Нуркић: Хоће да ме отјерају из репрезентације!

Јусуф Нуркић оптужио Харуна Махмутовића, Игора Стојановића и Дину Конаковића да су жељели да га отјерају из репрезентације Босне и Херцеговине.

Кошарка 28.11.2015 | 20:20
Нуркић: Хоће да ме отјерају из репрезентације!

Кошаркаш Денвер Нагетса, Јусуф Нуркић, на фацебоок профилу саопштењем је обратио јавности. У саопштењу је говорио о разлозима зашто није наступио на Евробаскету. Исто писмо бивши кошаркаш Цедевите упутио је и на адресу Кошаркашког савеза Босне и Херцеговине. Саопштење преносимо у цијелости:

Поштовани,

Желим посредством Вашег медија упознати спортску јавност са збивањима у вези с мојим статусом у Кошаркашком савезу Босне и Херцеговине. Као што Вам је познато од августа прошле године против мене се води кампања коју су покренули појединци из Савеза БиХ с циљем да ме дискредитирају као спорташа и особу и учине омраженим код навијача.

Због тога сам прије двије седмице упутио писмо Управном одбору Кошаркашког савеза Босне и Херцеговине (шаљем и Вама то писмо) из којег се јасно види да се никада нисам одрекао дреса репрезентације за коју сам спреман увијек играти.

Само прије тога желим да Управни одбор и одговарајуће комисије Савеза донесу став кад су у питању збивања која спомињем. Од Управног одбора сам тражио да санкционира мене, ако постоје валидне пријаве и одлуке надлежних тијела, а ако то не постоји, очекујем да буду кажњене особе (имена можете прочитати у писму упућеном Управном одбору) које су без икаквих аргумената покренуле хајку на мене, приватизирајући у том циљу институцију Кошаркашког савеза БиХ.

За све што сам навео у писму Управном одбору имам материјалне доказе које сам у свом другом писму доставио Управном одбору, а појединим члановима, на њихово тражење и обећање да ће се ангажирати у рјешавању овог случаја, и комплетну преписку са директором репрезентације, укључујући љекарски налаз, из чега се јасно види да сам испоштовао све што је Савез БиХ од мене тражио.

Зашто овај налаз никад званично није објављен, већ су наставили писати саопћења против мене, вулгарно ме вријеђати и обмањивати јавност, морат ће објаснити креатори ове хајке. За све што сам написао посједујем доказе која сам доставио Управном одбору, а спреман сам с њима упознати и спортску јавност у Босни и Херцеговини.

Очекујем да ће се Управни одбор у што краћем року очитовати о овом случају те драстично санкционирати све оне који злоупотребљавају Кошаркашки савез и руше углед репрезентације, претварајући је у приватну екипу неколицине особа.

С поштовањем, Јусуф Нуркић

У писму, које је послао на адресу Савеза поменуо је и конкретна имена. Генерални секретар Кошаркашког савеза БиХ Харун Махмутовић, директор Игор репрезентације Игор Стојановић, те предсједник Кошаркашког савеза БиХ Дино Конаковић, су по Нуркићу главни кривци за негативну кампању.

Писмо на адресу савеза преносимо у цијелости.

Поштовани,

Овим путем желим Вас обавијестити о кампањи која је почела у августу прошле године и којој је за циљ да се трајно наруши мој људски и спортски интегритет, уруши професионални кредибилитет и, што је можда покретачима цијеле афере најбитније, Јусуф Нуркић отјера из кошаркашке репрезентације Босне и Херцеговине и постане омражена личност у нашој спортској јавности.

Посебно је поразно, а због чега се Вама обраћам, креатори ове кампање, из онога што сам могао закључити у њиховим медијским иступима, као и њиховим поступцима према мени и људима којима сам близак, јесу предсједник Кошаркашког савеза Дино Конаковић, генерални секретар Кошаркашког савеза Харун Махмутовић и директор репрезентације Игор Стојановић.

Због тога очекујем да Управни одбор Кошаркашког савеза Босне и Херцеговине, као институција с дигнитетом и ауторитетом и овлаштењима, а након консултација са надлежним комисијама Кошаркашког савеза (Дисциплинска, Лијечничка...), стане у заштиту истине и интереса Кошаркашког савеза и репрезентације те презентира на основу којих су се то доказа и у чије име споменуте особе на најгрубљи могући начин обрушиле на мене.

Изнијели су низ тешких оптужби, пријетили санкцијама, инсинуирали да сам глумио повреду, јавно вријеђали на највулгарнији начин... учинили све да униште моју репутацију и као особе и као спорташа, а да при томе нису поднијели ниједан валидан доказ. Стога питам да ли су у томе имали подршку Управног одбора или су то радили из властитог интереса, злоупотребљавајући притом свој положај у Кошаркашком савезу да би се обрачунали са мном?

Чак и доказе које су добили, као што је мој лијечнички налаз из августа прошле године (достављен на захтјев директора репрезентације Игора Стојановића, за што постоји писани траг који сам спреман доставити Управном одбору), никада нису смјели званично објавити, јер би нашкодили њиховој кампањи. У протеклом периоду нисам се хтио оглашавати, јер сам био свјестан да су пред савезом и репрезентацијом стајале велике обавезе, но како је Еуробаскет прошао и ускоро почиње нови циклус, очекујем наставак кампање против мене.

Како бих то предуприједио, а имајући пуно повјерење у Вас, очекујем да Управни одбор поступи на прави начин и овај спор ријеши унутар институција, без уплитања јавности и негативног медијског публицитета. Спреман сам прихватити било коју санкцију уколико је у легалном и редовном поступку утврђена моја евентуална дисциплинска одговорност те, послије тога, наставити испуњавати репрезентативне обавезе.

Као члан Кошаркаркашког савеза Босне и Херцеговине и државни репрезентативац очекујем да Управни одбор у року од седам дана од дана достављања мог писма ријеши овај случај и то на начин да санкционира или мене, ако постоји икаква валидна документација, пријава и одлука надлежне комисије, или оне који су лагали и обмањивали и Вас и јавност и тиме нанијели огромну штету и савезу и репрезентацији, а тако што ћете их одстранити из Савеза, јер би се показало да су недостојни функција које обављају.

Подсјећам Вас да нико, нити селектор нити било ко други из стручног штаба или руководства Кошаркашког савеза, није имао било какву примједбу на мене осим споменуте тројке, која је из само њима знаних побуда покренула хајку. Генерални секретар Харун Махмутовић је изјавио и да је поднио тужбу против мене, што довољно говори о њему, његовим мотивима и колико му је битна репрезентација и њени интереси.

Претходно је причао и то да је „разговарао са представницима других савеза који су жељели Јусуфа Нуркића“ (постоји тонски запис), па питам Управни одбор у чије име је Махмутовић с њима причао и ко му је дао то право? Ја сигурно нисам, јер сам давно изабрао репрезентацију, а то је Босна и Херцеговина. Да ли је то био покушај да ме и на тај начин отјера из репрезентације, а ја не могу, а да не посумњам и запитам је ли то можда био начин да се мојом „продајом“ покуша нешто и зарадити?

Уколико изостане реакција Управног одбора и санкције према одговорнима за ову кампању неће ми преостати ништа друго него да закључим да је Управни одбор или на страни оних који су покренули ову невиђену хајку на мене, без икаквих аргумената, или је немоћан да их контролира, пуштајући их да раде шта хоће, без одговорности према било коме.

Ако се то деси, био би то коначни доказ да су и савез и репрезентација играчке у рукама појединаца који су властите интересе ставили изнад интереса савеза и репрезентације. Самим тим, била би то јасна порука мени да сам непожељан, јер сам спреман играти само за репрезентацију Босне и Херцеговине, нити за једну другу, а посебно не за нечију приватну репрезентацију и људе који ће ме вријеђати и омаловажавати.

Сходно Вашем одговору, а у заштити својих права, процијенит ћу које даљње кораке подузети и које надлежне институције у БиХ и иноземству обавијестити, да бих спријечио сличне нападе у будућности.

Уколико имате потребу за додатним информацијама, као и документима који поткрепљују моје тврдње, можете се обратити мом агенту Енесу Трновчевићу (КСБиХ има његове контакте), који Вам, у случају да сматрате да је то неопходно, може омогућити и директни контакт са мном.

С поштовањем, Јусуф Нуркић

Коментари / 0

Оставите коментар