Николић: Министарка помаже криминалцима

Председник Србије Томислав Николић ударио је на министарку Зорану Михајловић и оптужио је да Законом о легализације "дивље градње" помаже тајкунима и криминалцима.

Србија 30.11.2015 | 22:50
Николић: Министарка помаже криминалцима

Након потписивања Закона о озакоњењу бесправних објеката, он је јуче изразио сумњу у уставност истог закона и у писму упућеном Зорани Михајловић, обраћајући јој се са „госпођо министарка“, оптужио је да помаже тајкунима и криминалцима.

Јавност је и очекивала да он неће бити имун на овај документ и да ће наћи начин како да га оспори, јер чланом 5 није изузето рушење викендица његових синова.

Међутим, како Николић на спорну одредбу није директно ударио, он је разлог за дискредитацију закона нашао у делу где се омогућава групи тајкуна и криминалаца лично богаћење на рачун државе.

„Физичка и правна лица која поштују прописе трпе штету, а они који их не поштују имају од тога профит”, дословце пише у писму које је објављено на сајту Председништва Србије.

Оваква груба формулација између редова говори да је министарка Михајловић закон донела како би се појединци обогатили - објашњава наш извор из Председништва Србије.

Да би овако велику оптужбу прикрио, председник Николић тврди да су због тога нарушена уставна начела владавине права и социјалне правде, чиме дискриминише сиротињу. Стручњаци тврде да председник Николић индиректним оспоравањем закона жели у јавности да створи утисак да је он наменски прављен за привилеговану групу људи, а не за све грађане Србије који су саградили нелегалне објекте.

"То није примерено, јер ако је закон направљен за тајкуне, онда председник није требало да га потпише. То није безначајна примедба и ако је тако како он тврди, онда је он потпис ставио на закон који је у интересу појединаца, а не државе. То руши онда поверење у све институције државе", каже за „Блиц” професор економије Млађен Ковачевић.

Николић у писму признаје да је изградња нелегалних објеката кривично дело, који су починили и његови синови, чиме је и потврдио писање „Блица“. За наш лист то потврђује и адвокат Небојша Перовић.

"Градња објекта без грађевинске дозволе је кривично дело. Зато су сви који су на овакав начин изградили објекте извршили кривично дело, укључујући и синове председника Николића. За то је предвиђена казна од шест месеци до пет година затвора и новчани износ који одреди суд", каже Перовић за „Блиц”.

Министарка грађевинарства Зорана Михајловић није желела да се упушта у спекулације и реаговање председника Николића.

"Закон је потписан и важи. Ја сам у разговору са председником покушала да му објасним да је циљ доношења закона јавни интерес. Мени је јасан његов принципијелан став, али у овој земљи закони који су на снази поштују се као Устав", рекла је Михајловићева за „Блиц”.

Извор: Блиц

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

зумба

30.11.2015 21:52

Бивса савјетник Милорада Додика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

максим

01.12.2015 07:16

Не лупај...зумба

Name

Недјо2

30.11.2015 22:01

И Томо се напалио на јадну Зорану

ОДГОВОРИТЕ
Name

родјо

30.11.2015 23:28

По повратку из Загреба није му добро,посебно са плавусама....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики

01.12.2015 18:33

Зорана растимат це ти предњи трап.

ОДГОВОРИТЕ