Дан након отварања фабрике у Мркоњићу

Да ли нам је требао "РС-Силикон"? (друга страна медаље)

Република Српска 27.11.2015 | 22:49
Дан након отварања фабрике у Мркоњићу

Стара добро позната руска басна каже :

Једног дана видио миш како сељак поставља мишоловку. Миш оде и то исприча кокошки, овци и крави. И сви му углас кажу: „Мишоловка је твој проблем. То се нас не тиче.“

Недуго потом, у мишоловку се ухвати змија и угризе сељакову жену. Покушавајући да је излијече, скували су јој супу од кокошке. Затим су заклали овцу, како би почастили све оне који су долазили да је обиђу. Онда су заклали краву, како би достојно нахранили госте на сахрани…

А миш је све вријеме то гледао кроз рупицу у зиду и мислио о стварима које се, ето, никога не тичу… 

Све је јуче блистало у Бјелајцу. Да није снијега помислили би - прољеће је стигло и вријеме је за сјетву . Неки су, не знајући да власт спрема церемонију отварања фабрике “РС-Силикон” помислили да се "спрема корида кад јој вријеме није - у зимским условима" .

Ипак , љубитеље корида и прелијепе природе ћемо разочарати: Мркоњић град је, супротно њиховим очекивањима, добио " велељепну фабрику феро-силицијума". Много је коштала, али нека… - кризна су времена и свако новоотворено радно мјесто добро дође . Чак и ако је науштрб угрожавања природне средине и то не било какве средине, него еколошки беспријекорно чисте. Барем је као такву памтимо. Из неких прошлих времена, препознатљиву по импресивним природним љепотама . Поносили смо се здравом храном и чистом изворском водом. Није случајно наша планина Лисина највећи познати резерват гљива. На ширем балканском простору…

Све је то било и од данас више није.

Никли су торњеви и високи димњаци из којих хемикалије кондензацијом падају на земљу и тако постају дио еко система, а тиме и нас самих . Можда звучи илузорно, али - колико се нас истинских патриота запитало: "Да ли нам је требала прљава западна индустрија у тренутку када нисмо заборавили ни осиромашени уранијум којим су нас засипали 1995 г.? Италијанска база Авиано била је полазна тачка одакле су Ф16 бомбардери полијетали и умјесто хуманитарне помоћи засипали нас касетним бомбама од којих наша дјеца и данас умиру од најстрашнијх малигних обољења. А гле чуда, инвеститор и власник “РС-Силикона” долази управо из Италије!

Заговорници овог “пројекта стољећа” ће рећи, - па то је било прије 20 година , морамо ићи даље и отварати се Европи, Срби су ионако забораван народ! Узалуд нам је велики Арчибалд Рајс поручивао : Чујте Срби…

Зато су локални душебрижници из СНСД-а све урадили да италијанског инвеститора дочекају као спасиоца посрнуле привреде која је ионако на издисају . Ни сами нису свјесни кога дочекују, а нарочито - какве му услове нуде. Подсјетићемо их : најјефтинија струја у регији и огромно шумско богаство , плус подстицај Владе Републике Српске за свако новоотворено радно мјесто… у питању су милиони задужених марака.

Медији блиски властима поносно истичу да је 112 мјештана Мркоњић Града добило своје радно мјесто и "хљеб у руке". О висини примања нико и не говори, јер то је она флоскула, "нека се нешто ради, кога брига за паре "… Тако се свјесно скрива истина да радници истог власника фабрици у сусједном Јајцу примају веће плате него наши у Бјелајцу . Закон о раду у Републици Српској им то дозвољава… , уосталом који би то послодавац плаћао више из свог џепа ако га синдикат и јавност на то не присили?

Ипак, терет свега тога платиће као и увијек до сада - грађани.
Тако ћемо од сада више издвајати за набавку дрвних сортимената чија ће цијена у условима тржиста (све веће потражње усљед велике потрошње) знатно расти .

Питаћемо се за пет година , живи били па дочекали : колико кошта 10 метара огревног дрвета за домаћинство ? Слично ће се десити и са струјом , заправо већ се догађа да Влада свјесно заговара повећање цијена електричне енергије, како би покрила енормне губитке у енергетском сектору.

Исто тако, на јучерашњој церемонији отварања, уз торту и свијеће, није приказана слика малог планинског села које већ плаћа цијену загађењу ваздуха, нарочито у јутарњим сатима. Магла помијешана са хемијом из димњака “РС-Силикона” чини га препознатљивим мјестом из неких хорор филмова.

Свјесно се “у вишем интересу” прелази и преко све израженије буке коју производи “РС-Силикон” нарочито у вечерњим часовима. Но, кога је сад брига, фабрика је отворена у рекордном року и сада ради… а ми идемо даље, поносно истиче СНСД-ова начелница Дивна Аничић.

Ако свему изреченом додамо и чињеницу да се у интелектуалним круговима и стручној јавности Српске још није повела озбиљна расправа о ефектима такве индустрије на еко систем и евентуалне посљедице, - сваком иоле информисаном грађанину Републике Српске ће бити јасно докле смо дошли .

Остаје само да се питам : ко је миш , ко овца и кокошка, а ко несретна крава са почетка оне врло поучне руске басне?

Аутор : Станислав Јакица, дипл. политиколог, Мркоњић Град

Коментари / 73

Оставите коментар
Name

марко самардзиц

27.11.2015 13:52

Нас изгледа само мозе спасити од домацих дусмана треци свјетски рат,па да ИХ збрисемо,па ко остане зив нек мy је сретно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грко

27.11.2015 14:55

Људи нису свјесни колико дрва ће се посјећи због овога...колико угља ће сагорити...колико јефтине струје ће се потрошити...и још ћемо платити подстицаје.

Name

ре марко

27.11.2015 17:11

Ето почели су вас ваши да трују , вас трују израбљују а они зараџују на вама. Наздравље.

Name

блбл

27.11.2015 14:02

феро-силицијум је отрован и користи се за силициум батерије / нико у еуропи неце да има фабрику тога на својој територији

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

27.11.2015 14:08

Ето ти сад, додје хемија и у М.Град. Била је то тема горуца, отице нам од хемије плуца. Ал нема нам друге, набављати вакцину са Кубе...

Name

ана.ладан84@гмаил.цом

03.02.2022 14:42

У граду Јајцу постоји иста фабрика и У функцији је од прија рата Јос .нитко није умро од ње трујете се цигаретам и алкохолом више имају филтери.Хвала Богу Па у тој селедри несто корисно да млади остају.Најбоље кукати Сан не знам како су тако лосе Плате док субу Јајцу за исти посао преко 1000 марака .Сигурно су повољни ови васи порезници њима у дзеп више раднику мање и зивјела Република Србија.Италијану Добро јебе му се

Name

Реплика

27.11.2015 14:04

Станиславе, ајде некако среди да се та фабрика пребаци у моје село и да се запосли нас 112 а ти уживај и даље у Лисиначким гљивама. Како те није срамота титуле коју носиш? Ја бих био пресрећан да је иста у мом селу и да у њој ради 112 људи из 112 кућа. Или ти је можда жао што је власт успјела нешто урадити? Вапите сви за послом и кад вам се направи несто онда то као загађује околину! Па која фирма је не загађује? Претјера га брате као да ће све бити контаминирано када почне радити... Или прошетај мало до Бјелајаца па реци мјештанима да је треба затворити јер ти гљиве више неће бити здраве 100%. И термоелектране у Угљевику и Гацком треба позатварати, па и ону у Станарима јер како да постанемо еколошка држава ако имамо иоле индустрије. Најбоље би било да РС прогласимо за национални парк али и тада би теби несто сметало

ОДГОВОРИТЕ
Name

Остоја

27.11.2015 14:39

Потпуно се слазем са овим коментаром! Знаци сад им ваљају гљиве..

Name

локо

27.11.2015 15:21

Станиславе а Јеси цуо прицу о цовјеку, зени и магарцу? Не подрзавам снсд И МД али свако добро улагање у насу привреду подрзавам. Али каосто поруцује ова прица насем народу нико не угоди па тако и теби препоруцујем да се вратис у основну сколу И науцис ову прицу.

Name

промасене критике

27.11.2015 16:45

Аутор је у све коректно навео, а стање је јос горе....са становиста угрозавања зивотне средине......трајно......али у МГ нико не смије реци да је цар го. Дуго име за ту фабрику је ТРОВАЦНИЦА.....ал' посла нема па дај ста дас....ионако цес црнути....од глади

Name

вирус

27.11.2015 17:42

Магарац си био и магаре остао

Name

гост

27.11.2015 18:02

Слицно је са Силицијуом као са Азбестим плоцама за кровове на сваком грубљу мозе се установити да сви умрли нису били старији од 50 Година мозда то бити и са силициум али наси политицари воле само кад се слави као да су сви родјени за пјевање под саторима. јос је веца брука оних преставница за радницка права са таснама од 10Кг материјала за фарбање!

Name

Никола Јовић

27.11.2015 18:15

Људи се радују због нових радних мјеста а о стетностима по здравље нико ни ријеци. Обољење је сврстано у групу тзв. професионалних обољења те се могу оцекивати новообољели, висе података о силикози плуца мозете добити обицним гуглањем, а оно сто је знацајно напоменути је да за обољење не постоји лијек. Типицно је да се овакве ствари раде у сиромасним земљама гдје је употреба заститних средстава и хигијена на ниском нивоу, а господа за исте нису добили дозволе у својој земљи, док код нас све мозе. Та ионако нас је превисе, биједних и незапослених, сто не покоси биједа нека докрајци силикоза. Браво! Велики корак за насу дрзаву и народ! А што се тиче гљива, та станишта су уништена прије фабрике. Нема заштите само сјеци суму да има за силицијум. Ионако ће трећи свјетски рат, узмимај сад док си на власти, послије тебе биће потоп или пожар или помор, свеједно!

Name

Соне

28.11.2015 09:42

Па најбоље је тако боље да нико ниста нема,него неке куле и градове а остало сиротиња.

Name

камелеон

27.11.2015 14:12

Предлажем да се на Палама, обзиром на чисту еколошку средину, изгради фабрика штапића за уши и нос. Тада би Марко Самарџић био задовољан и не би призивао трећи свјетски рат. Можда би добио и запослење, и зарадом ријешио своју финансијску дубиозу, која му очито ствара неизљечиву депресију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инжењер

27.11.2015 15:07

СНСД неписмењаци и клипани су зло. Не треба против Срба ни НАТО ни атомска. СНСД их је сатрао а што до сад није, сатраће. А стока сва сретна.

Name

никола

29.11.2015 17:50

ко о чему-баба о уштипцима. наш марко је на пословном плану пропао а сад ту пропаст прижељкује свима...

Name

Фоча

27.11.2015 14:15

Текст није вриједан пажње, важно је да се лаје на све што је Додо урадио! Ужас, мали људи се копрцају!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола Јовић

27.11.2015 18:16

Фуј!

Name

Милојко

27.11.2015 14:17

Требао је бранитељ РС-ке Милокрад Лакташенко, ту фабрику отрова поставити у Лакташима.Тражили сте ето вам га, бога питај шта та фабрика испушта у атмосферу, али сазнаће се за коју годину кад почну харати болети, када почну трунути усјеви, вода затрована итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хелло

27.11.2015 15:43

А Тегелтија и Каја?

Name

Борис

27.11.2015 14:20

Станиславе претерано серес ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Клинцов

27.11.2015 14:30

Плате несмију бити веце од 600км тако је рецено и подвуцено.Исти газда иста фабрика у Јајцу плаца раднике за исти посао 1000км .Несто не стима.А да су дали толико пара било ком од градјана да покрене неку фирму или фабрику успио би са толиким новцем.Мислим да је та фабрика само надувана прица од ње це најмању корист имати градјани Мркоњица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мјестанин

27.11.2015 19:48

Свака цаст за коментар.

Name

Радник С.-Јајце

29.11.2015 22:02

Одакле ти да ми у Јајцу имамо 1000КМ плаћу? Моја је 450 до 650КМ, већих нема сем у високих дужносника (директори итд)...

Name

Борко

27.11.2015 14:33

Станисале кењас много свега ми и припази мало ста прицас и са ким се сликас тамо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Да Винчи

27.11.2015 14:40

Не могу да верујем. Не ваља вам кад се не отварају фабрике, као народ не може да живи зато што нема посла. Кад се отвори нека фабрика опет не ваља, јер наводно није здраво за живот.Колико је било фабрика некада добро је народ икако био жив.Има ли шта на овом свету да вам ваља.Има ли нешто што те испуњава Станиславе у твом животу.Станиславе ради нешто у животу, буди од користи и себи и својој држави уместо што филозофираш.Молим те, дипломирани политиколог као да си атомску физику завршио.и докле овакви аутори господо са БН-а, где их налазите?????

ОДГОВОРИТЕ
Name

марко самардзиц

27.11.2015 15:03

Рат нас је прилицно нацео,приватизација зестоко опљацкала,остали лоповлуци довела до сиромаства,ево сада И некакве фабрике које нико неце,одпад смо ауто индустрије,еколоска свијест узас,суме прилицно унистене,сто би код нас рекли смецарски смо бездан!!!

Name

Горан

27.11.2015 14:41

Цовјек је рекао реалност,и истину,кад се фабрика упали,7.година се неце гасити,то је поразавајуце,није то мало времена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

лала

27.11.2015 14:49

Поштовани господине Јакица, као "професионални" новинар прије свега треба да ДОБРО провјерите чињенице које износите: 1." велељепну фабрику феро-силицијума". РС Силицон не производи феро-силицијум, него, Си метал. А то су два различита производа. 2."високи димњаци из којих хемикалије кондензацијом падају на земљу" Не излазе, нити падају хемикалије, него оксиди. Који се захваљујући БАТ технологији сакупљају и такође извозе као секундарне сировине. 3. Пећ није упаљена, тако да "магла помијешана са хемијом из димњака" како Ви кажете, је уствари свакодневна идила јутра у Бјелајцу. Можда, да сте ранијих година пролазили у јутарњим часовима кроз Бјелајце, та појава вам не би била страна. 4. Ниска плата?! Господине Јакица, зар не треба бити захвалан некоме ко вас плаћа да научите нешто, уз то вам даје топли оброк и сноси трошкове превоза. Све до 27.11.2015. радници су "обучавани за рад", тако да немамо права коментарисати висине плата нити правити поређења са фабриком у Јајцу. велељепни поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо Кукс

27.11.2015 18:27

Годишњи прираст цијеле Лисине неће бити довољан да нахрани огромну пећ која се ложи у овој монструозној фабрици. Размислите само, да ово ишта ваља зар се не би нашло неко ближе мјесто одавде до Шпаније одакле се довози руда? Довози се и из Америке али ето Бјелајце је идеално иако нема луку, пругу, па чак ни ауто пут? Ово је прљава технологија коју нико неће али хоће Тега, Каја, и остали који су давно направили одсступнице у ББањалуци и даље. Али ако остану у Бањалуци, пиће воду која се испушта из фабрике у Црну Ријеку, па у Врбас, па у чесму на Туњицама!

Name

Боца

30.11.2015 17:22

Е мој Јакице бас си глуп фабрика није ни поцела да ради.Ја зивим у Бјелајцу 25 година и магла је увијек била тако да не лупај глупости и дрзи ти оних коња јер су цак и о и паметнији од тебе.А није ти фабрика крива сто су те избацили из СНСД-а.Поздрав из Бјелајца

Name

Цедо

27.11.2015 14:58

Е Станиславе за коју ти слузбу радис...како плацају...у доларима или у фунтама...

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТР

27.11.2015 15:11

ОВУ БАСНУ СИ ПРОЦИТАО У ТЕЛЕГРАФУ И САД МУДРУЈЕС СА ЊОМ. СВЕ ОК АЛИ БЕЗ БАСНЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стокан

27.11.2015 15:26

Сви ови што критикују Станислава, 100% нису из Мркоњића. Другу би они пјесму пјевали, да се ово дешава у н јиховим срединама.Дуну че вјетар и према њима из Мркоњића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маринко

27.11.2015 16:07

Изгледа да је Станислав погријешио што покушава отворити очи многима у вези фабрика.Нажалост све је много црње него што можете и претпоставити.О дубини ове биједне и јадне истине не бих овог пута..Све је ово пуно горчине.

Name

теа81

27.11.2015 16:08

Друже,шта ово значи"дуну ће",жив ми био? Мислиш,дунуће,како је исправно? Трк назад у први разред,хитно научити правопис,па онда пиши коментаре.....

Name

саx

27.11.2015 15:41

Јако прљава технологија и нико на свету неце да има такву фабрику. А Додик се хвали како су насе институције у стању издати дозволе за овакву фабрику. Па нико други неће ни да изда еколоске дозволе за ту врсту тровања. И јос им ми јадници дамо 20 милиона КМ субвенција за ову фабрику!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.11.2015 16:16

Е мој Станиславе коме ти о стетноси индустрије па ко зна ста је силицијум у западним земљама је забрањено бацити батерију у смеце купу ју ли сељаци иста од електронике има свугје слика да се не баца у смеце ниста од електронике гдје је углавном силицијум.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

27.11.2015 16:26

Молим господу са БН тел.да оде у Бјелајце па да пита народ ста мисли о свему.Ја сам из Сипова и камо лијепе среце да је висе оваквих фабрика.А овај Јакица замолио бих га да ми наброји пет врста јестивих гљива.Нама немозе нико помоци кукамо како нема посла а кад додје инвеститор проблем.Проблем Јакице и слицних њему није фабрика вец сто је фабрику отворио Предсједник РС. ГОС.МИЛОРАД ДОДИК.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјелајцанин

27.11.2015 18:38

Ста је.ени народ зна?? Ко му је рекао ста га цека?? На јавној расправи су тразили да се ураде тротоари да им камиони не газе дјецу!? Жабари ће потровати и њих и дјецу!

Name

блатт

27.11.2015 17:00

За мене је увек највећи злочин био када сам сазнао да су партизани после ИИ светског рата поубијали много газда и одузели им имовину.Нормално сам размишљао али када видим како данашње "газде" долазе до капитала,нека ми бог опрости,почињем другачије да размишљам о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гост

27.11.2015 17:39

Он није постао газда сто несто знао он је видио прилику како лако доци до новаца па макар исао преко мртвих!!!!!!!!!!

Name

гастарбеитер

27.11.2015 17:35

Господо, Хвала господину на сликовитом опису овог проблема сто је по мом мисљену тацно. Ми све знамо а ниста не разумјемо и само се цудимо. Насе сколство је пропало и тога се никога не тице јер ми јос данас зивимо по некаквом ЈУСу. Сви наси јадни радници било у којој Фирми нису застицени ни дан данас вариоци радници у ливницама у металској обради, нема вентилације нема довољног освјетљења нема Маски нема Млијека итд. Сто се тице Силцијума за мене је ствар јасна. Ни производјаци из јузне Америке ни из Кине немогу задовољити Европско трзисте.Ја сам техницар и ради 40 Година у Сиеменсу који користе Силицијум и разумију пуно тога.. Нас Гастарбеитере нити ко ста пита само се споменемо ако смо донатори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

станко

27.11.2015 17:44

Ста реце "политиколог" и остаде зив! Па фабрика уопсте није у погону и вец загадјује околини....па било који дан у години, у јутарњим сатима магла је нормална појава у Бјелајц...е мој Јакице, дрзи се ти своје "политике" који носис под руком, ова друга политика није за тебе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјелајце

27.11.2015 19:01

Е мој "политиколог", ти то цисто политицки. Знас ли да фабрика уопсте није поцела производњу, а ти реце да вец загадјује. Истине ради, тек слиједи пробно паљење пеци. Такодје, власници и у Италији имају овакву фабрику. Имас ли несто паметније?

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

27.11.2015 19:25

Бозе дај да ово није тако озбиљна ствар и да Станислав Јакица и сви ми који дијелимо исто мисљење, заправо гријесимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

окорали србин_мг

27.11.2015 19:56

Браво за Станислава.. За пацове који лизу дупе тегелтији и дивни само једно "поцркајте гадови" гори сте загадјиваци од рс- силикона. Нападате С. Јакицу сад кад сте осназили па вам нетреба да вам води предизборни програм за дзабе јер имате будзетски пара па цете платити агенцију. Силикон загадјивао или не цињеница је даје добио 9 милиона марака у кесу гратис. Заста милиони толики да нам додје у РС талијан, пацови стаце нам?! 9 милиона да је улозено у ДИ. Мањаца, фабрика вијака металац данас би било 1000 запослени. Али пацови додјосе 2006 на власт поклонисе мањацу гали циги да отвори свадбени салон са 10 конобара на црно , металац поклонисе миг електро да га користи за своје електрицаре и као складисте а запосљавање нула. Позивам ове мг снсд пацове који омаловазавају Станислава да би им било боље да објасне овдје јавно лоповлуке и рад на црно по МГ а не да нападају цовјека који није ниста слагао... Објасните пацови како гале има ДИ мањаца у рукама а у њој запосљава 10 конобара на црно и два кувара 3500 км кирије за тај салон сваки викенд а дрзави пореза 0. Како триво цвијиц има салон за свадбе и сахране има 10 конобара на црно и 0 км пореза на то такодје кирија 3500 км за викенд. Миг електро запосљава у металцу 10 радника и то у вецин пензионери да неплаца доприносе, о оним сто сте се хвалили 2006 да це те хапсити да и не питам јер су вам данас они коловодје. Пацови умрите да узивамо и ми нормални мало.. и бн позивам да удје мало у мг са истразивацким новинарством јер имаце материјала хрпу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зока

27.11.2015 20:14

Све сто је добро је у Лактасима,а све лосе на другу стану. Затворили су "Младост","Ударник","Металац",фирме које су запосљавали велики број људи,засто нису покренули те фабрике,него су простори сад свадбени салони.Истина је сурова и боли.Јадни народ,стезаце кајисеве јос висе да намири буЏет града.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мркоњиц

27.11.2015 20:20

Станиславе до јуце си био у СНДС и ниси писао овакве текстове. Цим си пресао у опозицију ето текстова против своје бивсе странке.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјелајчан

27.11.2015 20:21

Молим новинара да се прво добро информише и испита ситуацију прије него што објави неку глупост попут ове. Фабрика је изређена по највећим Европским стандардима. Распитај се мало колико је РС-СИЛОЦОН инвестирао у нашу општину. Не би ти имао такво мишљење да дневно једеш један оброк да би ти дјеца имала шта да једу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

27.11.2015 21:00

А ма људи,ста Вам је,сви добро знамо да фабрика није требала граду,само сто се против корумпиране власти не мозе.Познајем цовјека који је продао краву у Бјелајцу,да би "поцастио"за посао портира у фабрици.Маните се цовјека,100% је тацно све сто је написао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МГ истина

27.11.2015 23:19

Јакице води те кориде док се није вратио Змај од Сипова. Људи незнате ниста, испадате глупи. Фабрика у Јајцу је ваздусно од МГ и Бјелајца 20 км, Сг Лисина има етат и сјеце исто 50 година. Фабрика јос неради и плате су плате радника на обуци.

Name

Магареце ливаде

27.11.2015 21:23

Прица је веома поуцна али мозда није за Балкан.Постоје места на свету где цес цовеку пре натерати метар у задњицу него милиметар у главу. Као сто то бива прво иде еуфорија па после залбе.Залбе на услове запосљавања, рада,застите на раду,застита околине а о понизавању радника (јер без тога не мозе проци) а о премалим платама да и не говоримо. И на крају "маст" покупи неко са стране и оде, оставивси дугове,неисплацене плате ,хаос и загадјену околину. Не треба бити видовит да би ово све видео.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милос

27.11.2015 21:48

Краљу,скидам ти капу,ти се једини борис постено,капа доле,уз тебе смо,не могу ти ниста,ти си им бојна тацка,боје те се,јер су им столице и функције на измаку,па сад тако говнре против тебе. Ти си господин,уљудан цовјек,дзаба им све,губе.

Name

миции

27.11.2015 21:47

Само се питам гдје је бијели, то јест снијег' када је ова слика од данас...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Трут

28.11.2015 11:45

Да је добра не би Мркоњиц запала од Лактаса толико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јајца

28.11.2015 13:59

Све је тацно, у Јајцу им нису дозволили да ово граде јер је много стетно мада је на нацелника врсен велики притисак.Пуно туриста долази у Јајце ради видопада и природе и овај смрдљиви дим би сигурно растјерао туристе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Знам цовјека

28.11.2015 16:41

Ајде, ста сте напали на Јакицу, има цовјек право на своје мисљење, а БН је ставио цланак на свој портал, свидја вам се или не свидја васа ствар али немојте бити безобразни. Овдје цовјеку помињете ово или оно, ста је радио и цим се у зивоту бавио да би презивио и студирао, као и сви ми на крају крајева сто се боримо.Мало висе аргумената, а мало мање ниске пљувацине и бице у реду.Нисам струцњак али сам сигуран да се овдје ради о прљавим тенологијама. Знам да је прије коју годину Вуцуревиц отјерао некакве инвеститоре у Требињу јер је сконтао да би висе људи помрло од какви болести у 20 година него сто би их добило посао. Онда су они ту исту фабрику отворили у, нисам сигуран, Невесињу или Гацком све са сликањем са њускама из СНСД-а.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мира

28.11.2015 17:27

Управо тока, кад неко објави чланак, нападају њега, умјесто да аргументовано негирају оно што напише. Наши људи су , нажалост, толико ниске еколошке свијести, да је та тема код њих у домену спрдње. Зато њихово незнање неко обилно користи, наиме, на Западу је незамисливо тако нешто градити док се све не испита.

Name

Перо

28.11.2015 17:37

Ово је слободна дрзава,сви имамо праву на слободу говора,тако да Јакица је један храбри цовјек,који зели отворити оци људима,сви ми знамо ста је то,али нема свако му*а да казе осим њега,а све сто је радио током студирања било је на постен нацин,да би могао да се сколује,не видим ста је то лосе?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

28.11.2015 18:22

Ј...га не ваља како год окренемо, а што нисмо тражили да уграде филтере...у Италији сигурно не чаше.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

28.11.2015 22:18

тачно коби удовољио овом нашем народу, не ваља кад не ради а опет не ваља кад ради. боже сачувај јесмо ми чудан свијет

ОДГОВОРИТЕ
Name

блабла

29.11.2015 07:26

Е мој Јакица РС Силикон није поцео да ради. Врати се у СНСД гдје си и био и не лупај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МиланМГ

29.11.2015 13:18

Е мој Јакице немаш ти појма. Једино си у праву за ове плате. Ја сам из ПОДБРДА то је једно село у МГ и фабрика било је прице да це се правити у Подбрду али ето направљена је у БЈЕЛАЈЦУ. Ја сам сретан сто је она направљена у Мркоњићу небитно у којем селу да је направљена или у самом граду. А ти се несто бунис. Пусти ти и Лисину и гљиве нецемо се ми најести хљеба од продаје гљива. И ста ако буде фабрика загађивала животну средину, ништа. Нека се радници запошљавају и нека остају у МГ. Дај БОЖЕ да сљедеце године у ово доба буде дупло висе радника у фабрици Р-С Силицон и да увијек просирују производњу у МРКОЊИЋ ГРАДУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

окорали србенда_мг

29.11.2015 17:22

Хахаха.Мој Милане, иди ти из Електрокрајине у Силикон.. На залост ти си гу... своју продао СНСД и мандат ПДП да би ти позапосљавали фамилију и удовољили су ти јер им је добро досло да раскопају противника а ти потрцко као и обицно као сто си трцкарао за Младеном сад трцис за дивном и тегом да би успио у зивоту несто.. Само ти пертле вире из ду... министра колико му се увлацис па није ни цудо сто си се представио овдје ко си не би ли те Зоран ставио на листу за одборника па да опет дијелис брасно и макароне Центра за социјални рад у сврху прикупљања гласова... Снасао си се и умоцио у дрзавне јасле и зато покриј се усима и цути.. Опет це Перо у Подбрду побједити бас на рацун тебе јер си отисао из ПДП и ојацао га својим одласком.

Name

МиланМГ

29.11.2015 17:59

Е мој окорели србенда ја не знам на којег ти Милана мислис а ја ти имам 20 година. И да ти казем не радим нигдје. Знам да су сви политицари у насој држави лопови али драго ми је кад се било ко запосли из МГ. Немас ти појма колико ја волим МРКОЊИЋ ГРАД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

гуг

29.11.2015 19:41

У Мрконицу се пекла најбоља ракија и најцистија природа је била до сад, е видецемо од сад каква це бити, и кад це вам воце родит...Творница у којој је запослено 115 радника који су родјаци опстинара лопова из опстине...Вецег лоповлука нема као сто је у Мркоњицу...

Name

МГ

29.11.2015 20:30

Слазем се да вецег лоповлука нема него у МГ, назалост. Али нисмо ми назалост имали векику корист од воца. Није се много људи бавило са тим. Ипак ниста без индустрије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бивси Мркоњицанин

29.11.2015 21:17

Слуцајно налетих на цланак, цитам коментаре и не могу да вјерујем. Откуда само оволика исквареност, некултура народа ста се то десава с нама или сам ја прозивио године у заблуди? Нисам струцњак за производњу силиција и не знам колико су предрасуде оправдане али провјерене цињенице да се сировине довозе из Македоније, да су пар мркоњицких превозника склопили уговоре за превоз угља из Сплита, када се погледају припремљене колицине дрвета, наводе на сумњу о избору локације. У цивилизованом свијету ако постоји противљене одредјеног броја становниства, се реагује на то. Изнесу се цињенице, техницки подаци, објасни се народу ако се несто опасно не скрива. Волим свој родни град, цесто и радо га посјецујем али и даље сам запрепасцен коментарима да цу поцети славити дан када сам отисао. Страсно ста се догоди с мојим народом, постоји ли упосте појам морал, култура или је ипак највазнија странацка опредјељеност? Мркоњицани моји драги, нико нама није крив, какви смо одлицно нам је!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јелена

29.11.2015 21:48

Слазем се са Вама,свака цаст.

Name

Драган

29.11.2015 21:56

Овог Јакицу покусавају спустити,а он је горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бјелајце у огледалу

30.11.2015 21:38

Надам се да нецу јос дуго бити приморан да зивим у овом мјесту. Употребне дозволе за изградњу и рад фабрике добијене за неколико стотина хиљада еура које су подјелили добро свима познати људи који због своје похлепе остецују опстину и њене становнике за милионске износе. Италијани су добили ван сваког разума по ниској цјени струју(дневно фабрика висе потроси него цјели Мркоњиц Град). Колицина суме по мизерној цјени која це бити испоруцена овој фабрици пркоси здравом разуму. Трајна стета це бити ненадокнадива и видљива за пар година. Запосљавање у овој фабрици је било дегутантно у најмању руку. Вецина запослених су цланови СНСД или су то морали постати. А директор фирме Јелена К. је запосљавала раднике за цјену од 1000 до 2000КМ, а у једном слуцају за двоје рањских прасади. Бизарне али и 100% провјерене инф. Бука која ствара дробилица, вентилација и електромотор подсјеца ме на спустање КФОР хеликоптера за вријеме мировне мисије у "насем" Бјелајцу. Постоји јос много нелогицности, ал не бих губио енергију јер ми је потребна свакодневно у овоме корумпираном и нездравом окрузењу. Зелим да поз господина Јакицу и да поруцим њему и свима младим паметним људима да се боре против свега лосег у овоме граду и дрзави на тај нацин да це отици одавде било гдје. Други нацин борбе не свим страним инвеститорима поруцујем да додју овдје јер имају све сто им је потребно. Политицаре на власти који су за новац спремни продати и унистити све сто имамо цак и природна богатства сто требају остати насој дјеци. Цак су спремни и њихову дјецу задузити...

ОДГОВОРИТЕ