За заштиту од поплава Српцу потребно још милион марака

У санацију и изградњу комуналне инфраструктуре и водопривредних објеката након прошлогодишњих катарстрофалних поплава у србачкој општини уложено је око 1,5 милион марака, а за реализацију још четири пројекта у области водопривреде потребно је још 1,1 милион марака.

Република Српска 28.11.2015 | 15:40
За заштиту од поплава Српцу потребно још милион марака

У протеклом периоду, према ријечима начелника општине Драге Ћирића, у овој локалној заједници изграђено је 11 мањих и већих бетонских мостова, очишћено 15 километара каналске мреже и подигнуто 6 километара одбранбених насипа. Поред локалне заједнице, средства за ову намјену осигарала је Влада РС и УНДП Босне и Херцеговине.

Реконструкцијом одводних канала Доња и Горња Ина и регулацијом ријечице Повелич у дужини од 4,5 километра, као и санацијом неколико других канала и насипа, убвелико је отклоњена опасност од оборинских и површинских вода у унутрашњости општине.

Начелник Драго Ћирић каже да и даље пријети опасност од вањских вода, нарочито ријеке Врбас у Пријебљезима, гдје је неопходно подизање заштитног зида на одбранбеном насипу у овом селу.

„У прошлогодишњим поплавама, захваљујући великом ангажовању структура Цивилне заштите и грађана, спријечена је катастрофа постављањем врећа у висини од 80 центиметара, јер је управо за толико Врбас био виши од насипа“, каже Ћирић и додаје да је вода продрла био би потопљен и град Србац.

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, Стево Мирјанић приликом последње посјете Српцу, подржао је иницијативу општинског руководства да се приступи изградњи заштитног зида у Пријебљезима у дужини од 1650 метара.

„Поред овог пројекта, аплицирали смо са још три, а ријеч је о изградњи моста у Ножичком, прекривању дијела корита Ине у Српцу и чишћчењу одводних канала у Кобашу и Влакници, чиме бисмо цијело подручје општине заштитили од поплава. Добили смо увјеравања надлежних републичких институција да ће подржати ове пројекте који се већ налазе у ресорном министарству“, оптимиста је први човјек Српца.

У прошлогодишњим поплавама Србац је претрпио штету у пољопривреди, комуналној инфратсруктури и другим областима у висини од близу десет милиона марака.

С. К.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

28.11.2015 16:15

Постојећи насип уз Саву и Врбас са стране РС су почети са градњом у време Аустроугарскрске окупације БиХ а завршени са материјалом од земље и шљунка после Другог свјетског рата. Због тога је увјек у време јесенски, зимски и прољетни дана када су знале да падну велике кише и ниво ријека да порасте скоро до висине насипа постојала могућност да насип под притиском воде ПУКНЕ сам од себе што је код народа изазивало непрекидно страх. Највећи дио равничарског дијела СРБачке општине није тако висок и зато СРБачким пољима и највећем дјелу града и другим селима на СРБачкој општини увијек пријети опасност од поплава. Због тога би се проблем заштите од поплава требао решити једном заувјек проширењем и подизањем за неколико метара већ постојећи насипа који би могли у исто време да служе тада и као заобилазни путеви око СРБца. Било би то идеално решење за све грађане СРБачке општине који би тако измјестили саобраћај изван града и смањили растојање између села!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

29.11.2015 06:26

Гдје су онолике паре

ОДГОВОРИТЕ