Југопластика без Срба обележава 70 година у "Лори", логору смрти!

Бивши троструки шампион Европе није имао новац за договорену прославу у „Спаладијум арени“, па је догађај премештен на место где су убијени и мучени Срби.

Кошарка 29.11.2015 | 15:40
Југопластика без Срба обележава 70 година у "Лори", логору смрти!

Кошаркашки клуб Југопластика вечерас прославља 70 година постојања, али не у арени “Спаладијум”, како је планирано, већ у озлоглашеном дому „Лора“, који је био усташки логор у време ратова на просторима СФРЈ и у којем је страдало много Срба.

Одлука која није без одјека, поготово у Србији. Наиме, Југопластика је у походу на освајање европског трона у својим редовима имала много Срба и Црногораца, који су и подигли овај клуб. Од дечјег вртића, који је створио Зоран Славнић, а који није ни добио позив, што је још једна срамота Сплићана, затим Божидар Маљковић, који је донео две европске титуле, па од играча Зоран Савић и Зоран Сретеновић, Црногорци Лука Павићевић, Душко Ивановић, Борко Радовић су због страдалих Срба на том месту одлучили да се не одазову позиву на прославу.

Није оправдање то да се прослава услед финансијских проблема из “Спаладијума” пресели у „Лору“ која је сада претворена у халу у којој може да се приказују филмови у 3Д техници. Јубилеј славног клуба је требало да се организује у сплитској хали са почетком у 19 сати. Првобитно је било најављено да ће се у дворани приказати документарни филм о освајању три титуле европског првака. То је отказано, па ће се у „Лори“ приказати две пројекције документарног филма “Одисеја у жутом”.

"Град је већински власник клуба и од њега смо тражили помоћ око прославе. Градоначелник Балдасар нам је рекао да може да нам уступи простор виле „Далмација“ због овог јубилеја, али да град не може да сноси друге трошкове. Тражили смо 2.500 евра и нисмо их добили, а градоначелник је рекао да неће доћи на пријем, па је прослава у вили „Далмација“ отказана. Осећамо да је градоначелник дигао руке од нас", рекао је Рато Тврдић, председник организационог одбора прославе.

Са друге стране, градоначелник одбацује оптужбе и износи другу причу.

"Град годишње улаже у КК Сплит више од 500.000 евра, па је захваљујући предстечајном договору клуб спасен од гашења", рекао је Балдасар.

Кошаркаши Југопластике су три пута узастопно освајали титулу европског првака у сезонама 1988/89, 1989/90. и 1990/91.

Срби и Црногорци у Југопластици
Божидар Маљковић (тренер)
Зоран Славнић (тренер)
Зоран Савић (центар)
Зоран Сретеновић (плеј)
Лука Павићевић (плеј)
Душко Ивановић (бек)
Велибор Радовић (крило)

У "Лори" убијено и мучено преко хиљаду Срба

Концентрациони логор „Лора“ се налазио на подручју града Сплита, у којем су мучени и убијени Срби са простора бивше Југославије. Постојао је од 1992. до 1997. године. Кроз логор је прошло 1.005 затвореника који су прошли кроз стравичну психофизичку тортуру. Логор је основан на месту некадашње ратне луке Југословенске народне армије.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Крајишник

29.11.2015 14:52

Драги наши Рвати, нема их на свијету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

29.11.2015 18:17

Устаска посла ниста ново сад це реци како су они хрвати направили клуб и они све освојили

ОДГОВОРИТЕ