У БиХ лако до оружја, скупо до дозволе

Улични обрачуни оружјем одавно су постали наша свакодневница и главна тема црних хроника, а како и не би када је данас до илегалног оружја врло лако доћи.

Босна и Херцеговина 27.11.2015 | 08:24
У БиХ лако до оружја, скупо до дозволе

Довољно је само прочитати огласе и без пуно муке набавити разне врсте пиштоља, пушака или шта вам већ треба. Цијене нису високе па имати, примјера ради, пиштољ Берету данас није никакав луксуз. Берета се на црном тржишту може купити за свега 500 КМ.

Према тренутно важећој законској регулативи, одобрење за набавку оружја може се издати ради личне заштите, лова и спортског стрељаштва, али и тијелима власти, предузећима и другим правним особама ради заштите имовине. У МУП-у Кантона Сарајево кажу да је процедура за издавање оружја у Сарајеву слична као и у осталим дијелу БиХ и траје тридесетак дана.

"Услови за набавку оружја су да је особа навршила 21 годину живота, а за набављање стрељачког и ловачког оружја 18 година живота, особа такође мора бити ментално способна, не смије бити кривично кажњавана и не смије у посљедње двије године бити прекршајно кажњавана у дјелима нарушавања јавног реда и мира", појашњавају у МУП-у КС.

Након поднесеног захтјева полиција врши провјеру података и потом, уколико су испуњени сви неопходни услови, издаје одобрење за набавку оружја. За оружје набављено на темељу одобрења мора се поднијети захтјев за регистрацију, након чега се физичким особама издаје оружни лист, а правним особама одобрење за држање оружја.

Оружни лист издаје се на неограничено вријеме, али је ималац оружног листа дужан сваких пет година доставити надлежној полицијској управи доказ о испуњавању услова у погледу здравствене способности за држање и ношење оружја. Све дозволе, таксе и љекарско увјерење коштају близу 500 КМ.

У МУП-у КС кажу да је за првих девет мјесеци ове године на подручју Кантона Сарајево издато 788 одобрења за набавку ватреног оружја и 1.130 оружних листова. У истом периоду евидентирана су 72 кривична дјела која су регулисана Законом о набављању, држању и ношењу оружја и муниције, а 39 особа је лишено слободе.

Што се тиче казни за недозвољено ношење оружја оне се разликују од кантона до кантона. Тако је у Кантону Сарајево затворска казна за ношење нелегалног оружја три године, а правосудним органима се даје могућност изрицања новчане казне у зависности од тога колико особа посједује наоружања, гдје је пронађено оружје итд.

Према законима о набављању, држању и ношењу оружја и муниције у Тузланском и Зеничко-добојском кантону за све оне који без одобрења набаве, држе или носе ватрено оружје слиједи казна затвора од три мјесеца до двије године, док се висина новчаних казни за физичке особе креће између 200 и 1.500 КМ, а за правне особе од 3.000 до 15.000 КМ.

У Републици Српској тренутно је у јавној расправи нови закон о оружју и муницији који би требао донијети више олакшица за власнике оружја, физичке и правне особе, као и да се рок за важење оружног листа са садашњих пет продужава на 10 година.
У Нацрт новог закона уграђене су одредбе о легализацији оружја и амнестији од одговорности, јер престанком примјене Закона о амнестији за недопуштено држање минско-експлозивних средстава и оружја у Републици Српској 31. децембра 2014. године није престала потреба за легализацијом оружја и прикупљањем заосталих минско-експлозивних средстава.

За несавјесне власнике оружја нови закон предвиђа и знатно више новчане казне које се за физичке особе крећу од 500 до 1.500 марака, а за правне особе од 5.000 до 10.000 марака.

(Клиx.ба)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Црни

27.11.2015 13:18

Не може то власт тако лако да допусти да сватко чистог рекорда има дозволу за поштољ тад неби било толико криминала па би био проблем

ОДГОВОРИТЕ
Name

САРАЈЕВО

27.11.2015 15:01

500 КМ је пуно

ОДГОВОРИТЕ