За ''Златну лопту'': Меси, Нејмар и Кристијано Роналдо!

Лионел Меси, Нејмар и Кристијано Роналдо уши су у ужи избор за овогодишњу Златну лопту.

Фудбал 30.11.2015 | 22:00
За ''Златну лопту'': Меси, Нејмар и Кристијано Роналдо!

Двојац из Барселоне и најбољи играч Реала наћи ће се на подијуму 11. јануара у Цириху када ће свет добити новог најбољег фудбалера.

Аргентинац је рекордер са четири Златне лопте, Португалац има једну мање, док је Бразилац први пут ушао у Топ 3 фудбалера на свету.

Многи су очекивали да за Роналда неће бити места, али му је фантастична сезона на индивидуалном плану донела шансу да се поново бори за овај престижни трофеј.

Међу онима који су могли да га замене свакако су двојица сјајних нападача Барселоне и минхенског Бајерна – Луис Суарес и Роберт Левандовски.

Каталонци су прошле сезоне доминирали светским фудбалом и освојили триплу круну, а Меси и Нејмар су били међу најзаслужнијима за такав подухват. Заједно са Луисом Суаресом, постигли су 122 гола, уз 66 асистенција, на 60 утакмица у свим такмичењима.

Роналдо није успео да освоји ниједан трофеј, али је зато уживао у сјајној голгетерској сезони коју је завршио са 61 поготком и 21 асистенцијом на 54 сусрета.

Меси се налази и у ужем избору за Пушкаш награду за најлепши гол године, а конкуренција су му Алесандро Флоренци (Рома) и Вендел Лира (Гојаненсе). Аргентинац је у финалу Купа против Атлетик Билбаа постигао сјајан погодак после соло продора и одушевио фудбалски свет. Флоренци је са више од 45 метара савладао управо голмана Барселоне Тер Стегена, док је Лима фантастичним маказицама крунисао акцију Гојаненсеа.

На церемонији којој су присуствовали легендарни Едгар Давидс и Надин Кеслер, одабрани су главни конкуренти за остале фудбалске награде. Карли Лојд, Аји Мијама и Селија Шашић конкурисаће за Златну лопту женског фудбала, док су Пеп Гвардиола (Бајерн Минхен), Луис Енрике (Барселона) и Хорхе Сампаоли (Чиле) у избору за најбољег тренера године.

Кандидати у женској конкуренцији су жил Елис (САД), Марк Сампсон (Енглеска) и Норио Сасаки (Јапан).

Коментари / 0

Оставите коментар