ЛЕ - анализа: Величанствени Партизан се подигао из пепела!

Оумару и Живковић за пролеће у Европи! Кључним се испоставио улазак Саше Илића 15 минута пре краја!

Фудбал 26.11.2015 | 23:45
ЛЕ - анализа: Величанствени Партизан се подигао из пепела!

Песма Гробара одзвања Холандијом! Песма у знак вероватног, скоро извесног, европског пролећа Партизана. Ода радости, иако је у појединим тренуцима навијачима црно-белих било до плача. На крају, руке високо у ваздуху, стиснуте песнице и осамљивање на другом месту табеле Групе Л. Чудесна победа над АЗ-ом и фантастични преокрет Билбаа у Аугзбургу винули су српског представника на праг нокаут фазе, у мечу у коме Абубакар Оумару најпре постигао, а затим асистирао Андрији Живковићу, чији је погодак нокаутирао љубителеј фудбала у Алкмару - 2:1.

Фантастичан преокрет Партизана у Холандији добио је на вредности због истог таквог Баска у Немачкој, па ће, да би и у 2016. играо Лигу Европе Партизан 10. децембра морати само да остане непоражен против Аугзбурга. Штавише, и ако изгуби 0:2 иде даље.

Близу је, јако близу.

А чинило се да је километрима далеко, током утакмице у којој је показао слабости у одбрани, катастрофалну реализацију, али и умешност да се врати кад га сви отпишу. Иако је возио ивицом пораза, Парни ваљак је у завршници стигао до друге европске гостујуће победе и знатно се искупио пред 1.500 грлатих Гробара за сва посртања у Суперлиги.

Мада су неискоришћени зицери Стефана Бабовића из првог и Николе Нинковића у другом полувремену претили да удаље госте од пласмана у наредну рунду, на крају се испоставило да су фудбалери АЗ Алкмара ти који више могу да жале да пропуштеним приликама, због којих су и испали из трке.

Хватали су се за главу и навијачи и играчи Партизана неколико пута током првог полувремена. Гробари због смушених реакција Бандаловског и Субића у одбрани, те несигурног уласка у утакмицу голмана Кљајића, а црно-бели на терену услед чињенице да нису у поготке претворили три велике шансе и већ пре паузе решили питање победника. План да "хватају" ривала на контру значио је да ће АЗ бити тим који има већи посед и иницијативу, међутим, захваљујући непрецизности Соузе (двапут) и врло добрим дефанзивним задацима Марка Јевтовића - најбољег гостујућег фудбалера у том делу игре - није успео да стекне предност у уводних 20 минута меча, у коме је екипа Љубинка Друловића подсетила на издања из Горњег Милановца и Јагодине.

Кад домаћин није валоризовао притисак, а Филип Кљајић са неколико добрих интервенција пренео сигурност на остатак тима, Парни ваљак је убацио у брзину више и контрама стварао ситуације од којих су се неке чиниле идеалним. Није било оног правог зицера, али сигурни Брашанац и посвећени Нинковић успевали су хитро да пребаце тежиште игре пред казнени простор АЗ-а и у периоду од 34. до 45. минута развију опасне нападе као на тренингу.

Првом је, додуше, кумовала грешка Лукасена, после које је Оумару стигао до лопте, али центаршут ка Нинковићу није био довољно добар. У другој је Живковић на сличан начин послао прејак центаршут ка Брашанцу који је опорављен везиста једва захватио. Непосредно пред одмор Нинковић је идеално центрирао ка Оумаруу, али закасенала реакција Камерунца није оно за чим црно-бели највише жале. Остао је утисак да су могли и морали да поведу после сјаног продора Александра Субића, карамбола у казненом простору Холанђана и зицера Стефана Бабовића, који је уместо у мрежу послао "бубамару" у гол-аут и тако оставио наду екипи из Алкмара, иако је - реално - Партизан био за нијансу опаснији тим.

Како то обично бива, казна је била сурова: НИје секундара обрнула ни три крунга у наставку, Мирослав Вулићевић је погрешио у поставци, дозволио Брежанчићу да центрира, а непомична одбрана Партизана Соузи да се прошета казненим простором и из треће шансе, ипак, савлада Филипа Кљајића - 1:0.

Од тог тренутка па у наредних 15, првак Србије је изгледао као да је упао у црну рупу. Без плана како да из ње изађе. Није му помогао ни шут Ћирковића главом после корнера (55), морао је да га спашава голман Кљајић после шанси Соузе Јансена, а онда се испоставило да су и ти промашаји скупо коштали играче у црвеним дресовима. Субић је одложио лопту Нинковићу, овај центрирао на петерац, а Абубакар Оумару четвртим голом у Лиги Европе

Кључним се испоставио улазак Саше Илића 15 минута пре краја. Легендарни капитен је "спустио" лопту на земљи, везао везни ред и напад, стварао вишак и омогућио црно-белима да играју најбоље што знају, а тих последњих 15 минута утакмице у којој су могли да буду и поражени памтиће се највише по продору Абубакара Оумаруа и лаганој егзекуцији Андрије Живковића за величанствен тријумф.

Коментари / 0

Оставите коментар