Фоча: Обнова моста који је срушио НАТО

Дуго ишчекивана обнова старог жељезног моста на Дрини у Фочи почеће у наредних мјесец, а Влада Републике Српске и општина Фоча обезбиједиће око три милиона марака за овај капитални пројекат.

Република Српска 27.11.2015 | 13:50
Фоча: Обнова моста који је срушио НАТО

Жељезни мост на ријеци Дрини на улазу у Фочу једини је мост који је срушен приликом НАТО бомбардовања, а да ни послије двије деценије није обновљен.

Годинама представља сталну опасност за возаче и пјешаке, а на њему је забиљежен и један смртни случај, као и бројне повреде.

Обнова моста је од вишеструког значаја за локалну заједницу, која је израдила пројекат обнове и спровела тендерску процедуру.

"За петнаестак дана ћемо потписати уговор са извођачем радова, предузећем из Зворника, који ће мост на Дрини завршити у року од осам мјесеци", рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Он је нагласио да ће нови жељезни мост сачувати првобитни изглед, како то налаже његов статус националног споменика културе БиХ. Имаће двије коловозне траке како би се саобраћај одвијао у оба смјера, те двије пјешачке стазе које ће од коловоза бити одвојене жељезном конструкцијом. Машић је подсјетио да је локални парламент претходно усвојио одлуку о планирању и обезбјеђивању новца за финансирање обнове жељезног моста на Дрини.

"Општина је обезбиједила 300.000 марака из кредитних средстава, од Владе Републике Српске очекујемо 600.000 марака, а остатак новца биће плаћен извођачу у периоду од пет година на рате, без камата, из редовних буџетских средстава. Свакако да очекујемо помоћ од републичких и државних институција, као и од различитих донатора", рекао је Машић.

Овим капиталним пројектом Фоча ће добити модеран мост преко Дрине који магистрални пут повезује са Универзитетском болницом Фоча, Медицинским факултетом, Студентским домом, који ће ускоро бити усељив за 340 студената, Казнено-поправним заводом и градским насељем Доње поље

Мјештани
Обнова моста посебно је обрадовала становнике мјесне заједнице Доње поље.

"Сјајна вијест је то што ће коначно бити обновљен мост, а годинама је неуслован за прелазак и возачима и пјешацима. Сви смо сагласни да се то ради и што прије да добијемо за прелазак сигуран мост", истакао је члан Савјета мјесне заједнице Доње поље Славко Ђорђевић.

(Глас Српске)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Богоје

27.11.2015 13:15

Да је био у федерацији досада би га од росфраја-прокрома направили дупло сирег не го је то у непријаељској земљи Рс па ви опет у НАТО срљате као скутоносе и никоговици-скоројевици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

27.11.2015 13:45

Богоје опет ти , пишеш глупости а вероватно мислиш да си " интелигентан" ако уопште знаш шта значи ова реч.

Name

Брле

27.11.2015 14:14

По сваку цијену у НАТО, да имају ста русити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

убице Срба из Зв

27.11.2015 18:10

Ти из ЗВ па то је све ретард до ретарда и лопов до лопова и није цудно сто је њима дат тај посао. Наиме Момцило Мандиц управља мафијом из ЗВ јос од поцетка рата,он има стан у ЗВ као и Томо Ковац а обојица са из Фоце. То вам је та ратно-профитерска веза запоцета '92 и јос траје.....они су крив за смрт 3.500 Срба из Подриња,за смрт Младицеве кцерке,новинара Ристе Дјоге и за насу цјелокупну пропаст.Док се они не побију нама нема напријед.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хуберт

27.11.2015 20:52

А који су ти из ЗВ ? Која фирма це радити кад си тако паметан и све знас да те цујем ?

Name

хуберте пицкин диме ко ти даде такво нацистицко име

27.11.2015 22:28

Предратни сеоски неписмени дјилкоси и власници фирме “Ратни Профитер доо” који су убили кцерку ген.Ратка Младица и клали Србе за рацун муслимана и устаса ето ко.

Name

Убице да се осуде

27.11.2015 19:41

Ко је убио Младицеву кцерку и новинара Рису Дјогу?! Народ хоце да зна имена убица. Убице имају потомке и нико од њих се неце извуци.Имовина це им бити заплијењена ! Говорите ко је убио Младицеву кцерку и њега послао у Хаг,ко је убио новинара Ристу Дјогу?? Додик пјевај да те народ не би натјерао да пјевас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

27.11.2015 22:57

Она вртаца Зворник је стварно велики град па се не зна ко ста ради....има ону једну улицу сто се сва искривила и само сто није сјаргала у Дрину. Али све убице це на гиљотину.

ОДГОВОРИТЕ