Турској 3 милијарде ако задржи мигранте

Лидери Европске уније намјеравају потписати споразум с Турском у недјељу у Бриселу који ће Анкари понудити новац и присније везе с ЕУ у замјену за турску помоћ у заустављању вала миграната.

Свијет 29.11.2015 | 10:08
Турској 3 милијарде ако задржи мигранте

Свјестан да Европа очајнички тражи рјешење кризе која ју раздире након доласка скоро милион људи ове године, турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган пуно тога очекује, а дипломате су рекли да се 28 држава цијелу суботу бавило коначном понудом.

Турски премијер Ахмет Давутоглу требао би се састати с лидерима ЕУ-а у 16 часова и очекује се да ће тај састанак трајати три сата.

Европљани су под притиском, а међу њима највише њемачка канцеларка Ангела Меркел, да нађу рјешење за највећи прилив људи од Другог свјетског рата, од којих је већина дошла у Њемачку.

ЕУ ће понудити Турској три милијарде евра за идућу годину или двије како би поправила животне услове за 2,3 милиона Сиријаца који сада живе у Турској у нади да неће пожељети отићи у Европу.

У понуди је и ублажавање режима виза ако Турска успори прилив миграната те оживљавање приступних преговора с Анкаром под условом да се у то увјере оне земље које не желе да Турска икада постане чланицом ЕУ.

У суботу касно навече, након састанка изасланика ЕУ у Бриселу, дипломате су рекле да је договорена заједничка понуда ЕУ за коју се надају да ће добити Давутоглуов потпис. Понуду би требале одобрити владе у недјељу прије самита.

Међутим, постоји нервоза да би Турска могла затражити више, посебно након Ердоганове одлуке да неће сам учествовати на састанку него да ће послати премијера.

"Турци увијек преговарају до задње секунде", рекао је један високи дипломата ЕУ. "Зашто би овај пут било другачије?"

Извор: Индеx.хр

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

?

29.11.2015 09:19

Лицимјерна "Стара дама" би и платила?

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

29.11.2015 09:40

Лицимјерна стара дама би и платила само да јој муслиман не улази?

ОДГОВОРИТЕ
Name

9.Јануар

29.11.2015 09:43

Дефинитиван крај исламскоусташке Европске Уније. Исламизација Европе је у велико у току,само једна држава може све да нас спасе овог зла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

29.11.2015 09:56

4 милијарде за годину дана ,није лос бизнис. 3 је баксузан број.

ОДГОВОРИТЕ