Потврђено: Убијали оружјем из Србије!

Директор фабрике "Застава оружје" Милојко Брзаковић потврдио је да је више комада оружја које су користили исламисти у терористичким нападима на Париз 13. новембра произведено у тој крагујевачкој фабрици пре распада бивше Југославије.

Србија 28.11.2015 | 07:06
Потврђено: Убијали оружјем из Србије!

Брзаковић је агенцији АП рекао да му је српско Министарство унутрашњих послова два дана после теористичких напада у Паризу, у којима је убијено 130 људи, послало серисјке бројеве оружја пронађеног у француској престоници током и после напада.

"Мислим да их је било седам или осам, све су биле аутоматске пушке, 'калашњикови'", рекао је Брзаковић.

Како наводи АП, у питању је југословенска верзија совјетске аутоматске пушке АК-47. То оружје користила је ЈНА, касније и Војска СРЈ.

Брзаковић је у телефонској изјави за америчку агенцију рекао да су после распада бивше СФРЈ све зараћене стране могле да продају преостало оружје.

"-Оружје је испоручивано војним субјектима у Словенији, Босни и Македонији за потребе ЈНА", напоменуо је он.

Брзаковић је још истакао да сада у Србији ниједан производ фабрике "Застава оружје" не може бити испоручен "без дозволе државе Србије".

Политички аналитичар Зоран Драгишић изјавио је раније да уколико је и тачно да су терористи који су извели напад у Паризу користили пушке крагујевачке "Заставе", то ни на који начин не може "окривити" Србију за везе са терористима и Исламском државом.

Драгишић, који је професор на Факултету за одбрану у Београду, за Тањуг је објаснио да су "Заставиним" оружјем биле наоружане територијалне одбране свих бивших југословенских република, те да је то оружје било извожено у земље Блиског истока и да га и сада може бити бар у педесетак земаља.

"Оно је из Србије легалним каналима могло отићи у неку земљу Блиског истока или је могло отићи шверцом, што се догађало 1990-их година, када је много тог оружја шверцовано. Оно је могло отићи из Босне, са Косова, било одакле, и онда доћи у руке терориста", објаснио је Драгишић.

Подсетимо, нападачи из Париза наводно преко интернета наручили од шверцера оружје из Немачке поцетком новембра.

У поруџбини су била два АК-47, односно "калашšњикови" направљени у Кини, као и две Заставине пушке М70 направљене за време бивше Југославије.

Извор: Информер

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Сноуден

28.11.2015 07:39

Па ста сад треба реци да су Срби криви јел?Треба поставити питање како то орузје продје до терориста и одакле иде константно са муницијом.Или су лосе контроле на границама или имају своје људе у тим редовима.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

сорy

28.11.2015 09:24

(ре)Сноуден........И једно и друго..!

Name

Од срца

28.11.2015 08:33

Безвезна прица о поријеклу пар пусака, слицно као за вријеме претходних терористицких акција против оног цасописа. Заосталог орузја из рата има свуда. Многи су сацували, а касније продали да се прехране. Цак су и УНПРОФОРци куповали и односили орузје за успомену. Па свака озбиљнија скупина дилера или пљацкаса има и јаци арсенал орузја. Ово је смисљено да се Србија, БиХ и остале насе земље ознаце као лосе и на силу доведу у везу са овим терористицким акцијама. Као да би Застава или било која друга фабрика из СФРЈ намјенске индустрије продавала пар пусака и десетак кутијица метака по е-баyу? Питају ли се икада ко је наорузао силне паравојске и терористицке групе сиром свијета? Ми сигурно нисмо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крив

28.11.2015 08:42

Криви Срби за све па и за ово.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

28.11.2015 09:04

Недавно, на пјесацком, возац ВW Голф двојком прегазио пјесака. Након истраге, утврдјено је да је Голф произведен у Њемацкој. Истрага је даље показала да је од 23 саобрацајке у овом мјесецу, 18 возила била произведена у Њемацкој, 2 у Кореји, 2 у Италији и једна Лада у Русији. Полиција испитује умјесаност влада ових дрзава у саобрацајне несреце...

ОДГОВОРИТЕ