Снажна олуја погодила сјеверни дио Европе

Више од 35.000 Швеђана остало је без струје након што је снажна олуја која је названа Горм протутњала југом Скандинавије и оштетила многе објекте и оборила дрвеће, а дошло је и до отказивања железничког саобраћаја и затварања моста Оресунн који повезује Данску и Шведску.

Свијет 30.11.2015 | 17:54
Снажна олуја погодила сјеверни дио Европе

Дански метеоролог Џон Капелен рекао је да је брзина ветра достигла 130 километара на сат, са ударима од 165 километара по сату.

Олуја је погодила Данску у недељу, касно увече, али се у року од четири сата проширила на цео регион, за мало избегавши Норвешку. Шведске комуналне служве саопштиле су да је око 75.000 потрошача било без струје у току трајања олује.

Олуја је у јужном делу Шведске чупала дрвеће из корења и обарала далеководе, док су многи људи пријавли штету на крововима кућа и аутомобилима.

За сада није пријављено да има жртава.

Шаторско насеље за тражиоце азила на северу Данске евакуисано је јуче због олује Горм.

Данска метеоролошка служба назвала је олују Горм по међународној конвенцији која налаже да се олује именују по абецедном редом, наизменично мушким и женским именима. Последња велика олуја која је погодила Скандинавију у новембру названа је Фреја.

Олуја је постепено слабила док се премештала према североистоку, према Финској и Естонији, где су трајекти отказани. Снажан ветар онемогућио је пловидбу путничких и теретних бродова у Литванији, а у Летонији је носио кровове са кућа.

Извор: Блиц

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

У пракси

30.11.2015 20:57

Људи су навикли на јаке вјетрове те зивот теце нормално само старих и болесних нема вани. Кад се цује оно ммммум онда се ухватим за прби зид па даље.

ОДГОВОРИТЕ