" 9. јануар нам нико не може забранити!"

Предсједник СДС Младен Босић каже да одлука Уставног суда БиХ којом је проглашен неуставним 9. јануар као Дан Републике Српске представља негацију Републике Српске и да то није у складу с Дејтонским уставом.

Република Српска 27.11.2015 | 07:02
" 9. јануар нам нико не може забранити!"

Босић каже да је Уставни суд изашао из сфере тумачења устава и да је поодавно ушао у сферу његовог прекрајања, оносно промјене Дејтонског устава.

Увјерен је да та вјероватно одлука неће бити проведена и да Народна скупштина Републике Српке неће промијенити свој ранији став у коме је упозорила да неће прихватити одлуку Усатвног суда која је против Републике Српске.

"Одлука Уставног суда није у складу са здравом памети, нити са Дејтноским уставом", казао је лидер СДС, гостујући у емисији "Став" у програму ТВ К3.

Нагласио је да је ово лош потез који ће свима у БиХ нанијети штету.

"Ово је типичан примјер како се прави штета. Лош посао су одрадиле и бошњачке судије. Најгора ствар је да се уђе у фазу надмудривања ината. Треба видјети шта је реално јер можете ви донијети какву хоћете законску одредбу али питање хоће ли бити реализоване", рекао је Босић, наводечи да оваква одлука Уставног суда БиХ представља забадање преста у око и наставак игре која ће БиХ вратити најмање три корака уназад.

"Та одлука се одлаже доста дугу и очигледно је да је Уставни суд био свјестан да је она на климавим ногама и да ће то изазвати политичку реакцију", казао је Босић.

Он је истакао да ће овај пут деветог јанура бити на прослави Дана Републике Српке, додајући да ће то радити и убудуће, много година, све док буде добијао позив да дође на церемонију.

Босић је потврдио да га је поводом ситуације у вези одлуке Уставног суда звао Милора Додик, коме је рекао да ће доћи на састанак уколико организује како би се размотрила ова ситуација која превазилази страначке интересе.

И у овој емисији, лидер СДС је упозорио да политика неконтролисаног задуживања коју води влада представља велику опасност по Републику Српску.

"Стално упозораваом да је задуживање велика опасност по Републику Српску и да се кредити третитрају као да их неко даје бесплатно и да се неће морати враћати".

Видјећете, ми ћемо наставити да славимо 9. јануар као Дан Републике Српске, али ако банкротирамо угрозићемо Републику Српску", упозорио је Босић.

(БН ТВ)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

xxx yyy

27.11.2015 07:04

Не да народ Републику Српску.Ви политицари сте је вец изударали, исамарали, окрњили......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Перо

27.11.2015 07:18

Ста је кога брига кад цемо славити Дан Републике.

Name

дивља јабука

27.11.2015 11:26

Перо, брига је оне који овдје желе нови рат. Такозвана "медјународна заједница" нас већ 25 година упорно гура у рат. А и домаћа багра која се од тога и те како окористили.

Name

Боска

27.11.2015 13:05

У ентитету РС живе Бошњаци и Хрвати, а њихова права су овим датумом игнорисана и нападнута. Типична српска демагогија бира одлуке судова које ће поśтовати.

Name

бррр

27.11.2015 13:08

Ма не вриједи писати коментар

Name

Саво

27.11.2015 07:13

Процитај још нешто па цеш наци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.11.2015 07:15

Покусајте народу омогуцити бољи зивот а од празника се не зиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Федерант

27.11.2015 07:43

Управо. Зивим у ФБиХ и ово је само кост коју је бацио Бакир како муслиманском тако и српском народу у овој напаценој дрзави. Умјесто да гледамо да привреду унпариједимо, и да боримо се против корупције они раде овакве глупости.

Name

Борац Крајина

27.11.2015 07:58

Народ који нема државне празнике није народ, не будите наивни. Једно је тешка економска ситуација, корупција и све оно што обичан свијет тишти, али овдје треба бити јединствен. Па и политичари, посебно на нивоу БиХ.

Name

Едо , Слатина - Тузла

27.11.2015 08:24

Слазем се са Федерантом , знате колико Бакира "воли његов" народ?Воле га руралци и неписмени!Мрзи га висе него Цовица и Додика скупа,а ни Радонциц није далеко иза њих!!Политизација свега и свацега,а то сто нам у болницама нема завоја или у сколама креда,сто мојој супрузи плата(од које зивимо) касни три мјесеца е то су проблеми а празници......

Name

НСПМ билтен СНСД-а

27.11.2015 09:23

*Едо..., фала Богу да се у нечему слажемо. Ви имате Бакира (зелени националиста) а ми Милу Рохила (црвени националиста). А када ће народ изабрати некога ко ће да их извуче из ове кризе, тешко је то сада изгатати, док су државни медији пуни хвалоспјева о тим ликовима и мржље једни прена другима и трећима. Нажалост, колико је од сељачина, како ти то погрдно рече (на селу је све мање бирача), толико је и до урбане бене.

Name

младен

27.11.2015 09:51

Рјешити се ове багре Сарајевске заједничким снагама а кад се њих рјешимо онда у борбу против криминала. Увјек има прече од пречег.

Name

блбл

27.11.2015 07:23

Ма моземо ми наставити прослављати 9 јан. али це то бити у инат и ма колико се трудили да игнорисемо одлуку Суда она је ту и ниста је не мозе променити.Следеца апликација Уставном суду је због имена Република Српска. Ако су три народа контитутивни на целој територији БиХ онда и назив РС је проблем .

ОДГОВОРИТЕ
Name

миленко

27.11.2015 10:22

Такве проблеме имамо само ми и нико више у свијету. Енглески језик говори цијели свијет и не истиче које је ко националне припадности. Једино код нас кад српским језиком говоре Бошњаци онда је он бошњачки, и успут се направи неколико сулудих измјена и то је то. Све се ради с циљем прекрајања и фалсификовања историје. Примјер за то је и један од највећих српских владара краљ Стефан Твртко ИИ Котроманић, српски краљ и српски владар, са титулом "Краљ Срба, Босне, Приморја и Хумске земље". Других народа осим Срба источно од Цетине није било уопште све до 16. вијека. А сад се од стране Муслимана и Хрвата пласира нека друга, небулозна и нетачна прича. Прича о Бошњацима у 13. вијеку, смијешно!

Name

стефан

27.11.2015 07:24

Док су се српски политичари свађали, изругивали једни другима, користили медије за међусобна оптуживања, па чак и дјеца се почела оглашавати (Дроњак), док је нападнуто цјелокупно православље у свијету од стране турака, уставни суд у саставу са странцима нам је укинуо Дан Републике и дао до знања да ми више не постојимо. Уразумите се српски политичари, уједините се јер није нам још много остало да у потпуности нестанемо са ове планете. Све афере, све криминалне радње, без обзира о коме се ради оставите правосуђу, ако не овом садашњем у којег већина вас српских политичара невјерује онда неком наредном у некој другој власти јер криминал никада неће застарити. Сада питајте Изетбеговића, Салкића, Џаферовића и остало друштво из чега је састављена Босна и Херцеговина па ће те видјети какав ће те одговор добити. За њих ми не постојимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

микулица

27.11.2015 07:45

Браво Младене,казе и Миле да це те наредних 20 година позивати на прославу дана Републике Српске

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јурај

27.11.2015 07:47

Коме је битно који је који дан у оба ентитета. Да се има пара народ би славио све празнике. Те дане су и измислили политицари да споје 15 дана нерада и плус им плаћено буде. Ја када имам пара славим и Божиће, Бајраме, Хануке, Ђурђевдане и Мајеве и дане славе. Али на жалост нема се, покрадоше ови политичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре борац

27.11.2015 07:54

Неке вриједности у животу морају се бранити а ја заиста мислим да Дан Републике Српске је нешто што сваки Србин мора стати иза тога... А за божи живот се слажем, ал свако појединачно мора мало више запети у животу да би боље живјео...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кхал Дрого

27.11.2015 07:59

Наравно да ће се у овој нашој отаџбини Српској и даље славити Дан Републике, и наравно да ће то бити 9.јануара. Прича јесте опасна, и наравно да је циљ даљње урушавање Српске. И овде је неопходно јединство свих српски политичких опција, странака, блокова. Наравно да је важна економија, али и разводњавањем ове приче око Дана Републике (по систему, маните то, од празника се не живи, јер ако банкротирамо.... па извините господо, учините да не банкротирамо, сви имате удео у власти, или на нивоу наше отаџбине Српске, или на нивоу заједничких нституција)трасира се пут да се наставе све јачи притисци па и маргинализује овај за Српску важан дан. Слога међу плебсом у Српској постоји, овај дан ће се наредних година све свечаније празновати, слога међу српским политичким елитама је неопходна, ову пресуду са презиром игнорисати (а то и тако раде ови у фед.БиХ, или пак тз МЗ, или ЕУ на примеру ССП са БиХ, шта је са имплементацијом пресуде Сејдић-Финци), по потреби и изругивати (то је могуће само ако се успостави јединство унутар Српске), такође треба и осмислити потезе у времеу будућем, и госп.Иванић треба мало да мрдне ку*цем, да и он мало тужака, подноси апелације за разне одредбе Устава фед.БиХ, и још много чега (иако је наравно пораз увек резултатом 4:5 известан, али чисто да се разоткрије дволичност ових судија странаца и које је ругло тај тзв уставни суд). Како год, пут свој знамо, знамо шта ћемо и када празновати, ваља вући мудре потезе и пажљиво видети шта и када чинити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре борац

27.11.2015 08:04

Ово су нечије смишљене игре да народ остане у блату и каљужи да цркаје у пропасти даљој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фби

27.11.2015 08:10

Босицу када су ове ствари у питању морате сјести са Додиком сви и разговарати.У питању је опстанак Српске и њеног народа.Морам признати да суд БиХ поред тог сто хапси само србе и једну страну од три сада прави преседан политиканства.Оцјену уставности празника затразио је цовјек који не зиви на територији Српске Ребублике!Знаци није градјанин како он то казе мањег БиХ ентитета тацније Републике Српске.Заговарати мир толеранцију и сузивот а нападати светињу једног народа није коректно фер постено и искрено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре свима

27.11.2015 08:18

Мени се цини да на поцетку Устава РС писе да је ентитет састављен од 3 народа. ОК... Све је у реду нек се слави 09.01., али нек се не спомиње Крсна Слава. БХ, а самим тиме и Ентитети нису вјерске одредјени... Ето у цему је проблем. Нек се слави, ал нек се не везе за Славу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

УСТАВ

27.11.2015 08:35

Члан 1.2 Република Српска је јединствен и недјељив уставно-правни ентитет. Република Српска самостално обавља своје уставотворне, законодавне,извршне и судске функције. Република Српска је један од два равноправна ентитета у Босни иХерцеговини. Срби, Бошњаци и Хрвати, као конститутивни народи, Остали и градјани, равноправно и без дискриминације учествују у вршењу власти у Републици Српској.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пропали борац РС

27.11.2015 08:37

Босићу имаш своје гласаче кои су вјерно уз тебе паметан си Господин све ће бити како ви кажете ово су страшне игре останите код свога става за овај пропали народ који чека од вас вапај и очистите земљу од најгоре болести то јест криминала да твој напаћени народ прогледа на своје очи за бољи живот из ове таме и мрака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бот

27.11.2015 08:43

Хвала богу да су све странке у РС бар око једног питања сагласне.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2015 09:10

Ништа са Додиком јер њему је мјесто у неком добро чуваном затвору. А све друго како буде.

Name

ре борац

27.11.2015 08:57

Теби је Бајо омогућио све зато тако брљезгаш а како ми други да запнемо више да би боље живјели када се све зна ко добија посао код твог Баје у РС само фамилије и страначки обојени муљатори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре пропали борац РС

27.11.2015 09:08

Ибро од нас пропали бораца РС којима је ова власт све отела и који тражимо вапај од поштованог Господина Босића поред ове мафије и криминалаца све је познато.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

27.11.2015 09:12

Ово је озбиљна ситуација у којој це једино Миле профитирати. Сада це он као једини и највеци заститник Српске зивјети у телевизору 24 сата. Босицу, знајуци бају сигурно вам у СзП спрема замку, вец је рекао да це тразити да сви Срби у заједницким институцијама бојкотују рад иако зна да је то готово немогуце урадити, а нанијело би и додатну стету управо нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маја

27.11.2015 09:28

Све кључне одлуке које су штетне по РС донесене су у вријеме владавине Милорада Додика. То су одлуке које је он доносио или проузроковао да се донесу од стране међународних му ментора. Човјек је зло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

27.11.2015 10:01

Ја сад више и не знам је ли проблем Дан или Крсна слава РС? Дан Републике Српске нам не може и не смије нико оспорити. Знам да ћу можда изазвати негодовања ,али људи ми смо претјерали са Крсним славама инситуција? Славим славу и сматрам да је то нешто што може имати појединац а не институција. Код нас сви славе,држава ,општине ,разни фондови и удружења ,полиција,па чак и један Центар за незбринуту дјецу из Бања Луке. Са чијим парама се финансирају све те силне славе? Па народним ,наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коwалски

27.11.2015 10:44

Овим се потврђује како си ти недорастао своје позиције. У овој ситуацији оваква одлука је вјетар у Додикова једра, а ти се прискочио да додуваш.

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

27.11.2015 12:51

Мислио сам да си паметнији Босицу ста нам знаци Дан Републике кад је опасу и опљацкају сто вец јесу ја сам се за њу борио али ме девети не интересује јер се ту окупља политицка багра а не борци та васа дрека је само прасина народу у оци ако сте ми узели 280 КМ од борацке пензије мозете си и девети узети себи, мени је слава кад је имам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пишите ћирилицом

27.11.2015 13:27

Кад се и у комунизму славила Слава и Божић, нема тога ко би нам забранио да славимо Дан Републике. Па за Дан ЗАВНОМиХ-а и Дан Републике, 25 и 29 новембар су годови, црно слово у православном календару, Свети Јован Милостиви и Свети ап. и јеванђелиста Матеј, које су славили и Срби комунисти и муслимани и католици. Овим путем захваљујем се РТВ БН, њеном Форуму, као и свим нашим посјетиоцима који у све већем броју пишу ћирилицом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тарабици

27.11.2015 15:49

Не разумјем засто дајете знацај суду кога не признајемо.Једини прави одговор је спрдња са одлуком.Ево сад цемо га славити са химном Бозе Правде насим ГРБОМ и славом св.стефан..никада нико нам неце забранити да славимо ста хоцемо. То сто се тамо слави фасизам нас не брига..они мисле да су несто направили. Суд је себе обрукао и схватице да то никога не обавезује, хахаха као и све друго...

ОДГОВОРИТЕ
Name

босанка

27.11.2015 20:09

Цитајуци ове коментаре не могу остат равнодусна овог народа не интересујеме ко це ста славит не би зелила да иког повриједим само ме нервира сто се препиру око језика кокакав језик говори српски хрваски босњацки а сви се разумију све исти језик нема висе српско хрваског језика нису висе титина доба нема ни бивсе југе ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РОДОЉУБ

27.11.2015 22:33

ВОЉУ СРПСКОГ НАРОД НЕМОЖЕ НИКО НИШТИТИ. ДАТУМ НЕ ТРЕБА ДА БУДЕ СПОРАН МА КОЈИ БИО ДАЛИ ЈЕ ДАН СВЕЦА ИЛИ НЕ.СРБИ СУ ЖИВЕ И ЖИВЕЛИ СУ ВЕКОВИМА НА ОВИМ ПРОСТОРИМА ЊХОВА ВОЉА СЕ МОРА ПОШТОВАТИ. ОДАКЛЕ ТОЛИКА АВЕРЗИЈА ПРЕМА ДАТУМУ И СЛАВИ. ЈЕДАН ДЕО СРБА ЈЕ ИСЛАМИЗИРАН ЈЕДИНО АКО ГОСПОДИНУ ИЗЕДБЕГОВИЋУ НЕ СМЕТА БАШ ТА СЛАВА КОЈА ГА МОЖДА ПОДСЕЋА НА ЊЕГОВО ПОРЈЕКЛО МОЖДА СУ БАШ ЊЕГОВИ ПРЕТЦИ СЛАВИЛИ БАШ ТУ СЛАВУ ПА ГА НА ТО ПОДСЕЋА И ИЗАЗИВА ЛИЧНУ ФРУСТРАЦИЈУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пропаст

28.11.2015 14:06

Овако како ми радници (читај: иргети) обиљежавамо празнике РС (радећи-без накнаде за рад празником), ни један празник нам не треба. Срамота, радимо за све празнике. Кажу:"Ко не поштује празнике републике или државе-против је те републике или државе" (мислим на оне који наређују да се ради).

ОДГОВОРИТЕ