Видео: "Пољудска љепотица" на листи културних добара Хрватске!

Градски стадион "Пољуд" у Сплиту проглашен је културним добром Хрватске.

Фудбал 02.12.2015 | 11:20
Видео: "Пољудска љепотица" на листи културних добара Хрватске!

Стадион "Пољуд" у Сплиту је одлуком Стручног повјеренства за утврђивање културног добра од 30. новембра уписан у Регистар културних добара Републике Хрватске.

Рјешење о упису у Регистар, Министарство културе Хрватске донијело је 30. новембра, а којим се утврђује и систем мјера заштите културног добра.

Стадион сплитског Хајдука саграђен је 1979. године у предјелу Пољуд, због чега и данас носи назив Градски стадион "Пољуд", а пројектовао га је истакнути хрватски архитекта Борис Магаш (1930-2013).

Реализација пројекта везује се уз ВИИИ Медитеранске игре које су се 1979. године одржале у Сплиту. Исте године аутор је награђен тада Савезном наградом "Борба“ за архитектуру и урбанистичко-архитектонски концепт стадиона у Пољуду.

Познат и као "Пољудска љепотица", стадион је заиста изузетан и вишеструко занимљив у архитектонској композицији. Из ортогоналне пројекције, из ваздуха, његова је форма чисти круг, док је из средишње осе растворена шкољка.

Приступ самом терену омогућавају три главна улаза, а на сјеверном дијелу западне трибине је улаз за такмичаре и свечане параде. Зона око стадиона, површине 60.000 квадратних метара намијењена је пјешацима, а састоји се од асфалтираних и зелених површина.

Кровна конструкција типа Меро има распон од 206 метара и највећа је те врсте у свијету, а њен сферни облик је такође новина први пут изведена у свијету. Попречна дужина кровне конструкције је 44 метра, а највиша тачка крова над тереном је 36,7 метара.

На западној трибини има 12.707 сједећих мјеста, а на источној 13.217. Испод западне трибине, на 11.000 квадратних метара, смјештене су свлачионице, сауне, мали базени, двије мале дворане, велика дворана с умјетном травом, спаваонице, канцеларије, два свечана салона, ТВ сала, сала трофеја, клупске просторије, кухиње, праонице, складишта и санитарни чворови. На површини од 9.100 квадратних метара испод источне трибине налази се пословни простор с канцеларијама.

Борилиште стадиона је олимпијских размјера. Около травњака је осам атлетских стаза, а дуж источне стране двоструко скакалиште за скок у даљ и троскок. Уз атлетску стазу су и залетишта за скок у вис и скок с мотком, сектори за бацање кугле, диска, кладива и копља. Укупна површина пресвучена тартаном је 7.300 квадратних метара.

Коментари / 0

Оставите коментар