Почео Божићни пост: Темељ наше вјере

Верници Српске православне цркве почињу данас, 28. новембра, шестонедељни Божићни пост којим се припремају за прославу најрадоснијег хришћанског празника - рођење Исуса Христа - Божића.

Република Српска 28.11.2015 | 07:18
Почео Божићни пост: Темељ наше вјере

Божићни пост или Мала четрдесетница траје од 28. новембра до причешћа верника на божићној литургији, 7. јануара и подразумева уздржавање од мрсне хране, али и лоших дела и злих мисли.

Пост за православне хришћане је темељ наше вере, спасоносно средство које нам помаже на путу ка спасењу.

Хришћански пост је уведен по узору на Исуса Христа, који је 40 дана провео у пустињи у посту и молитви и, према Старом завету, дао заповест Јеврејима да посте, јер ће и његови ученици постити.

Према речима блаженопочившег српског патријарха Павла објављеним у његовој книзи "Молитве и молбе", пост је и данас неопходан јер се овим подвигом уз молитву, православни хришћани припремају за долазак великих празника.

Телесни пост је уздржавање од мрсне хране али, како каже патријарх Павле, постоји и духовни пост који је разматрање духовног стања и начин да се оно што је негативно из душе ишчупа и на том месту посади оно што је добро.

Поорати земљу а не посејати значи телесни пост без духовног. А не поорати земљу па посејати семе то је само пост духовни, неприпрмењен телесно, објаснио је патријарх у својим духовним поукама.

Трајање Божићног поста објашњава се такође четрдесетодневним путовањем тројице мудраца до Витлејемске пећине, у којој је рођен Богомладенац Исус.

Пост је стога звезда водиља за све оне који су хришћанство одабрали за своју веру, као што је за мудраце који су веровали у пророчанство о рођењу Спаситеља једина водиља била најсјајнија звезда на небу која је ишла од Запада ка Истоку и која их је довела у Витлејем.

Каноном православне цркве предвиђена су четири поста годишње, а најдужи је Велики или Часни пост пред празник Васкрсења Христовог и траје седам недеља.

Петровски и Госпојински пост верници поштују пред Петровдан и Велику Госпојину.

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

28.11.2015 07:03

Будимо људи!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

28.11.2015 17:14

МАРКО, најтеже је бити човјек и СРБин. Зато одајмо славу Богу и част Светом Сави да би могли тако бити људи и СРБи: Православци и Светосабци!

Name

Сноуден

28.11.2015 07:31

Исусе Христе сине бозији помилуј нас гресне.Спаси Христе народ свој и слава ти!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јова

28.11.2015 08:51

Темељи вере су и образ и постење,постимо ми насом кривицом вец скоро 20 година са овом цудном власти у РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xxл

28.11.2015 09:47

Јова, одлично резонујеш нашу проблематику. Нажалост, има нас мало који разумију да смо ми обични људи изиграни и да смо искориштени од лопова, демократа, фанатика разних опција од вјерских па до нациналистичких. Они су себи ратом и дводеценијском пљачком свог народа изградили лијеп и угодан живот. Неколико биједних процената људских фукара, пљачка и омаловажа огромну већину, шта смо ми себи допустили...?

Name

Потомак Цице ДразеИИИ

28.11.2015 10:21

Будимо Људи и цувајмо традицију и веру Христову православну!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Но цомент

28.11.2015 10:35

Опрости им Бозе!

ОДГОВОРИТЕ