Интервју: Бертомеу о новој ЕЛ, АБА, НБА, ФИБА...

Вест о новом формату Евролиге са 16 клубова снажно је одјекнула у кошаркашкој јавности широм Старог континента. Тема је сложена, а мишљења подељена – од тога да је то само логичан корак у развоју до оних који сматрају да је нови систем смрт за европску кошарку.

Кошарка 01.12.2015 | 09:40
Интервју: Бертомеу о новој ЕЛ, АБА, НБА, ФИБА...

Нас на овим просторима посебно интересује где је у свему томе регионална кошарка и какву ће АБА лига позицију заузети у новој подели карата.

Председник Евролиге Ђорди Бертомеу у интервјуу за Б92 говори о свему томе – објашњава разлоге преласка на систем са 16 екипа, осврће се на поређења са НБА лигом и фудбалском Лигом шампиона и истиче да је за промене потребно жртвовање. Такође, говорили смо о домаћим шампионатима, евентуалном месту АБА лиге међу 16 одабраних, о односима Евролиге са ФИБА...

Који је главни разлог за то што ће се Евролига играти у новом формату од следеће године?

“Стварање праве ’Европске Лиге’, пошто је овај формат одувек био визија клубова. Од креирања Евролиге такмичење је еволуирало ка овоме и сада смо предузели тај последњи корак. Истинска лига доноси огромне екомонске предности и прилике – увећава се број утакмица код куће, олакшава се куповина улазница унапред, али се клубовима олакшава и резервација дворана. Такође, то ће створити ривалства и наративе унутар саме лиге која ће тако постати препознатљивија и за резултат ће имати много моћнији програм за наше телевизијске и маркетиншке партнере“.

Брине ли вас то што ће нека велика имена бити искључена из такмичења – већ је било негативних реакција, као нпр. изјава тренера Валенсије?

“То је природна реакција коју су сви могли да очекују, али потребно је објективно анализирати пројекат, а не само бринути о томе је ли он добар или лош за сопствене интересе. Ипак, и у оваквом формату још је пет отворених места – три за шампионе домаћих шампионата, једно за првака Еврокупа и једно за победника квалификација у којима ће учествовати осам екипа. За више детаља о овоме потребна је даља дебата са домаћим шампионатима током наредних недеља – желимо да их укључимо у дискусију и да заједно одредимо критеријуме за основна правила по којима би се распоређивала та места“, објашњава Бертомеу и додаје:

“Потребно је да се поднесу неке жртве када се смањује број екипа са 24 на 16. Ипак, ако погледате које су то екипе са нашом А лиценцом, чињенице показују да су то најбољи тимови у својим земљама – скоро сви они доминирају у националним првенствима сваке сезоне. Ту су 14 од 15 победника досадашњих издања Евролиге (93%), 12 од 15 вицешампиона (80%), 46 од укупно 56 учесника фајнал-дора (82%) и 76 од 96 укупних четвртфиналиста (78%). Ово су чињенице – ми наравно поштујемо свачије мишљење, али потребно је да гледамо ствари на дуже стазе – 11 тимова са А лиценцом не представљају најбоље у последњих годину дана, већ у последњих 15. То је непорециво“.

Јесте ли можда оставили простора за модификацију такмичења у будућности – проширење на 20 клубова или враћање на 24?

“Краткорочно неће бити никаквих промена јер смо тек установили нови формат. После бројних процена закључили смо да 16 екипа представља најреалнији број са такмичарског аспекта, аспекта квалитета и простора у календару. Ако се у будућности календар промени или проценимо да такмичарски ниво тимова може да донесе модификацију, ми ћемо бити више него ради да то размотримо. Ипак, за сада то није у плану“.

Јесте ли забринути да ће нови формат Евролиге умањити значај домаћих првенстава и практично их учинити излишнима?

“Уопште нисмо, не мислим да ће ова промена обесмислити домаће лиге. Штавише, национални шампионати прхиватили су скоро идентичан план после састанка са ФИБА прошлог октобра. И ту је планирано 16 екипа, чак и компликованији календар за њих, а била је укључена и обавеза да лиге смање број учесника на 16. Ми о томе не размишљамо јер сматрамо да свака домаћа лига треба да доноси сопствене одлуке. Уз то, клубови са сигурним местима у Евролиги нису новост – тако је већ годинама, а они и даље дају максимум у националним шампионатима, то су и доказали“.

Када ће се донети коначна одлука у вези са тиме ко ће бити представници ’три шампиона домаћих лига’ у новом формату Евролиге?

“Позвали смо представнике свих домаћих лига на састанак другог децембра у Барселони и тада ћемо отворити дискусију. Националне лиге одувек су биле фундаментални део наше организације, још једном ћемо затражити њихово мишљење и уверен сам да ћемо пронаћи договор“.

АБА лига један је од кандидата за директно место у Евролиги – јесте ли разговарали са клубовима и са званичницима лиге?

“Као што је горе наведено, другог децембра разговараћемо са представницима свих лига, укључујући и АБА“.

Какве су шансе да АБА лига добије директно место?

“Очигледно, Јадранска лига један је од природних кандидата због историјског значаја кошарке на тим просторима, али још је рано да било шта потврдимо“.

Говорило се доста о угледању на фудбалску Лигу шампиона. Ипак, у фудбалу сада постоје одвојене квалификације које омогућују онима који нису толико моћни и богати да се нађу у групној фази. Такође, нема гарантованих места за клубове, већ једино за лиге. Мислите ли да би нови формат могао да има негативни утицај на многе клубое и земље у којима је кошарка вољена (Србија је добар пример)?

“Не допада ми се поређење са Лигом шампиона јер је у питању потпуно другачија ситуација са свих тачака гледишта – екомонског, навијачке базе и наравно спорта. Били бисмо више него срећни када бисмо живели у реалности у којој живи Лига шампиона, али то није случај и ми морамо да радимо узимајући у обзир наше околности. А те околности кажу да морамо да имамо врхунски квалитет како бисмо могли да се такмичимо са најважнијим спортовима. Врхунски квалитет подразумева само најбоље и због тога је потребна жртва свих региона, али и даље смо се трудили да направимо равнотежу и да укључимо све земље и тржишта у којима је кошарка важна. Такође, нови Еврокуп биће много атрактивнија платформа за бројне клубове“.

Председник Кошаркашког савеза Србије рекао је да “Евролига мора да се брине и о кошаркашки богатима, не само о финансијски богатима“. Како реагујете на то?

“У потпуности сам сагласан са тиме, а то се и догађа откад је направљена организација Евролига – не само за српске клубове, већ и за цео јадрански регион. Клубови из АБА лиге имали су истакнуто присуство у нашим такмичењима – укупно 114 учешћа у Евролиги и Еврокупу у претходних 15 година – када се то упореди са другим земљама у којима је кошарка традиционални спорт, Грчка са 76 учешћа и Турска са 67, мислим да се добије веома јасна идеја колико смо поштовање указали АБА тимовима. Такође, желео бих да кажем да Евролигра жели да помогне развој и напредак кошарке у свим земљама-учесницама, али да главни мотор за развој кошарке у свакој земљи ипак треба да буду домаћа такмичења и националне федерације, као што је одувек и било“.

На основу чега мислите да ова врста затвореног система налик на НБА може да успе у Европи? САД и Европа су различити – сматрате ли да Европљани могу да се идентификују са екипама на исти начин као Американци?

“Не сматрамо овај нови формат затвореном лигом попут НБА јер је европски модел другачији од америчког – није у питању затворена лига, као што то није био случај ни раније. Ово је само еволуција нашег ранијег система – задржавање екипа због њихове важности, оне су заслужиле право да учествују сваке сезоне, а отворено је и неколико места за остале тимове. Желимо да имамо стабилне брендове који стварају препознатљиву лигу, а истовремено су добро дошли најквалитетнији тимови који кроз отворена места дођу до Евролиге. У суштини, само узимамо оно што већ годинама функционише на националном нивоу и преносимо на европски нивоу. Правимо Европску Лигу“.

У каквим сте односима са ФИБА? Уколико сам добро разумео, одбијен је ваш позив за састанак у Барселони. Мислите ли да две организације коначно могу да сарађују у корист кошарке саме? Планирате ли нешто да урадите поводом тога?

*напомена – питање је постављено пре него што је ФИБА објавила свој план о сопственом такмичењу – Лиги шампиона.

“Нису одбили наш позив, већ су затражили неко време да разговарају са својим деоничарима пре него што нам се јаве. Сада је време да се приближимо и да заједно дискутујемо о будућности. Сматрамо да је ФИБА једно од најважнијих тела у кошарци – заслужују велико поштовање, а Евролига и клубови у њој су им га указали нудећи ФИБА да буде део овог пројекта. Наша је жеља да наставимо заједно да радимо за добробит кошарке – нови систем Евролиге врло је сличан ономе што су они предложили пре неколико недеља. Искрено желимо да нам се ФИБА придружи – представићемо им детаље новог пројекта, као и различите начине да се они укључе и да заједно радимо на напетку клубова и репрезентација, а то је оно што сви желимо“, закључио је Бертомеу за Б92.

Нова Евролига (16 клубова)
11 сталних учесника – Анадолу Ефес, ЦСКА, Армани, Барселона, Фенербахче, Лаборал Куча, Макаби, Олимпијакос, ПАО, Реал Мадрид и Жалгирис.
3 победника домаћих лига
1 победник Еврокупа
1 победник квалификација

Коментари / 0

Оставите коментар