Синдикат остаје при старом закону

У Влади Републике Српске је одржан први круг консултација са послодавцима и синдикатима о радној верзији новог Закона о раду. 

Република Српска 30.11.2015 | 19:00
Синдикат остаје при старом закону

Главна замјерка послодаваца односила се на ставке које су унесене у закон, а које су до сада биле регулисане колективним уговором.

Предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске тражи од Владе Републике Српске да се опредијели на који начин ће радити, јер ако ће потписивати колективни уговор, у том случају нема потребе да се неке одредбе колективног уговора преписују у закон.

Понуђена радна верзија је концептуално таква да се у њој ништа не може побољшати, а оно што је промијењено-промијењено је на штету радника, кажу представници Савеза синдиката.

Влада је 23.новембра усвојила радну верзију новог Закона о раду, која је 24.новембра упућена социјалним партнерима на разматрање. Верзија је доступна И на сајту владе.

Погледајте прилог из Дневника 2 БН ТВ

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

поглед са стране

30.11.2015 18:11

Стари закон је у добар али се не проводи. Проводи се такозвана судска пракса која са постојећим законом о раду нема ништа. Тс судска пракса је настала под притиском политике. Судије које себи то дозволе, не држе ни до своје струке ни до себе. Не треба мијењати законе него растјерати такве назови судије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радник

30.11.2015 18:42

Стари закон је добар, али се доследно не примјењује, каошто се неће примјењивати нити било који, осим у дијелу који иде на штету радницима. Када је ријеч око минулог рада: господо послодавци укинуте минули рад, али не смањујте плате. Радника не интересује структура плате, већ њена вриједност. Циљ укидања минулог рада јесте да се за толико умање иовако мизерне плате. Синдикалци, издржите и побиједите...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија Цворовиц

30.11.2015 20:59

Видјецемо има јос до нове године полако

ОДГОВОРИТЕ