ПЛ БиХ: Зеба сачувао Слободу на врху!

Слобода је задржала лидерску позицију и послије 17. кола Премијер лиге Босне и Херцеговине након слободњака Зајка Зебе у Приједору (0:1). Славио и Челик над Олимпиком, а Широки Бријег ремизирао у Витезу (1:1). "Петарда" Зрињског. Фудбалери Борца савладали мостарског Вележа (2:1) у дербију зачеља Премијер лиге БИХ и прекинули дуги низ пораза.

Фудбал 29.11.2015 | 10:00
ПЛ БиХ: Зеба сачувао Слободу на врху!

Тузлански тим је иу Приједору наставио своју чудесну серију и дефинитивно потврдио да је најпријатније изненађење шампионата.

Имали су гости са "Тушња" више од игре у првом дијелу, одличне шансе су пропустили Младен Веселиновић и Немања Стјепановић у првих 20-ак минута.

Ипак, ближи вођству били су Приједорчани јер је најбољу шансу у 41. минуту пропустио Петар Кунић, али је његов шут из изгледне ситуације одбранио Кенан Пирић.

Ипак, изабраници Хурефа Мусемића су у наставку стигли до 11. овосезонског тријумфа фантастичним голом Зајка Зебе из слободног ударца у 80. минуту.

С нова три бода, Тузлаци су задржали лидерску позицију на табели са бодом предности.

Други претенедент на титулу, Широки Бријег није успио да односе бодове из Витеза (1:1).

Домаћин је чак први повео већ на самом почетку поготком Велибора Ђурића, да би само четири минута касније Широки Бријег изједначио голом Дине Кресингера.

Играо се шести минут утакмице, кад је након грешке одбране Ђурић убацио лопту у мрежу голмана екипе са "Пецаре" Антонија Солде, а за експресно изједначење се постарао Дино Кресингер - 1:1.

У наставку су ученици Славена Мусе доминирали, али није успјели да затресу мрежу голмана Ивана Тирића.

Челик је поражен на три у посљедње четири утакмице у првенству, па се побједа над Олимпиком на свом стадиону наметнула као императив и изабраници Елведина Бегановића су је и остварили!

"Минималац" Челика је креирао трећи узастопни неуспјех "вукова", који су у међувремену смијенили Мирзу Варешановића, али ни нови тренер екипе са "Отоке" Един Прљача није могао да тргне летаргични тим који је у зони испадања.

Након почетног испитивања снага на "Билином пољу", домаћин је кренуо изузетно офанзивно, али су гости били за нијансу опаснији створивши неколико солидних полушанси, па је Ади Адиловић у неколико наврата морао да интервенише пред голом Зеничана.

Међутим, црно-црвени су први стигли до предности у 17. минуту, Анел Дедић је поспремио "одбијанац" иза леђа Дејана Бандовића након што је споро реаговала одбрана "вукова" - 1:0.

Бењамин Чолић је центрирао, а Махир Карић био највиши у скокуи одлично шутирао главом. Голман Бандовић је успио да одбрани и одбије лопту, коју је у мрежу убацио Дедић уписавши свој трећи овосезонски погодак.

У 36. минуту виђена је спорна ситуација у казненом простору домаћина - Велдин Мухаремовић је шутирао с неколико метара, а лопта је погодила Јову Којића у руку. Међутим, арбитар Драган Скакић је показао да се игра настави.

У другом дијелу "вукови" су нападали, Челик се бранио, чак је због оштрог старта Фенан Салчиновић зарадио црвени картон, али су се домаћи одбранили и освојили важне бодове.

Мостарски Зрињски је декласирао Дрину резултатом 5:0, али није због побједе Слободе у Приједору успио да се врати на прво мјесто на табели.

Већ послије првих 45 минута је стекао троструку предност против зворничке Дрине (3:0) захваљујући головима Огњена Тодоровића у 11. и Јасмина Мешановића у 37. и 45. минуту.

Апсолутно су заслужено "племићи" стекли сигурно вођство у првих 45 минута, а само због непрецизности Мешановића и Стеве Николића, вођство домаћих на стадиону "Под Бијелим бријегом" није још убједљивије.

У наставку су фудбалери Винка Мариновића преко Николића у 55. и Марина Врањића у 88. минуту комплетирали "петарду" за 11. побједу ове сезоне.

Фудбалери Борца савладали мостарског Вележа (2:1) у дербију зачеља Премијер лиге БИХ и прекинули дуги низ пораза.

Црвено-плави тим везао је седам узастопних пораза и против "фењераша" на табели није имао право на кикс уколико жели да задржи какву-такву наду да на прољеће може да избори опстанак у елити.

Прилику да савлада посљедњепласирани тим на табели Борац није пропустио.

Послије врло садржајне и узбудљиве утакмице Борац - Вележ 2:1 (1:0)

Тек четврти пут ове сезоне Борац је постигао два гола на утакмици и то му је било довољноза побједу над гостима.

Ипак, Борац је могао или требао да постигне много више, али су његови нападачи, посебно Кољић пропустили неколико одличних прилика, а Бањалучани су оштећени и за једанаестерац који није досуђен послије очигледног прекршаја над Предраговићем.

Момци у црвено-плавим дресовима одиграли су врло добро, стварали шансе, али је голман гостију Харис Володер у неколико наврата одлично интервенисао и спасио свој гол те заслужио епитет најбољег играча гостију , и то у свом дебитантском наступу за "рођене".

Почело је одмах жестоко, прво Кољић са три метра није успио да затресе мрежу, потом је прилику пропустио и Јовић, али у 15 минуту "пукла" је одбрана гостију,а Реџић је постигао гол за вођство 1:0.

У првих 45 минута Вележ није упутио шут у оквир гола што довољно говори о надмоћи Борца у првом дијелу који је у истом ритму наставио и у другом полувремену.

Нападала је екипа Жељка Врањеша, али и промашивала, све до 73. минута када се Јандрић одлично убацује и прима лопту грудима а потом шаље лопту у мрежу за великих 2:0.

Није ту био крај узбуђењима, пошто је Володер морао неколико пута да сјајно интервенише на једној, а истакао се и Јовић у два наврата.

У посљедњих десетак минута блага иницијатива гостију који су три минуте прије краја смањили на 2:1 голом резервисте Дине Ћемаловића, али нису успјели да до краја стигну и до бода.

Парови 17. кола

Субота

Витез - Широки Бријег 1:1 (1:1)
/Ђурић 6 - Кресингер 10/

Челик - Олимпик 1:0 (1:0)
/Дедић 17/

Рудар Приједор - Слобода 0:1 (0:0)
/Зеба 80/

Зрињски - Дрина 5:0 (3:0)
/Тодоровић 11, Мешановић 37, 45, Николић 55, Врањић 88/

Борац - Вележ 2:1 (1:0)

/Реџић 15, Јандрић 73 - Ћемаловић 87/

Недјеља, 13 х

Радник - Жељезничар
Славија - Младост
Сарајево - Травник

ТАБЕЛА: Слобода (+1) 37, Зрињски (+1) 36, Широки Бријег (+1) 33, Сарајево 31, Радник 31, Челик (+1) 25, Младост 25, Жељезничар 24, Славија 24, Витез (+1) 23, Травник 17, Олимпик (+1) 16, Рудар Приједор (+1) 16, Борац 15, Дрина (+1) 9, Вележ 8.

Коментари / 0

Оставите коментар