Месо за спречавање мамурлука

Викторијанци су се поливали хладном водом, амерички староседеоци лизали сопствени зној, док су Египћани бацали чини на пиво како би спречили мамурлук. Недавно је као решење понуђена – кобасица.

Здравље 30.11.2015 | 10:00
Месо за спречавање мамурлука

Празнична сезона се ближи, а опште је познато да компаније које нуде лекове против мамурлука зарађују милијарде, па не чуди што многи у последње време покушавају да пронађу нове и што примамљивије начине да зараде на једној од најболнијих врста главобоља.

Један од последњих магичних лекова који се тако на полицама нашао је – кобасица. “Сериоус Пиг”, компанија за производњу меса са седиштем у Пекаму, тврди да је произвела ‘прву месну посластицу на свету која спречава мамурлук’.

Према наводима компаније, “ово месо је потребно јести током испијања алкохола, како бисте спречили појаву мамурлука сутрадан”, а његово дејство против мучнине и вртоглавице указује на то да свакако није у питању обичан производ.

Међутим, лекари наводе да, упркос томе што је добра идеја пити пуног стомака, има и здравијих начина за лечење мамурлука.

“Један део симптома везаних за мамурлук потиче од упалних процеса који се одвијају у организму – у питању је одговор нашег тела на велике количине унетог алкохола. Антиоксиданси, витамини минерали могу заштитити наше ћелије од оштећења, па чак и заштити нас од упале. Међутим, за сада нема доказа да спречавају мамурлук”, наводи доктор Шарлот Стирлинг-Рид, члан британске Асоцијације за исхрану.

Бројни производи фармацеутских компанија свакако нису пожељни јер “не могу учинити ништа више од онога што бисте добили када бисте попили мало воде, појели неку свежу воћку и појели пар сувих крекера”, истиче докторка.

“Ипак, ултимативни, најбољи начин да спречите мамурлук је прилично једноставан – немојте пити алкохол”, закључује Стирлинг-Рид.

Б 92

 

Коментари / 0

Оставите коментар