Вехабизам се челичи у 28 насеља у ФБиХ

У најмање 28 насеља у ФБиХ, углавном сеоских, све више јача идеологија вехабизма и радикалног исламизма, који је неријетко повезан и с терористичким дјеловањем, што је основни разлог због којег припаднике оваквих заједница не подржава већина грађана Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 27.11.2015 | 07:18
Вехабизам се челичи у 28 насеља у ФБиХ

Како пишу "Независне" новине, тај лист је у посједу списка локација, у којем је видљиво да су радикални исламисти своје уточиште пронашли у 17 општина, и то у шест кантона.

Највише таквих насеља је данас у Зеничко-добојском кантону (ЗДК), гдје је потенцијална опасност означена у чак 14 села и градских предграђа, и то на подручју Зенице, Жепча, Завидовића, Маглаја и Тешња.

Међу евидентираним тачкама у ЗДК налазе се и по вехабијама одраније познати Шерићи код Зенице, те село Горња Бочиња код Маглаја, као и Ошве, које су прије неколико мјесеци етикетиране као расадник џихадиста, из ког и стари и млади иду да се боре за Исламску државу.

У Тузланском кантону (ТК) селефије живе у појединим насељима на подручју општина Грачаница, Калесија, Живинице и Сребреник, којем припада и Горња Маоча, најозлоглашеније вехабијско гнијездо у БиХ, у којем су се не тако давно завијориле и заставе свирепе терористичке организације.

Људи чији је начин живота деценијама удаљен од 21. вијека насељавају и три села у УСК, и то код Цазина, Бихаћа и Велике Кладуше, код које се налази Босанска Бојна, гдје су, како неки тврде, Билал Боснић, а који је недавно осуђен на седам година, те његови сљедбеници купили посједе.

Када је ријеч о Средњобосанском кантону, аларм се оглашава над једним селом и два засеока код Травника и Доњег Вакуфа, укључујући и Мехуриће, који су прије неколико година спомињани као локација гдје се радикални исламисти обучавају да рукују оружјем.

У сличном контексту спомиње се и Босанскоподрињски кантон, односно горажданско мјесто Биволице, које је раније зацртано као погодно тло за формирање вехабијске заједнице, попут оне у Горњој Маочи.

Посла, бар када је ријеч о превенцији, за полицијске агенције има и на подручју сарајевских општина Хаџићи и Илиџа, укључујући и насеље Заклопача, гдје су, како је то прије неколико дана процурило у јавност, боравили и пресуђени терористи, сиријски добровољци, те предавачи ИС, пишу "Независне".

Стручњаци оцјењују да опасност која вреба из ставова и намјера дијела вехабија не смије бити потцијењена.

Тако Милан Мијалковски, експерт за борбу против тероризма, сматра да је сарадња у одбрани од тероризма међу балканским земљама недовољно успјешна, при чему 3.400 вехабија, који су регистровани у БиХ као потенцијални терористи, представљају бомбу која може да експлодира у сваком тренутку.

Џевад Галијашевић, стручњак за антитероризам, оцјењује да би сва насеља и евидентирани екстремисти морали бити под столним надзором безбједносних агенција у БиХ, јер се само тако може онемогућити њихово деструктивно дјеловање, даља радикализација, те евентуално наоружавање и финансирање.

Душанка Мајкић, члан Заједничке комисије за одбрану и безбједност бх. парламента, наглашава да је постојање изолованих вехабијских заједница у БиХ непобитна чињеница, те да би било добро да полицијске структуре у ФБиХ знају тачно колико их је и шта се у њима догађа.

Након бројних упозорења из Европе, према којима терористичка пријетња која постоји у БиХ није за потцијенити, забрињавајући подаци стижу и из Вашингтона, па је тако сенатор Џеф Сешнс набројао 12 примјера радикализованих избјеглица у САД, укључујући и неколико из БиХ.

Општине у чијим насељима јачају вехабијске заједнице

Зеница (ЗДК)
Жепче (ЗДК)
Завидовићи (ЗДК)
Маглај (ЗДК)
Тешањ (ЗДК)
Грачаница (ТК)
Калесија (ТК)
Сребреник (ТК)
Живинице (ТК)
Бихаћ (УСК)
Цазин (УСК)
Велика Кладуша (УСК)
Травник (СБК)
Доњи Вакуф (СБК)
Илиџа (КС)
Хаџићи (КС)
Горажде (БПК)

(БН/Независне новине)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

xx

27.11.2015 06:58

Све знају а Нико им ниста несмије а Јаке власти кад је и она у томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Едо , Слатина - Тузла

27.11.2015 08:27

Па ста цека онда министар Мектиц , координисана акција похапсити их ,кога мозе депортовати нека га депортује,кога не мозе минимална затворска казна 20 година и "мирна Босна"!

Name

борац

27.11.2015 07:13

Свијет је сватио ту опасност и брзо це они да пале своје униформе и брију браде само мало стрпљења.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сара

27.11.2015 07:42

Храбри сте преко писања а не смијете им ниста

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН Един Џеко

27.11.2015 08:49

Ти си сигурно храбра и једна од њихових требица која ето петком када се погасе свјетла у гаражи добије од кога стигне јер правила су погашена свјетла у центру исламске моћи у гаражи сви голи па ко шта воли.

Name

Босанац

27.11.2015 07:51

Да нису споменули експерта/бившег вехабију Галијашевића и Душманку Мајкић,једину особу у сунчевом систему која је провела цијелих 25 минута у пензији и yа то наплатила 161 минималну пензију у РС-у / 560 борачких додатака (за 4 године у рову), човјек би се и "забринуо"... Овако само могу рећи; ЈОШ ЈЕДНО СЕРВИРАЊЕ ТРАВЕ ЗА БХ ОВЦЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

не разумијем

27.11.2015 08:21

Ако НН новине имају ове информације, свако би одмах кренуо у акцију. Знаци, ово је "рекла-казала" информација само да се унесе немир. Не браним екстремисте, нити ми се свидја вехабијски покрет, јер нисам на њега навикао нити цу икада. Али судити да је неко терориста само зато сто другације изгледа и моли се , мислим да није на мјесту. Овај цланак само доноси стету, никако корист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зитто

27.11.2015 12:16

Мало људи зна да су у стварању муслиманске разједињености , међународне обавјештајне струкуре , задужене за фалсификовање историје и психолошку манипулацију , неколико стотина година радиле на преобликовању исламског учења , и то су чиниле за потребе трговачког картела са главним сједиштем у Лондону . Овај најмоћнији трговачки картел себе назива Круном . Њихова моћ почива на контроли најмоћније НАТО алијансе (контролишу Пентагон) , многих државних и вјерских лидера , али првенствено на контроли двије најмоћније свјетске монете - америчком долару и еуру . С обзиром да ислам као вјера не дозвољава продају новца са каматом , лондонски картел пажљиво води рачуна да се исламски трговци који имају велике количине злата не уједине у сличан картел и не почну да емитују неку своју исламску монету – на пример исламски златни динар . А то је управо оно што је Гадафи предлагао богатим афричким земљама , и зато је Либија морала да се економски уништи . За све што чине имају безрезервну подршку вехабијске Саудијске Арабије . Ако и даље мислите да су то само људи који се , другачије моле и изгледају , онда нико од нас није у опасности , док не будемо сви као они или мртви , а све у интересу оних којима је стало до свих обичних људи к'о до лањског снијега !

Name

вупер

27.11.2015 09:12

Кад амери казу да има е онда су сви паметни и знају. Није цудо сто то бас НН објављује, они имају дозволу. Све се то зна само амери не дају да се то дира. А Боциња јел то није село одакле је поцео да делује велики струцњак ког Миле плаца да завлаци народ и обмањуие, препаметни Галијасевиц. Сто не иде код Бакира и њему помазе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕН,

27.11.2015 10:10

КО ИХ ЈЕ УВЕЗО НЕК ИХ И ИЗВОЗИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разоцарења

27.11.2015 10:35

У градјанском рату у Босни и Херцеговини, Запад је помагао двије стране. Хрвати су помагани због Ватикана јер у то доба Европа је имала једну и то јасну религију. Муслимани су помагани због интереса на Блиском Истоку. То их је науцило да их Запад треба и то такве као оне номаде гдје САД иде у походе. Све је просло. Католицизам нестаје, то висе није обиљезје Европе. Муслимане висе нико не треба. Постали су терет у вецини земаља. Ту у тим енклавама је датум 05.01. 1993. само сто висе нема Срба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни

27.11.2015 13:21

Уништити их до темеља

ОДГОВОРИТЕ