Страх отјерао туристе из Европе и Африке

Најатрактивније туристичке дестинације у Европи и Африци, које свакодневно привлаче десетине хиљада туриста, сада су готово пусте због страха од терористичких напада.

Свијет 27.11.2015 | 18:35
Страх отјерао туристе из Европе и Африке

Центар главног града Белгије углавном је преплављен туристима и људима који иду у шопинг. Међутим, фотографије направљене посљедњих дана приказују сасвим другу слику - наоружани војници и полицајци који патролирају готово празним улицама. Туриста, који се углавном скупљају око Великог трга, гдје кафе-барови традиционално нуде пиво и дагње, више нема. Позната зграда Атомијум, које је дизајнирана 1958. за потребе Свјетског сајма "Експо 58", зјапи празна. Продавнице са чоколадом у бриселском центру Галери де ла Рен изгледају сабласно без туриста, којима је иначе ово једно од омиљених мјеста у Бриселу.

Међутим, туристи не заобилазе само Брисел. Од терористичких напада који су се догодили 13. новембра у Француској, Париз је доживио нагли пад посјета, док у одмаралишта у Тунису и Египту скоро више нико не иде, послије неколико крвопролића које су извели терористи ове године.

Главне париске атракције, као што је музеј Лувр, који годишње посјети десет милиона људи, биле су затворене неколико дана послије напада. Међутим, и након отварања многи га избјегавају и може се видјети тек покоји туриста који се слика испред њега. Атракцију коју је, од њеног отварања 1889. године, посјетило више од 250 милиона посјетилаца, Ајфелов торањ сада штите наоружани војници.

Тргом Плас ду Тертр, у париском насељу Монмартр, углавном се не може проћи од људи који уживају у баштама локалних ресторана и барова. Сада су те баште пусте, а на тргу нема посјетилаца. Јелисејска поља, са познатом Тријумфалном капијом и тргом Конкорд, зјапе празна, а атмосфера је сабласно тиха. Туризам је главни извор прихода за Париз и лани је граду донио 21 милијарду евра. Око 500.000 послова у Паризу ослања се на туризам.

Нису само мјеста и улице главних градова Европе осјетили нагло смањење броја туриста. Чак и прије обарања руског авиона који је напустио љетовалиште Шарм ел Шеик прошлог мјесеца, одмаралишта на Црвеном мору су биљежила мањак доласка туриста, што је био резултат напада широм Египта. Лежаљке на плажама љетовалишта су празне, што је веома необична слика током зимских мјесеци када има приличан број туриста. Исти случај је са осталим египатским атракцијама, као што је храм Карнак у Луксору и пирамиде у Гизи. Број туриста који посјећују Тунис такође је у паду послије напада на хотел у одмаралишту Порт ел Кантауи. На плажама се сада углавном могу видјети само полицајци.

Извор: Глас Српске

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

радник

27.11.2015 20:33

Тако и треба. Доста су те кафанџије зарадјивале толико да нису знале шта ће од пара.

ОДГОВОРИТЕ