Настављен медијски рат Фонда и Пошта

Тихи медијски рат републичког Фонда пензијско – инвалидског осигурања и Пошта Српске око исплате пензија се наставља. Из Пошта демантовали да Фонду дугују 2.4 милиона КМ.

Република Српска 27.11.2015 | 22:48
Настављен медијски рат Фонда и Пошта

Након што су из Пошта оптужили Фонд ПИО да грубо крше права пензионера, јер их упућују на банке и не остављају им избор да пензију добијају поштом, из Фонда осудили “тенденциозна саопштења, осуде и покушај блаћења Фонда ПИО, која треба да служе на част онима који који стоје иза њега”.

Објашњавајући да “Фонд ПИО никада није издао налог пословницама на терену да траже овјерену изјаву од корисника права, нити је она тражена, да су уколико пензију примају путем Пошта Српске сагласни на 'кашњење пензије'", из Фонда су нагласили и да “Поште Српске, тренутно Фонду по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање дугују 2,4 милиона КМ”.

“Изненађени смо наводима из Фонда ПИО Републике Српске, јер су се Поште јучерашњим саопштењем обратиле искључиво корисницима, од којих је већина била обавјештена да пензије од сада могу примати само преко банака, што наравно није истина. Корисници који су нас јуче контактирали, жалили су се да су их у филијалама Фонда упутили да отворе рачун у банци, а када су корисници инсистирали да примају пензију путем Пошта Српске, речено им је да овјере изјаву у општини, у којој је наведено да се слажу са кашњењем пензије”, каже за МОНДО портпаролка Пошта Жељка Кољанчић.

У писменој изјави за наш портал Кољанчићева је навела да Фонд ПИО Поштама Српске за исплату пензија плаћа одређену накнаду, и то је разлог због чега кориснике упућују на банке.

“Међутим, уколико посматрамо из угла корисника, њима је не само бесплатно, него и много лакше да им средства буду исплаћена у њиховом дому, посредством Пошта Српске и стога је логично да желе изабрати Поште Српске”, додала је Кољанчић.

Према њеним ријечима, Пошта као јавно предузеће, чији је већински власник Република Српска, сматра апсурдним да Фонд ПИО Републике Српске, који је такође државно предузеће, форсира приватне банкарске институције.

“Изненађени смо и наводима из Фонда да им Пошта дугује више од 2 милиона марака, што овим путем демантујемо”, нагласила је.

Поште Српске се, каже Кољанчићева, сваког мјесеца суочавају и са нетачним информацијама које Фонд ПИО Републике Српске пласира у јавност, гдје наведу да је почела исплата пензија, а Поштама Српске уопште не доставе новац за исплату.

“Зато смо више пута морали обавјештавати пензионере да Пошта не задржава новац, него да одмах исплаћује пензије по пријему новчаних средстава из Фонда”, додаје.

Према њеним ријечима 50% пензионера пензију прима преко Поште, а велики дио њих не живи у градовима, те им филијале банака нису на дохват руке. У том случају, корисници имају додатне трошкове, и то не само вођење рачуна у банци, него и превоз до најближих филијала, чекање у редовима, а већина корисника, без обзира гдје живе, је нарушеног здравственог стања.

“Још једном напомињемо да Поште Српске пензије корисницима достављају на кућни праг без накнаде, а Фонд нове кориснике ускраћује за то право. Ово је био искључиви разлог јучерашњег саопштења Пошта Српске”, нагласила је Кољанчић.

Извор: Мондо.ба

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Алан Форд

27.11.2015 18:52

У Фонду ПиО су сами идиоти и кретени. Хоће да стари људи од 70 и више година чуче у редовима банака. А како да они који су болесни или тешко покретни оду у банку. Или у селума гдје нема банака. Моја познаница је радница у Фонду. Тврди да већ одавно службеници трпе притисак да пензионере на силу шаљу у банке. Ово што лопови у Фонду раде је чист криминал. Сигурно да врхушка у Фонду има масну провизију од банака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пензионер

28.11.2015 07:31

Јос један доказ како се набацују послови одабраним банкама. За ово појединци добију кес као награду. Свугдје и у сваком послу прљаве игре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПОСАВАЦ

28.11.2015 12:45

СТО БИ ГОСПОДА ДОПУСТИЛА ДА ЗАРАДЕ ПОСТЕ СРПСКЕ.ПУНО БОЉЕ ДА ТО БУДУ СТРАНЕ БАНКЕ,ОД ЊИХ ИМА И НЕКЕ КОРИСТИ ЗА ВЛАСТИТЕ ДЕПОВЕ.МАСНЕ КАМАТЕ СЕ НЕ РАЦУНАЈУ, ТО СВАКАКО ИДЕ НА РАЦУН СИРОТИЊЕ.СТО ГОРЕ ,ТО БОЉЕ.

ОДГОВОРИТЕ