Сваки трећи ученик напусти средњу школу

Анализом Дирекције за економско планирање дошло се до алармантних података, који се прије свега односе на образовање, а између осталог је и тај да сваки трећи ученик у БиХ напусти средњу школу.

Република Српска 27.11.2015 | 09:58
Сваки трећи ученик напусти средњу школу

Ниска конкурентност економије у БиХ има своје коријене у ниском обухвату образовањем, посебно у области средњег и високог образовања, као и у лошој образовној структури кадрова и образовном систему који не припрема адекватно кадрове за модерно тржиште рада, пише Вечерњи лист БиХ.

Наиме, стопе уписа у предшколско образовање су најниже у регији, док су стопе уписа у основно и средње образовање испод задовољавајуће разине. Посљедњи показатељи говоре како око 50 одсто особа има средњошколско образовање, а тек око десет одсто високошколско образовање.

Забрињавајући подаци

Како се наводи у анализи Дирекције за економско планирање, упркос оствареном напретку и проведеним реформама, образовни систем суочава се са значајним проблемима и стога га је неопходно унаприједити од најнижег до највишег степена.

Податак о проценту дјеце која похађају први разред основне школе, а која су током претходне године похађала предшколско образовање, за БиХ је 16,3%. Обухват дјеце предшколским васпитањеми образовањем у години пред полазак у школу је већи у Федерацији БиХ у односу на остатак државе. Даље, постотак дјеце доби од три до пет година која су укључена у предшколско васпитање и образовање износи 14,4% за Федерацију БиХ, 10,3% за Републику Српску, а 13,1% за БиХ.

Процијењена стопа похађања школе за дјецу доби од 6 до 14 година износи 97,6% за БиХ, при чему је 98,9% за Републику Српску, а 97,2% за Федерацију (96,9% дјевојчица, а 97,4% дјечака). Посматрањем трендова уписа у први разред основних школа у Федерацији БиХ за раздобље школска 2008./09. - 2012./13. година, за које су доступни службени статистички подаци, може се установити да се број уписаних ученика у школској 2012/13 смањио за 2017 ученика у односу на школску 2008./09. годину, што изражено у постотцима износи 8,76%. Ако, ипак, посматрамо трендове смањења или повећања укупног броја ученика основних школа, установићемо како је у протеклом петогодишњем раздобљу дошло и до смањења укупног броја ученика у основним школама у БиХ.

Болоња није испуњена

Стопа уписа у средњим школама је 76,2 одсто. Око 54 посто ученика заврши средњу школу у редовном року, а само 24 одсто матураната наставља школовање након средње или више школе. Напуштање средњег образовања од 32,2% је изузетно висок просјек (а у односу је с малољетничком делинквенцијом, припадању ромској популацији, сиромаштвом и материјалном ситуацијом у породиции)", стоји у документу " Стратешки оквир за БиХ" који је у септембру објавио ДЕП.

Када су у питању високообразовне институције, наводи се како обвезе по Болоњској декларацији до сада нису у потпуности испуњене. Недостатак учинковитости система високог образовања може се поткријепити чињеницом да само 3% студената на појединим свеучилиштима заврши на вријеме свој студиј. У 2013. свега 10,1% радно-способног становништва има више или високо образовање, док је тај постотак радно-способног становништва са завршеном средњом школом пуно већи и износи 48,7%.

То показује како многи не настављају своје школовање након стеченог средњошколског образовања. За особе с високом разином образовања је најмањи ризик од незапослености (у 2014. години особе с високим образовањем су представљале 12% стопе незапослености).

(БН/вецерњи.ба)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Школство је одраз стања

27.11.2015 09:08

Школство је значи катастрофа у Босни и Херцеговини.То значи да се форсирају промашени смјерови у школама,да се дјеца досађују на настави и да нема дисциплине у школама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије

27.11.2015 10:00

Шта рећи осим да је и школство ,као и све остало, слика и прилика власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блука

27.11.2015 11:36

Па нормално да це сви који имају могуцност напустити сколовање и отици да раде у инстранство, да се куце и праве породицу. Зато сваке године из РС хиљаде младих људи бјези трбухом за крухом, јер га овдје нема за оне који не могу да плате и који немају политицке и родбинске везе, јер је посао данас насљедни породицни бизнис. То је јос једна срамота власти, да им висе људи напуста земљу данас, неко док је био рат. Ја сам дипломирао економију па сам годинама на бироу, јер немам да платим (преко посредника) 40.000 КМ колико данас коста дрзавни посао. Да сам младји и да имам заврсен занат (а не бервриједну диплому) и ја бих запалио негдје далеко..

ОДГОВОРИТЕ
Name

КИX

27.11.2015 20:00

Одлично, сад после ове анализе им шаљите дипломе у поштанско сандуче. Немојте цијенити оне који се редовно школују и завршавају школе и факултете са добрим оцјенама. Знам доста ђака који напусте школу, а онда их сретнем и кажу да су они у међувремену завршили неке школе и факултете. Господо, отварајте још више факултета приватних, менаџмената и којекаквих занимања која ником нису потребна. Очигледно да имамо тенденцију да ће нам школе изумријети.

ОДГОВОРИТЕ