"Гроф": Лига шампиона = 12 милиона!

Тренер Црвене звезде у интервјуу за часопис "Десетка" говорио о финансијској ситуацији клуба, приватизацији...

Фудбал 02.12.2015 | 18:00
"Гроф": Лига шампиона = 12 милиона!

Фудбалери Црвене звезде играју сјајно, нижу победе, али све то би могло да буде узалуд ако се тим распадне.

Нешто слично догодило се убрзо по завршетку сезоне 2013/14, када је шампионска генерација отишла "куд који, мили моји", пошто клуб није успео да обезбеди УЕФА лиценцу, неопходну за такмичење у квалификацијама за Лигу шампиона.

Овај, пут, упозорава тренер Миодраг Божовић, разлаз би могао да уследи већ на зиму, уколико играчи не добију заостале плате.

Више пута истицао је то, а поновио је и у интервјуу за часопис "Десетка".

"Играчима говорим да сачекају полусезону, 15. децембар, и онда, ако буде пара, а надамо се да хоће, наставимо ово што смо заједно почели. Било би штета да не наставимо... Ако не буде пара, питање је да ли ће се странци вратити на почетак припрема 12. јануара. Али, далеко је то, у ситуацији у којој је Звезда, може се планирати и размишљати само о наредној утакмици", поручио је Божовић.

Искусни тренер једини спас види у продаји Марка Грујића, с тим, да суперталентовани везиста остане у клубу до августа.

"Грујић већ сада има такву понуду - Штутгарт, Удинезе, озбиљан је новац, он би исто тако остао до августа у било којој комбинацији. То је понуда која у сваком случају спасава сезону. То је за нас једино решење у овом моменту, друго немамо", истакао је и наставио:

"Звезда је један гигант, колико год посматрамо велике европске клубове, никога не потцењујем, али ако може Астана да игра Лигу шампиона, требало би да може и Звезда".

Али...

"Нема плана, не постоји, једноставно се не зна чија је Звезда. Она је и свачија и ничија. Објективно, Звезда је највећи српски клуб, највише навијача има у Србији, Републици Српској, на Балкану и шире. Са те стране, она је свачија, а када се посматра са стране финансија, онда је ничија".

Поменут је пример Астане у Лиги шампиона, па је уследило и питање колико буџет је потребан Црвеној звезди да би редовно играла у групној фази елитног такмичења или Лиге Европе.

"12 милиона евра годишње", имао је Божовић спреман одговор.

Та цифра не звучи толико "застрашујуће". Посебно када се има у виду да су црвено-бели не тако давно располагали и већом сумом. Подсетимо, потпредседник Небојша Човић изнео је својевремено податак да је сезона 2013/14, у којој је Звезда освојила титулу, коштала клуб око 15 милиона евра.

"То и није много, али кад имаш заостале дугове, камате, онда је све много. Зато у Звезди и не може ништа да се испланира", свестан је Божовић проблема.

Као једно од решења често се помиње приватизација.

"Приватизација јесте решње, али тешко је приватизовати таквог гиганта какав је Црвена звезда. Тешко да Звезда може да има једног власника, ја мислим да то мора да буде нека комбинација акционарског друштва и приватника. Али, морамо да будемо свесни да су времена у којима држава помаже и даје паре да се 'закрпе рупе' прошла", оценио је, између осталог, Божовић у интервјуу за "Десетку".

Коментари / 0

Оставите коментар