Остварује се тајни план за рушење НАТО-а

Руске власти су одлучиле да затворе небо над оним делом Сирије који контролише Башар ал Асад. Ако се догоди да неки турски авион случајно улети у ваздушни простор Сирије, сигурно ће бити оборен.

Свијет 27.11.2015 | 13:07
Остварује се тајни план за рушење НАТО-а

У Кремљу су одлучили да у Сирију пошаљу своје најновије ракетне ПВО комплексе С-400 који могу ефикасно да штите велики ваздушни простор. Уз то, руски Генералштаб разматра могућност слања 10 до 12 авиона-ловаца Су-27СМ или Су-30СМ у Сирију, који би штитили бомбардере. До обарања Су-24, они су летели без заштите јер се сматрало да нема потенцијалне опасности. Али, после тог инцидента одлучено је да руска авијација бомбардује у Сирији само под заштитом ловаца.

Претходно је Министарство одбране Русије донело одлуку да крстарица "Москва" крене у приобални рејон Латакије.

То је директан одговор Анкари и ако се догоди да неки турски авион случајно улети у ваздушни простор Сирије, сигурно ће бити оборен. Русија као велесила неће лако да опрости то што је руководство у Анкари дало команду да се обори њихов Су-24.

Могућег руског реванша Турској боје се и у Вашингтону, па су у четвртак изјавили да довођење С-400 неће побољшати борбу против исламиста већ ће само отежати ионако тешку ситуацију. Неспорно је да Исламска држава нема својих авиона, па би једино могли да буду оборени турски, ако се "залете" на сиријско небо.

Осим тога, до сада су турски авиони нападали позиције Курда, иако су их и Американци упозоравали да то не чине. Како се ствари развијају, Курди ће после најновијих мера Москве бити знатно боље заштићени. Највероватније ће они поново почети и да добијају помоћ из Москве, као што је то чињено у време СССР.

Тако је Анкара непримишљеним потезом себи направила нове невоље.

Раздор у НАТО пакту

Овако изгледа светски рат, навео је амерички ЦНН, наглашавајући да је сукоб Турске и Русије довео до раздора у Алијанси.

Иако је алијанса службено изјавила да подржава Турску након рушења руског авиона, Немачка и Чешка изразиле су чуђење што је она срушила летелицу која је у њеном ваздушном простору била свега 17 секунди – истиче ЦНН и наводи да је Путин можда управо постигао циљ.

Ова медијска кућа је објавила чланак под називом "Зашто ово не би могао бити почетак трећег светског рата?", у којем се бави анализом актуелне кризе између Русије и Турске, притом наглашавајући да је ситуација веома напета и да личи на планетарни сукоб.

"Овако, наиме, и изгледа светски рат – необични савезници, супротстављени планови, савези који су створени с одређеним циљем",  наводи ЦНН и додаје да је турско обарање руског борбеног авиона изнад Сирије довело до жестоког раздора у НАТО, с обзиром на то да је Турска чланица Алијансе, а да то највише иде наруку руском председнику Владимиру Путину.

"Године размишљања "хладном главом" у којима је НАТО успео да избегне сукобе с Русијом озбиљно су угрожене у само неколико секунди, колико је трајао напад на руски авион. Након тога сукоб у Сирији сигурно се неће тако брзо завршити.

"Партнери ће турског председника Ердогана и Турску сад вероватно гледати као слабу карику, као некога ко лако губи живце и као земљу која је нестабилна. Чињеница је и да је Турска дуго оклевала да се укључи у борбу против ИС", истакао је ЦНН.

Путин има план да разори НАТО?

Поред тога, Владимир Путин поткопавао је НАТО годинама. Руски авиони су улетали у ваздушни простор балтичких земаља, бомбардери те земље опасно су се приближавали Британији, дестабилизована је Украјина. Све су то била подбадања и тестирања НАТО-а.

(Србија данас)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

професор

27.11.2015 12:16

Само напријед браћо.доста је више било Америцких вазала да се шире,Чим пукне Америка,вратице се Косово,а за даље цемо видјети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

27.11.2015 12:17

Путин сто си тразио и добио си.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

27.11.2015 12:37

Путин је одмерен и најмудрији дрзавник данасњице, не само најмудрији него и најспособнији, он прво хладно и полако - неприметно провоцира, и постигне циљ пред светом да ЈЕ ЗРТВА КОЈА ПОКАЗУЈЕ РАЗУМ И СТРПЕЉЕЊЕ ТИМЕ НАНОСИ РАЗДОР У НАТО-АЛИЈАНСИ ПОДЕЛА ПРЕКО НОЦИ ЈЕР НИКО НЕ ЗЕЛИ АТОМСКЕ БОМБЕ У СВОЈОЈ ОТАДЗБИНИ а сада креце у контранапад тако сто це турске непријатеље и зртве наорузати до зуба да Турке униставају на сваком месту у сваком тренутку, иза свега ТОГА ЦЕ РУСИЈА СА НАЈМОДЕРНИЈИМ НАОРУЗАЊЕМ ДА КООРДИНИРА И ПОМАЗЕ ТАКО СТО ЦЕ ДА ЗРНО ПО ЗРНО УНИСТАВА ДОК НЕ ПРОИЗВЕДЕ ГЛОБАЛНУ КРИЗУ И сукоб интереса само једно да знате Русија им зависе природног богатства него цитав свет заједно, само од продаје сировина и енергетика мозе да се наорузава безграницно, али и да бомбардује исто тако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПАЈО

27.11.2015 12:45

ЈАМТЕ ЉУДИ , па коме је до ратовања сад кад имамо свашта и појест и попит и видјет и јефтино отић ђе хоћеш, руси и турци би само ратовали, посебно руси, а америма то увијек годи да их ослабе тиме, јој руси руси никад нећете сконтати, знају да сте живчани па Вас ови зачас боцну а ви одмах ракете. хехехе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дон

27.11.2015 13:10

Претходно је Министарство одбране Русије донело одлуку да крстарица "Москва" крене у приобални рејон Латакије. Да неће можда по сред Босфора пловити? Да јој можда не треба одобрење Турске да плови тим водама?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобан

27.11.2015 13:40

Немас ти појма.Она је већ у средоземљу и била је већ испред Сиријске обале али мало даље.Зато пиј кахву у твом Дзалалабаду и прес5ани овде с...

Name

Освит

27.11.2015 13:20

Турска је постала високо технолоски развијена земља са сназном приватном иницијативом,са врло великим извозом са пословном сарадњом са цитавим свијетом. То је резултат прије свега Ататурковог наследа и секуларности дрзаве коју је бранила Турска армија и у прослости уклањала политицаре који су били против модерне Турске.Мислим да је ера те Турске просла,да су похапсени највиси официри због велеиздаје, исламизирају се институције и цјелокупно друство,политицко руководство Турске поциње да робује митовима,бави се сопственим промоцијама уз амбиције да се врати Османска слава Турској, а у ствари покусавају уцврстити сопствену моц.Довутоглу својом политиком постаје непозељан партнер свима прије свега западу и нато пакту који схватају да Турска користи савез да би испунила своје регионалне амбиције.Изјава Турског премијера да је лицно наредио обарање Руског авиона говори да се ради о пилитицарима опасних намјера заслијепљеним болесним амбицијама који и не размисљају о интересима Турске.Најбоља опција за турску би био војни пуц, као безброј пута до сада,са овим политицарима авантуризам је будуцност Турске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.27,Новембар 2015

27.11.2015 13:47

Управу сте богоје.Турска је направила таку грешку.Али тако је тује нај више,Америка криваТурска неби никад обарала,Руски авијон да није подржала америка.Путин је добро урадио да није преузимо контра мери.Турска је у пограничној зони ударала курде исламисте подржавала.Затварањем зрачног простора над,Сиријом што г Асад контролише,неће смети други војни авијони улазити у тај простор јер ће сваки непознати авијон бити срушен.Морате знати да није тешко само,Турцима већ и други,ес-400 ракете су прицизне немашају циљеве.Натовци су рекли да су забринути.Што су тражили тосу добили.Штета да нема,Србија или Р Српска једнога,Путина.Све ово што се догађа у,Ссирији само иде у корист,Русије.Путине Царе,живе још 100 г.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

27.11.2015 14:27

НАТО се одавно свео на 4-5 држава. Питање је за кога би амери рескирали да поставе леђа осим за проблематичну Енглеску. Остали њима више нису толико битни јер нико неће да се качи са моћном Русијом. Због санкција које су увели Русији а натјерали их амери ЕУ привреда је све слабија скоро да је на кољенима док су Руси нашли алтернативу и управљају гасом који је за ЕУ неопходан. Проблематична Турска је исто тако економски много везана за Русију.Већ су почели да подвијају реп. Проблем им како да из ове ситуације изађу а да то буде "часно" Уосталом у свим овим постовима помиње се сама Русија као да заборваљају на руске савезнике који ће се сигурно придружити Русији ако буде неопходно. Првенствено Кина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крај Нато пакта

27.11.2015 15:24

Рекох ја некидан крај НАТО пакта. Иде све по плану

ОДГОВОРИТЕ
Name

мрсиц

27.11.2015 17:20

Засто би Кина била завезник Русије када це они сацекати крај сукоба измеду Русије и УСА И од тога се окористити.У првом реду на рацун Русије.Вец сада Русија нема контроле на својој граници.Русија покусава привуци Индију на своју страну сто је нелогицно.Гдје је ту интерес Индије.Земља као сто је Русија само 100 Милиона становника немозе играти улогу у свијету коју би зељела.Једноставно нема капацитета за то.Други народи неце гинути за њих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

27.11.2015 21:32

Немаш ти појма ниочему

Name

Зеро

27.11.2015 23:10

Цитам данас ове коментаре,ал Срби воле Русе то није нормално. Све струцњаци разни а коментари су им ко 1991-е. Само ми тј. РУСИ.Знам да ови сто пису немају ни за зваке на киоску,одвоје од уста 25 маркица и цијели дан паметују,бас је овај интернет постао спорт за сиротињу.

Name

Ранко75

27.11.2015 22:09

Ништа се ви не секирајте Путин је најпаметнији државник данашњице. Он ће остварити своје интересе а пилићари попут Турске ће се врло брзо покајати за оно што су урадили.Али биће им после је..ња нема кајања

ОДГОВОРИТЕ