Рио: Фергусон је тражио "животиње"!

Бивши штопер Манчестер Јунајтеда Рио Фердинанд сматра да је важан фактор успеха тима под Алексом Фергусона био менталитет играча.

Фудбал 28.11.2015 | 16:00
Рио: Фергусон је тражио "животиње"!

Фердинанд истиче да је легендарни менаџер инсистирао на "животињском инстинкту" код играча које је доводио.

Јунајтед је током 26 година са Фергусоном на купи освојио 38 трофеја, од чега 13 Премијер лига и две Лиге шампиона, а половина тих титула била је у периоду када је играо и Фердинанд.

"Фергусон се решавао играча који се нису уклапали у Јунајтедов ритам, који нису могли да издрже јак свакодневни ритам. Ако ниси био "животиња" и могао сваког дана да пружиш све од себе и напредујеш, ниси могао дуго да се задржиш", рекао је Фердинанд.

Јунајтед је у Фергусоновој ери толико доминирао, да је често у Премијер лиги до победа долазио пре свега због огромног страхопоштовања ривала.

"Такав став долази од менаџера, сви се играчи индентификују с њим и играју тако на регуларној бази. Потребан ти је менаџер који може тако да се постави, а теби је потребно искуство да се избориш с тим. Ја када сам дошао 2002. нисам никад знао како да победим. Упијао сам као сунђер искуство Роја Кина, Рајана Гигса и Пола Сколса у свлачионици. Када би дошао тежак период рекао бих себи: Мораш да се опустиш, концентришеш и победиш. То прави разлику", истакао је Фердинанд.

Штопер је истакао да је тако он учио од искуснијих саиграча, а потом то преносио на млађе који су долазили.

"Знам да се не можеш родити с тим, али мора бити неко у свлачионици ко поседује тај менталитет, који је опуштен у свакој ситуацији. Прати то", закључио је Фердинанд.

Јунајтед се ове сезоне опет бори за титулу у Премијер лиги, али тим под вођством Луја ван Гала делује далеко од убедљивог.

У среду је ремијем са ПСВ 0:0 угрозио пласман у осмину финала Лиге шампиона, мора да победи у Волфсбургу у последњем колу.

Коментари / 0

Оставите коментар