношења закона - рекао је Шкребић и додао да су послодавци ставили примједбе на 25 чланова радне верзије, те да су о неким примједбама спремни на компромис, али да ће на неким рјешењима која су предложили инсистирати, не прецизирајући која су то рјешења. Нагласио је да послодавци у РС не могу имати теже услове привређивања него што је то случај са земљама у окружењу, а посебно од оних у ФБиХ, са којом РС дијели исто тржиште.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић је, послије састанка са послодавцима, рекао да ће њихове примједбе бити размотрене.

- Наставићемо сарадњу са послодавцима и синдикатом јер нам је заједнички циљ да дођемо до доброг закона који ће бити прихватљив за све - рекао је Савановић и додао да нема ништа против да дио онога што је законом прецизирано буде спроведено кроз колективни уговор ако дође до договора између послодаваца и синдиката.

Другачија прича била је на састанку са синдикалцима, који су затражили измјене постојећег закона наводећи да је у радној верзији остало доста тога из постојећег закона, а да је оно што је промијењено на штету радника.

Генерални секретар Савеза синдиката РС Велка Оџаковић истакла је да је њихов став још увијек "не новом закону о раду" и да ће највјероватније тако и остати јер је понуђена радна верзија на штету радника.

- У материјалном смислу, све је у рукама послодаваца, а не знам зашто би послодавац дао неко право ако не мора. Такође, министарство се посебно базирало на запошљавање младих људи, али то овај текст не нуди, имајући у виду чињеницу да је чак предвиђено и продужење радног вијека. Колективни уговори у понуђеном тексту су дати тако да можете преговарати, али никад нећемо закључити тај уговор посебно јер се из њега искључила Влада РС. Овај закон најтеже погађа раднике у привреди - казала је она.

Додала је да ће коначну одлуку синдикат донијети у наредних неколико дана, те нагласила да синдикат има одговор ако закон буде усвојен без њихове сагласности.

Савановић је истакао да понуђена радна верзија има добрих рјешења и да није тако као што у синдикату тврде. Он је још једном позвао на дијалог социјалних партнера како би дошли до најбољих рјешења.

Радном верзијом новог закона о раду РС прецизније су дефинисани услови због којих послодавци могу раднику дати отказ, колективни уговори биће ограничени на три године, најнижа плата биће утврђивана сваке године, док је старт за годишњи одмор повећан на 20 радних дана, с тим да ће радници добијати још по дан одмора на сваке четири године стажа, док је у садашњем закону на сваке три. Влада је у радној верзији предвидјела три опције за обрачун накнаде за минули рад, док уговори на одређено могу бити потписани на двије године, уз одређене изузетке када могу трајати и дуже.

Закон до краја године

Миленко Савановић је истакао да очекује да ћемо коначан став синдиката добити у наредних неколико дана и да ће нови закон о раду РС врло брзо ићи у процедуру, те да би требало да буде донесен до краја године.

(Глас Српске)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Брле

01.12.2015 17:06

Не треба се борити за топли оброк, минули, годисњи, то свакако код ових назови "послодаваца" нема вец одавно, али дај да се уведе ОСМОЦАСОВНО радно вријеме. Код вецине превараната се писе осмоцасовно а ради се сваки дан по 12 сати, цак и субота и недјеља. Уколико се то не промијени нисам сигуран да це се моци и психицки и физицки издрзати. За посљедице не одговарам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Није то ништа

01.12.2015 17:29

Треба послодавце натјерати да обавезно набаве оружје (по могучности аутоматско), и да свако јутро одстријеле по једног радника. Тако ће се смањити забушавање на послу, и подићи морал преживјелих! Који курац се послодавци уопште питају о новом закону??? Ваљда је влада та која се брине за своје грађане/гласаће (ОВЦЕ), послодавцу ако се не свиђа... Нек доведу жене и швалерке да им пуше 30 дана за 300 марака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драга

01.12.2015 17:37

У ком вијеку ти живиш?

Name

Слушај "драга"

02.12.2015 07:33

Ја живим у 21-ом вијеку, за разлику од велике већине "Косовских јунака", који још увијек живе у 1389-ој години. Живим на релацији Ванкувер-Сарајево-Соколац (Романија), годишње прођем кроз 15 западних (развијених земаља). Први пут сам напустио Босну 2004 године. Никада нисам био гладан (јер ми није мрско подигнути гузицу), никада нисам радио у јавном сектору. Од 1996 моја нога није крочила близу гласачких мјеста, нити испод предсједничких шатора! Немам намјеру трошити вријеме на лопове (радије га проводим са својим дјететом), нити им директно омогућавати пљачку мог народа и моје земље! Када (ако доживим) се појави странка са људима који нису обављали никакве политичке позиције између 1990 и 2010 године, тада ћу да гласам (и да их подржим финансијски)! До тада здраво, а ти иди исполирај иконе, празници су на прагу...

Name

Радницка партија

02.12.2015 06:39

Робовласници би да буду и власници насих зивота. Да постојимо само због њих. Да заборавимо на приватан зивот, породицу и лијецење. Проклети били и они и њихов КАПИТАЛ.

ОДГОВОРИТЕ