Руски С-400 и "Москва" стигли у Сирију

Руски ратни брод "Москва", поред ракета, наоружан и антиракетним и антиподморничким системима и торпедима, стигао је у сиријску провинцију Латакију да се брине о руским авионима у ваздуху.

Свијет 27.11.2015 | 08:52
Руски С-400 и "Москва" стигли у Сирију

Брод је тежак 11.500 тона и висок 186 метара. Крстарица Москва је у суштини поморска верзија дугог домета ваздушног одбрамбеног система С-300.

Крстарица "Москва" може да оперативно покрије цијелу јужну Турску од Латакије, водећи рачуна да од сада па надаље руски авиони буду сигурни у зраку, наводи Спутњик.

Крстарица ће, чим уочи било какву пријетњу летјелицама које учествују у нападима у Сирији, реаговати испаљивањем пројектила.

Русија је распоредила напредни систем противваздушне одбране С-400 у Сирији, којим ће бити покривено подручје око руске базе у провинцији Латакија, саопштило је у четвртак руско Министарство одбране.

"Према одлуци врховног команданта одбране, систем ПВО С-400 испоручен је у руску зрачну базу базу Кхмеимим у Сирији и већ је активан на покривању подручја", наводи се у саопштењу Министарства одбране.

На видеоснимку постављеном на званичну Фацебоок страницу руског министарства приказано је истоварање ракетних лансера из теретног авиона, њихов транспорт и постављање.

Заштита авиона

Након што је Турска у уторак оборила један од руских авиона, Москва је саопштила да ће инсталирати ПЗО систем у Сирији да заштити своје авионе, који изводе ваздушне ударе од 30. септембра.

Портпарол руског министарства одбране, Игор Конашенков, изјавио је да је руска војска била сигурна да руске авионе који уништавају мете групе Исламска држава Ирак и Левант неће напасти снаге коалиције против ИСИЛ-а, предвођене САД-ом.

Обарање руског авиона је, међутим, то промијенило и "сада ће сигурност авиона руске флоте (...) бити гарантована сигурнијим средствима", додао је он.

Амерички званичници раније су критиковали одлуку Русије да пошаље ракете у Сирију, истичући да њихово присуство изазива "појачану забринутост" због ширине њиховог домета од 400 километара који се простире преко граница Сирије ка Турској.

Неименовани амерички званичник је рекао да тај систем "представља значајну пријетњу свакоме", преноси АФП.

"Постоји значајна забринутост и што се тиче зрачних операција у Сирији", навео је тај званичник.

Ракете С-400 имају домет од скоро 400 километара, што значи да могу продријети дубоко у турску територију или би могле представљати и потенцијалну пријетњу авионима из коалиције, предвођене САД-ом, наводи француска агенција.

Систем С-400 је уведен у употребу у Русији 2007. године.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Двоглави Орао

27.11.2015 08:05

Прица се прица да Руси долазе ,тан тан таанн. Русија је изазвана ,пилот убијен.Зивио Путин и Русија!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само тако

27.11.2015 08:27

Само напред брацо Руси...

ОДГОВОРИТЕ
Name

иггy

27.11.2015 09:11

Активирати систем за електронско ратовање красукха-2,дејствовати са земље и ловцима опремљеним системом хибини-довољно да уведу зону забране летова над Васингтоном и Кливлендом и више него довољно за турке!

ОДГОВОРИТЕ
Name

На дно

27.11.2015 09:31

Овај це пољубити дно мора брзе него авион.

ОДГОВОРИТЕ
Name

НАТО

27.11.2015 09:37

Па,и ста сад ако испале ракету на цланицу НАТО-а оде и Москва и с400 на дно мора.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

27.11.2015 15:35

Да је то тако лако давно би се догодило. Пси рата нападају само ако су јачи. Немој узалуд да се надаш јер у овој ситуацији то могу само ретардиране особе...

Name

мрсиц

27.11.2015 10:17

Руси тразе да се с неким побију да доказу како су равни американцима.Грузиа је прва платила због брањења својих граница.Послије се појависе војници без ознака на Криму и Крим припојисе Руској Федерацији.Не смије се заборавити да је Русија била гарант суверенитета Украјине заједно са низом западних земаља,које исто нису мрднуле прстом.Видјесе Руси да је запад упласен па навалисе на истоцни дио Украјине.Јос неколико мјесеци провоцирасе западне земље са својом авијацијом и подморницама па доде Сирија на ред.Истовремено покусај да се дисциплинира и Црна Гора.Наводно их је позвао пресједник Сирије који то висе није.Ево засто.Од 18 Милиона Сиријаца,Асада подзавају само његови Алавити и крсцани који су од два зла изабрали мање зло Асада.Асад има висак орузја али нема властитих војника.У помоц стизу Иранци Либанонци и Руси.Цијеним да је око 10 Милиона избјегло из земље.Крсцани су бјезали из Сирије и прије 20 година па сам и ја имао прилико упозанти једну Сиријску фамилију.То је доказ колико су Асад и његов отац били хумани.Против Исламске Дрзаве се морамо борити сви али и против Асада.Сада се одједном Руси брину за Курде кад је у њиховом интересу да дестабилизују Турску.Теидесет Милиона Курда вец одавно треба да има своју дзаво али молим на простору цетири садасње дрзаве.То су Турска,Ирак,Иран и Сириа.Кроз коментаре се провлаци нит како је Русија добра сила а УСА лоса.То опет зависи из којег угла гледате.За мене су обадвије лосе с тим да није њих мозда би досле јос горе.Само се јос питам ста од овог надметања орузјем имају радници у УСА и Русији.Само це им бити горе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

православац

27.11.2015 11:53

Типична махалска демагогија из кухиње деде Алије и реиса Церића. Те Руси хоће да се докажу , те Асад тиранин јер је он као упознао једну породицу из Сирије , те провоцирају западне земље у Источној Украјини у којој узгред живи 10 милиона Руса а ниједан Американац , па се ту још нашла и брига за руско америчке раднике...Вјероватно Путин није уочио све чари арапског прољећа у Либији па је ето ускратио радницима Русије неко слично руско прољеће.Ти си мрсицу са својим дубокумним коментаром :1) злонамјеран и глуп или си 2) само глуп .

Name

Ранко75

27.11.2015 22:39

Ердоган сад не смије ни у ћенифу да не би она "невјерничка" С-400 улетјела

ОДГОВОРИТЕ