За шампиона АБА лиге, ипак НЕМА мјеста у Евролиги?!

Уколико се неки од француских клубова приклони новом формату Евролиге, уместо Лиге шампиона ФИБА, АБА лига остаје без места у елити, незванично сазнаје Б92.

Кошарка 01.12.2015 | 21:40
За шампиона АБА лиге, ипак НЕМА мјеста у Евролиги?!

Евролига је недавно потписала десетогодишњи уговор са компанијом ИМГ, са намером да наредне деценије трансформише најпопуларније европско такмичење у својеврсну 'НБА лигу на просторима Старог континента', у којој би учествовало 16 клубова.

Оно што се зна јесте да 11 од споменутих 16 тимова чине они са А лиценцом – Анадолу Ефес, ЦСКА Москва, Армани Милано, Барселона, Фенербахче, Лаборал Куча, Макаби Тел Авив, Олимпијакос, Панатинаикос, Реал Мадрид и Жалгирис.

Једно место припада победнику Еврокупа, једно победнику квалификација, једно шампиону Немачке, док би претпоследње место заузео неки од пребогатих клубова из Русије.

Према сазнањима наше куће, последње упражњено место припашће шампиону АБА лиге, само у случају да ниједан од клубова из Француске, који су нешто наклоњенији ФИБА, ипак одлучи за наступ у далеко мање популарнијем такмичењу.

Такође, осим огромних прихода за кубове, нова Евролига донеће и далеко безбрижнију будућност за арбитре, пошто ће њих између 40 и 60 потписати вишегодишње уговоре у вредности од 25 до 40 хиљада евра на годишњем нивоу, с тим да уз таксе и надокнаде та цифра може достићи и до 70.000 евра.

Раније се, такође незванично, спомињало да би регионална лига у случају оваквог распрета добила место у квалификацијама, али за сада се ништа не зна на ту тему.

Вероватно ће све доста бити јасније после састанка представника Евролиге, клубова и њихових представника који је заказан за среду у Барселони.

Коментари / 0

Оставите коментар