Сукоб "Фонда ПИО" и "Пошта Српске"

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање /ПИО/ Републике Српске назвао је тенденциозним саопштење и осуде „Пошта Српске“ на обавјештења пензионерима који су пензије примали посредством Банке Српске, оцјењујући их као „покушај блаћења Фонда“.

Република Српска 27.11.2015 | 17:27
Сукоб "Фонда ПИО" и "Пошта Српске"

"Изненађени смо произвољном и паушалном оцјеном и количином нетачних информација изнесених од `Пошта Српске`", саопштено је из Фонда, уз поруку да такво саопштење треба да "служи на част онима који стоје иза њега".

Из Фонда истичу да је обавјештење за кориснике који су пензије примали посредством Банке Српске неспорно, а њиме су пензионери јавно и транспарентно упућени да нове рачуне за исплату пензија отворе у једној од банака са листе са којима Фонд има потписан уговор о исплати пензија.

"Фонд ПИО никада није издао налог пословницама на терену да траже овјерену изјаву од корисника права, нити је она тражена, да су, уколико пензију примају путем `Пошта Српске`, сагласни на `кашњење пензије`", наводи се у саопштењу.

У Фонду истичу да им се нико од одговорних лица из "Пошта Српске" није обратио писано или усмено и затражио било какво образложење за саопштење којим су пензионери који су пензију примали посредством Банке Српске позвани да отворе рачуне у другој банци.

"За исплату пензија путем банака Фонд ПИО никада није плаћао било какву провизију, накнаду нити било шта друго, а нарочито не камату у милионским износима, како наводе из `Пошта Српске`, а што се све може провјерити у пословним књигама и стално се провјерава од надлежних органа", наглашавају из Фонда.

У саопштењу се наводи да Фонд ПИО за сваку исплаћену пензију посредством "Пошта Српске" плаћа провизију од један одсто, што је годишње од 4,5 до пет милиона КМ, а у ранијим годинама проценат провизије био је 1,4 одсто.

"`Поште Српске` су за сваки дан кашњења уплате накнаде за исплату пензија Фонду ПИО обрачунале затезну камату, што је Фонд морао и платити, а све су то средства пензионера", истичу из Фонда.

Осим тога, Фонд је обавезан да "Поштама Српске" обезбиједи готовину за исплату пензија јер не прихватају жиралну уплату на своје рачуне, за шта Фонд додатно годишње издваја око 700.000 КМ.

"Фонд ПИО је законом обавезан пензију исплатити у мјесту пребивалишта, а Закон о пребивалишту и боравишту дефинише да је то општина, а не кућна адреса, као што подразумијевају `Поште Српске`", подсјећају из Фонда.

Према њиховим ријечима, исплату пензија посредством пошта земље у региону врше на терет корисника права, а не на терет Фонда.

"С циљем смањења трошкова Фонд ПИО је отказао уговор о исплати пензија БХ поштама и ХП Мостар и од Нове године више им нећемо плаћати дистрибуцију, а пензионерима који су пензије примали путем ових пошта остављено је да се изјасне да ли ће пензију и даље примати путем поште и за то плаћати провизију или ће се опредијелити за исплату пензија путем пословних банака", наводе из Пензијског фонда Републике Српске.

Из Фонда истичу да су ради даљег смањења трошкова преиспитали и трошкове дистрибуције пензија посредством "Пошта Српске" и да ће наредне године оставити могућност пензионерима да се опредијеле да ли ће пензију у наредном периоду примати посредством "Пошта Српске" на свој терет или ће пензију примати путем једне од пословних банака са којима Фонд има потписан уговор о исплати пензија.

"`Поште Српске` тренутно дугују Фонду по основу доприноса за пензијско и инвалидско осигурање 2,4 милиона КМ, а рок за исплату пензија је продужен не због Фонда ПИО, него због уплатилаца доприноса који нередовно врше уплату доприноса", наводе из Фонда.

У саопштењу се наглашава да Фонд ПИО не може да утиче на прилив средстава потребних за исплату пензија јер то није у надлежности Фонда, али мора, што и чини, да утиче на смањење свих трошкова, па и трошкова дистрибуције пензија посредством "Пошта Српске", који износе више од 5,5 милиона КМ на годишњем нивоу.

"Потпуно нам је јасно да се свако бори за остварење профита на тржишту, па тако и `Поште Српске`, али је крајње тенденциозно, некоректно и непрофесионално покушавати обмањивати кориснике права и јавност у Републици Српској", наводи се у саопштењу Фонда ПИО.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

слом

27.11.2015 16:43

Држава је банкротирала, и то је свима јасно. Пукла је Бобар банка, Павловиц банка, Фонд Пио и то све због криминала Додикових тајкуна. Ми у Зворнику имамо теског криминалца за начелника, Зорана Стевановића који је стекао силне милионе евра. Само је 2013. године његова фирма Еникон градња изнијела 6 милиона ЕВРА у Србију. Човјек је власник Витинке и још најмање 15 фирми. Сада је кренуо да отима и Алумину, лобирајући преко Петра Дјокића и криминалца Гоција из Фоче. Све док су такви људи на слободи, банке попут Бобар и Павловић ће листом пропадати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

27.11.2015 17:19

То набројани су злоцинци који су одговорни за економски геноциде!!!

Name

Микаило

27.11.2015 17:36

А ста це народу паре? Милосевиц је био најпопуларнији кад су пензије износиле двије њемацке марке. Мање пара мање брига.

Name

Митар

27.11.2015 19:19

Све док су Додикови тајкуни као што је Зоран Стевановић на слободи, фондови, банке, институције ће да пуцају. Шта је ова земља себи дозволила да је шверцери, дезертери и дилери представљају. Срамота ме што сам градјанин ове земље

Name

СДС

27.11.2015 19:22

Лако је Стевановићу кад у Зворнику нема опозицију. Чак се исталио и са браћом Васић, који га наравно сада подржавају у криминалу. Срамота шта је СДС себи допустио у Зворнику.

Name

НикЦола

27.11.2015 16:57

Најбоље би било кад би пензија била исплацена и од банке и од посте онда би на несто , лицила'...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српко

27.11.2015 16:58

Поште Српске нису способне ништа радити. Остали су учаурени и раде по систему 19 вијека. Пљачкају комунална и друга предузеца јер свије рацуне морају достављати путем пишта. Највеци су монополисти и највеци нерадници. Сранота умјесто да се реформису и нешто раде дају себи за право да другом дрзе лекцију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Устеде

27.11.2015 18:04

Директор Младен Милиц је добро познат као прави драмосер који изиграва постење док за себе стице милионе имајуци по седам осам управнох и надзорних одбора а воли да лапи и кес .Даје новац на камату предузимацима .Једном ријеецју Клептоман.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворницанин

27.11.2015 19:20

У Зворнику се посао добија само преко ДЕБЕЛЕ везе, тј. преко Зорана Дебелог. Тај човјек је ојадио општину, народ бауља улицама очајан, сви контејнери су пречешљани са храном.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На лијепе очи

27.11.2015 19:31

Коначно да се проговори о овом проблему. У нашој пошти се дијеле пензије на лијепе очи. Наиме, дођеш, тражиш, кажу нема. Дође послије мене мој комшија, добије паре. Зна ли ико о чему с ету ради?

ОДГОВОРИТЕ
Name

семберац

27.11.2015 19:36

Младен Милић је психопата који терорисе своје сараднике. Радници МОРАЈУ да натјерају пензионере да отворе рацун у банци а не да примају преко посте. Банке почну исплату пензија прије него сто фонд пребаци паре и наравно фонду обрацунавају камату. Е од те камате коју банка наплати Милиц касније добија проценат. Банка не ради дзаба, засто би он цинио банци услугу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Праведник

27.11.2015 20:33

Дефинитивно је Милиц један од највецих криминалаца у дрзави. Само треба испитати његову имовину и станове по НС и БГД. Цовјек који зиви од процента. Мој ортак конкурисао са фирмом за неки посао (набавке), није било сансе да продје конкурс јер је то вец Милиц договорио са својим "јаранима" од којих узима проценат. А то сто ради запосленима у Фонду је хаос. Класицан мобинг, људима се пријети отказима и трази немогуце, док се он са Сањицом возика са слузбеним путовањима

Name

Процес

27.11.2015 20:37

Радници ПИОа приморавају пензионере да иду на банке по налогу директора. Цак их има да говоре да не могу висе преко посте нови пензионери. То је циста трзисна дискриминација, коју спроводи фонд пио. А засто? Зато сто банке кредитирају пио и наплацују добре камате, од којих Милиц узме добар проценат.

ОДГОВОРИТЕ